Sudjelovalo 120 natjecatelja iz 12 država

Finale Alpe Adria Jet Ski Toura: Crikvenička pješčana plaža i more idealni za jet ski

Anto Ravlić

Dvodnevno natjecanje ljubitelja jet skija zasjenila nezgoda natjecateljke iz Česke, koja je s ozljedama noge prebačena u bolnicu na Sušak 



CRIKVENICA Predivno more, sunce i pješčana plaža, dobitna su kombinacija koja je oduševila 120 natjecatelja na finalu ovogodišnjeg Alpe Adria Jet Ski Toura u Crikvenici.


Na plaži ispred Sabbie miris benzina i adrenalina dominirao je nad mirisima krema za sunčanje zaostalih kupača koji nisu ni najmanje protestirali.


Ljubitelji jet skija Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Njemačke, Grčke, Poljske, Češke, Slovačke, Nizozemske potpomognuti kolegom s Aljaske dva su dana vladali morem ispred Crikvenice. Od Šila do Krčkog mosta.  

  – Oduševljeni su natjecanjem i Crikvenicom. Najviše ih fascinira jedna stvar koju ne možemo nikad zeznuti, a to je naše more. I poručili su da su nam cure fantastične. Kažu da bolje organizaciju natjecanja nigdje nisu imali. Zaista se rijetko gdje u okruženju nađe trka kojia privuče toliko broj natjecatelja. Definitivno smo preuzeli primat u trkama u sklopu Alpe Adria kupa, kaže čelnik organiztora Croatia Jet Cluba Davor Hundić dodajući da crikvenička utrka otvara prostor za nove takve utrke u Vinodolskom i Tihom kanalu. 




   Natjecatelji iz 12 država natjecali su se u sedam jet ski disciplina, pet sjedećih i dvije stajaće. U jednoj od pet disciplina natjecale su se žene.


 



U sklopu dvodnevnog jet ski događanja koji je oživio Crikvenicu održana je i crikvenička promocija hita koji je izazvao velik interes na hrvatskim plažama, fly boarda. Leti se ili jaše na sedam hrvatskih plaža, a jučerašnji dolazak najavljuje da bi i Crikvenica mogla dobiti još jednu atrakciju sljedećeg ljeta. Prošle godine fly board je doživio svjetsku premijeru, već je održano jedno svjetsko prvenstvo u Dohi, a u studenom hrvatska ekipa putuje na drugo svjetsko prvenstvo u Dohi. U Lijepoj našoj već se vještinama ističe tridesetak letača.



   Jedna od zvijezdi natjecanja bio je Mađar Mario Lamy koji je imao najjači jet ski. Mađara je na more nosilo 160 konjskih snaga, s kojima može potegnuti 140 kilometara na sat. Dakle, Mađar bi do Poreča došao za sat vremena sa svojim GP jet skijem. 


   – Sviđa mi se u Crikvenici. Sve. More i plaža. Posebno pješčana plaža jer za jet ski su kamenite plaže nepoželjne, rekao je Lamy prije no što je sjeo na svoj atraktivni crni jet ski. 


   Uoči utrke razgovarali smo s mladom natjecateljicom iz Češke, Sargom Prohasovom koja nije skrivala oduševljenje Crikvenicom. 


   – Idealno mjesto za odmor. Sve imate. Pješčanu plažu, predivno more. Bila sam na utrkama u Šimunima, u Baškoj Vodi i Novigradu, ali Crikvenica mi se najviše svidjela, rekla nam je Čehinja poručivši da je možemo fotografirati nakon utrke na koju se sprema. 


   I od svih 120 natjecatelja, baš se Čehinja s kojom smo razgovarali pet minuta prije utrke pretvorila u tužnu junakinju. Nakon zaokreta kod bove, odjednom se čula vriska. I zapomaganje. Ozlijeđena Čehinja ostala je ležati u vodi dok su organizatori i kolege priskakali u pomoć. Kolege su je iznijele na nosilima do vozila hitne pomoći. S ozljedama noge prebačena je u bolnicu na Sušak.