Sumoran rujan

Ekstremno vrijeme u Crikvenici: Suše, potresi i poplave u samo mjesec dana

Anto Ravlić

U kolovozu je izmjereno 37,5 stupnjeva, treća najviša temperatura u Crikvenici u 125 godina mjerenja. Ubrzo nakon toga stigle su ekstremne padaline kakve posljednjih godina nisu novost

CRIKVENICA Ulazimo li u doba klimatskih ekstrema? Hoćemo li imati dva godišnja doba? Bojati se suša i poplava? Sve su to pitanja za znanstvenike, a mi se možemo osvrnuti na nikad ljepše i stabilnije ljeto i nikad sumorniji rujan u Crikvenici. I laički zaključiti da smo dobili dva doba kao ovogodišnji eksperiment.Crikvenička motriteljica meterološke postaje Anđelka Radil povukla je crtu pod tri ljetna mjeseca taman kad je Hrvatsku i Crikvenicu zapljusnuo veliki kišni val. – Lipanj je bio topao. Maksimalne temperature su se kretale od 25,5 do 32,1 stupnja. Srpanj i kolovoz bili su jako topli, sparni, a temperature jako visoke. U kolovozu je maksimalna temperatura bila 37,5 stupnjeva, ističe motriteljica Radil.Kolovoški rekord je treća najviša temperatura izmjerena u Crikvenici otkako se bilježe podaci, od 1892. godine. Rekordne temperature od 39 stupnjeva izmjerene su u srpnju 1928. godine i srpnju 1945. godine. Četvrto mjesto zauzima srpanj 1947. godine s 37,2 stupnja, a slijede srpanj 1921. i kolovoz 1932. godine s 37 stupnjeva, otkriva nam knjiga »Klimatski podaci za Crikvenicu«.




Kiša je uništila prometnicu u selu Cerovići na području Drivenika. Žitelji Cerovića teško se probijaju preko rupa do glavne ceste Drivenik – Tribalj, a stanje ceste govori da će kolnik još više propasti. Vijećnik Vinodolske općine Darko Jerčinović iz Drivenika apelira da se cesta kvalitetno sanira kako mejsto ne bi ostalo potpuno odsječeno. Kiša je uništila manje ceste u Vinodolskoj općini , a prava šteta zbrajat će se u tjednima nakon poplava.



U srpnju je palo 18 litara kiše, a u kolovozu 27 litara kiše po kvadratnom metru. Ukupno 45 litara. Srećom, kiša se nije zadržavala više dana. Crikvenička ljeta uglavnom su bila sušna. U povijesti mjerenja, dakle u 125 godina, zabilježeno je tek 16 kišnih ljeta sa više od sto litara kiše. Rekordi su zabilježeni u srpnju 1931. i kolovozu 2014. godine, kada je palo 267 litara. Za nesnosnih vrućina priželjkivali smo par kapi kiše. Najavljivao se ljetni rujan.




No, ispostavilo se da su prognoze prilično fulale. Jučer je temperatatura u Driveniku pala na devet stupnjeva. Još bi to i prošlo, no kišni val se teško mogao progutati. Nikad gori rujan. U prvih 12 dana rujna palo je 130 litara kiše. Ništa strašno za rujan. I onda slijedi potop. U šest sati čak 184 litre kiše. U Novom je u dva dana palo više od 300 litara. Podsjećalo je to na kolovoz 2014. godine, kada su u jednu noć pale 123 litra kiše u Crikvenici i sto litara kiše u Novom Vinodolskom. Ili na lanjski lipanj kad je u nekoliko sati u Novom palo 105 litara kiše.


Dakle, ništa novo. Zanimljivo je da smo ranijih godina poplave imali u proljeće, kada se topio snijeg, ili u kasnu jesen. Posljednjih godina popalve na stižu u ranu jesen ili čak ljeto. Zanimljiva godina. Suše, požari, poplave čemu treba dodati i ove godine učestale potrese. Hoće li nas počastiti bura i snijeg kao šlag na kraju ekstremne godine?