Pomoć od 10 milijuna kuna

Europski fondovi: Odobrena tri projekta Lokalne akcijske grupe Vinodoli, još tri čekaju zeleno svjetlo

Anto Ravlić

Na području Lokalne akcijske grupe Vinodol lani je prijavljeno šest projekata na europske fondove. Tri su projekta odobrena, a tri još čekaju zeleno svjetlo. Ukupna vrijednost šest prijavljenih projekata iznosi 21,5 milijuna



BRIBIR Prošla godina odavno je arhivirana, no neki još uvijek čekaju što će donijeti posao odrađen u 2016. godini. Među njima je i LAG Vinodol. Na području Lokalne akcijske grupe Vinodol lani je prijavljeno šest projekata na europske fondove.


Četiri na natječaje iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014-2020, a dva na natječaje iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014-2018. Tri su projekta odobrena, a tri još čekaju zeleno svjetlo. Ukupna vrijednost prijavljenih projekata je 21,5 milijuna, a odobrenih je gotovo deset milijuna.


Kod nedavnog predstavljanja djelovanja LAG-ova na području Primorsko-goranske županije, potkralo se krivo tumačenje aktivnosti LAG-a Vinodol kod dijela medija.


Prošao PUR




– LAG ne može podnijeti projekt. Projekt se podnosi od strane Poduzetničkog centra Vinodol, a LAG pomaže u projektu, objašnjava predsjednik LAG-a Vinodol Ivica Jerčinović.


Među četiri prijavljena projekta, Vinodolska općina iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014-2020. prošao je projekt Vinodolske općine Izrada Programa ukupnog razvoja Vinodolske općine 2015-2020. Vrijednost prijavljenog projekta je oko 80 tisuća kuna. Tri projekta čekaju na rezultate. Jedan je Vodovodni ogranci Gornjeg Zagona – naselja Kal, Tribotinj, Plužnice i Valač, a korisnik je KTD Vodovod Žrnovnica.


Drugi projekt, u kojem je korisnik Pavlomir, zove se Izgradnja fotonaponske solarne elektrane – Fotonaponski sustav vinarije Pavlomir. Vrijednost je 355 tisuća kuna. Korisnik četvrtog projekta, rekonstrukcije dijela Ulice Milovana Muževića u Dramlju, je Grad Crikvenica, a vrijednost projekta je nešto veća od četiri milijuna kuna.



– PC Vinodol i LAG Vinodol su kadrovski ekipirani za prijavljivanje projekata na fondove. Imamo šest educiranih ljudi koji znaju posao. Uvijek je prisutan problem visoke razvijenosti cjelokupne Primorsko-goranske županije, zbog čega se ne mogu dobiti bodovi kod vrednovanja projekta, podsjeća predsjednik LAG-a Jerčinović.



Pomoć sektoru vina


U oba natječaja iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014-2018 kao korisnik se pojavljuje Pavlomir, što je i logično jer je jedini veliki proizvođač vina na području LAG-a Vinodol. Odobrena su oba projekta. Jedan je Rekonstrukcija i opremanje prostora za prodaju i prezentaciju vina te rekonstrukcija i opremanje prostora za preradu grožđa i proizvodnju vina. Radi se 680 tisuća odobrenih kuna. Drugi projekt je vrijedan 590 tisuća kuna.


Dovršetak izgradnje podruma i kušaonice vina s opremanjem kušaonice vinarije Pavlomir. Dakle, oba projekta su Pavlomiru donijela gotovo 1,3 milijuna kuna iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina.


Nabrojenim projektima na kojima radi LAG, treba dodati i 8,4 milijuna kuna vrijedan projekt vodifikacije naselja Manestri – Klanfari – Dramalj. Projekt je prijavljen na europski kohezijski fond od kojeg se očekuje da pokrije dvije trećine projekta.