U ritmu

Elio Bašan uči Crikveničane vještini maškareneh tanci

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Poznati učitelj plesa Bašan smatra da je ovakva inicijativa Turističke zajednice Grada Crikvenice hvalevrijedna jer svi imaju priliku naučiti plesati i time očuvati tradiciju. Svakog petka, sve do kraja maškara, parove očekuje ponavljanje naučenih plesova i usvajanje novih koraka



CRIKVENICA Dvadesetak parova raznih godišta naučilo je osnove plesa i zaplesalo baciattu. Škola maškaraneh tanci u Crikvenici pokazala se kao pun pogodak, a sve o maškarama, tehnikama plesa i vještinama sudionika u pauzi nam je ispričao učitelj plesa Elio Bašan, poznat i kao član žirija TV showa Ples sa zvijezdama.


– Maškarani tanci su isti kao i drugi tanci, samo što unutra ima nešto polke ili potresujke, dvokoraka i drugih skrivenih ritmova koji se mogu lijepo plesati. Jedan takav ples je baciatta – objasnio je Elio Bašan.


Škola maškaraneh tanci koju vodi Bašan jedna je od novina ovogodišnjih maškara za koju su Crikveničani pokazali velik interes. Unatoč lošem vremenu, više od dvadeset parova je prošlog petka došlo u restoran hotela International na prvi sat plesnog tečaja. Nakon uvoda u teoriju plesa, držanje i partnerstvo, te nakon kratkog zagrijavanja, sudionici su napravili prve plesne korake. Bašan nam je otkrio jesu li Crikveničani pokazali talent za ples.


Plesni izazovi




– Ljudi su entuzijasti i trude se – istaknuo je voditelj tečaja, dodajući da svatko može naučiti plesati ako u to uloži dovoljno vremena. Uz ovakve tečajeve na kojima se sudionicima pomalo, korak po korak, daju instrukcije, najlakše je savladati plesne izazove. Iako se danas mnoge stvari uče putem raznih tutoriala na internetu, za ples to baš ne bi bilo učinkovito.


– Tu je osjećaj za partnera i kako ga voditi, pa osjećaj za glazbu i kako koristiti tijelo, ruke i noge – rekao je Bašan, opisujući ples u paru kao »komunikaciju, ali u neverbalnom smislu«.Maškare su najveselije doba godine, no Bašan smatra da su se počele više vezati uz alkohol, a manje uz ples. Kroz godinu nema baš plesnjaka, a kad maškare pokucaju na vrata, uglavnom samo oni stariji znaju plesati. Smatra da je ovakva inicijativa Turističke zajednice Grada Crikvenice hvalevrijedna jer svi imaju priliku naučiti plesati i time očuvati tradiciju. Osim njegovanja tradicije, aktivnost je idealna za razdoblje kad u gradu vlada zatišje. Bašan smatra da je dobro »da se osjeti ritam grada i u zimskom periodu«. Mnogi su ljeti prezauzeti jer rade u turizmu pa je ovo idealan način da se zabave prije nego krenu ljetne gužve i obaveze.

Novi koraci


Svakog petka parove očekuje ponavljanje naučenih plesova i usvajanje novih koraka. Neki plesovi koje će parovi naučiti su dvokorak, foxtrot i bečki valcer koji je standardan na feštama.


– Moj zadatak je da ih dovedem do kraja tečaja i da se svi skupa lijepo zabavljamo – zaključio je voditelj.A stečeno znanje plesači će moći pokazati na plesnom maratonu koji će se održati u subotu, 2. ožujka. Iako detalji još nisu poznati, »osmislit će se neka priča da se svi zabave, ali proglasit će se i pobjednik«, rekao je Bašan. Do tada sudionici imaju još šest vježbi na kojima se mogu pripremiti za završnicu tečaja.