Nakon sezone

Eko-akcija ronioca iz Hrvatske i inozemstva: Podmorje u Selcu očistili od oko pola tone otpada

Nataša Car



SELCE Danas je održana akcija čišćenja podmorja u selačkom akvatoriju na kojoj su ronioci iz Hrvatske i inozemstva izvukli oko pola tone otpada. Osim ronioca veliku ulogu imali su i ribari koji su barkama vozili ronioce na različite lokacije.


Nakon turističke sezone došlo je vrijeme za veliku akciju čišćenja. Na godišnju eko-akciju ronilačkog centra Mihurić u Selcu odazvalo se 50 sudionika, među kojima su bili ronioci, ribari ŠRD-a Oslić Selce i djelatnici centra koji su s kopna pomagali u prikupljanju otpada. Dvije grupe ronioca zaronile su ispred samog ronilačkog centra, dok su ostatak ronioca ribari barkama prevezli na određene lokacije. Tako se osim u Uvali Slanoj čistilo ispred glavne luke u Selcu, kod Tunere i kod Polače. Iako je bilo raznovrsnog otpada, najviše je izvučeno stakla, plastike i automobilskih guma.


U čišćenju selačkog podmorja sudjelovali su ronioci iz Hrvatske, Švicarske i Njemačke. Neki su stigli individualno, a neki u organizaciji ronilačkih klubova pa je tako na akciju stigao KPA Vodomar iz Duge Rese i Tauchklub Fridli Divers iz Švicarske. Vlasnik ronilačkog centra Mihurić Hinko Car iznenađen je količinom izvađenog otpada, obzirom da se čisti svake godine. Iako dio otpada završi u moru kao posljedica nevremena, većina je ipak rezultat ljudskog nemara, a velika količina otpada dovoljno govori o tome koliko su ovakve akcije važne.




Ronilački centar Mihurić svake godine organizira eko akciju, tzv. »Dive Against Debris« koja je dio programa »Project AWARE«, globalnog pokreta za zaštitu oceana koju provodi ronilačka zajednica. Godišnje na globalnoj razini milijarde kila otpada završi u moru i ugrožava život i stanište morskih biljaka i životinja. Svjedoci smo sve većeg zagađenja, no sve više se podiže i svijest o ovom problemu, a ronioci kao najveći ambasadori oceana rado spajaju ugodno s korisnim i priključuju se ovakvim akcijama. Car je istaknuo kako se osim ronioca, i selački ribari koji su inače aktivni u akcijama čišćenja, svake godine rado odazovu na akciju.



Nakon urona ronioci su vreće s otpadom odložili u kontejner koji je osigurala Eko-Murvica d.o.o. Organiztaori su za sve sudionike organizirali i ručak koji je pripremio i dostavio restoran Nava iz Novog Vinodolskog, a kao dodatnu zahvalu ronilački je centar svim sudionicima hvalevrijedne akcije ponudio jedan besplatan uron s obale ili s broda. Nakon povratka broda druženje se nastavilo uz dobar roštilj. Organizatori su se na kraju zahvalili svima na dolasku i pomoći te su izrazili veliko zadovoljstvo ovogodišnjom akcijom.