Veliko ulaganje

Dogradnja luke Crikvenica ide po planu

Biljana Savić



 Prije godinu dana započela je dogradnja luke Crikvenica, a realizacijom ovoga projekta bit će postignuta bolja integriranost hrvatskih otoka u kvalitetniju pomorsku mrežu te unaprijediti cjelogodišnja usluga prijevoza putnika.


– Sve ide po planu, cilj nam je nastaviti istim intenzitetom kako bismo stvorili mogućnost da projekt bude gotov prije ugovorenih rokova i vjerujem da će njegova realizacija pridonijeti stvaranju čvrstih temelja za nadogradnju turističke i nautičke ponude u Crikvenici. Dosad su izvršeni svi podmorski iskopi i zamjena materijala na lokaciji novog sekundarnog lukobrana i na Maloj Paladi, izrađeno je ukupno sedam utvrdica, postavljena je i geomreža na iskopu u moru na obje lokacije te je završena proizvodnja 60 komada blokova koji čine lukobran, ističe ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić te dodaje da će polaganje hidrantskog i opskrbnog voda i struje biti početkom 2020. godine.


Projekt »Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luka Crikvenica« najznačajniji je projekt od osnivanja Županijske lučke uprave Crikvenica te dosad najveće ulaganje u pomorsko dobro na području PGŽ-a. Dovršenjem projekta bit će zadovoljeni svi sigurnosni zahtjevi za nesmetano odvijanje županijske brodske linije Crikvenica – Šilo (otok Krk) koja je od velike važnosti za stanovništvo otoka Krka. Vrijednost projekta iznosi oko 33 milijuna kuna, a bit će gotovo u cijelosti financiran sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u okviru specifičnog cilja – povećanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike te sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za razvoj luka otvorenih za javni promet.




Radove izvodi Zajednica ponuditelja koju čine Izgradnja d.o.o. iz Crikvenice, BSK commerce d.o.o. iz Rijeke i DSS obrt za izgradnju hidrograđevinskih objekata i podvodne radove iz Crikvenice.