Kartulina z MIK-a

Dogovoren povratak festivala: Iduće godine MIK u Crikvenici nakon pune 42 godine

Slavica Mrkić Modrić

Foto Robert Kalčić

Foto Robert Kalčić

Ako smo čekali 41 godinu, onda ćemo se strpiti i tu još jednu. MIK je meni posebno drag festival koji sam, iako ga nije bilo u Crikvenici, redovito pratio – kaže gradonačelnik Damir Rukavina



CRIKVENICA Vodstvo Crikvenice i Novog Vinodolskog dogovorno je odlučilo da će MIK ovog lipnja pjevati Novljanima, a onog 2020. godine Crikveničanima, što znači da će mikovska karavana u Crikvenicu prispjeti točno nakon 42 godine izbivanja. Naime, mikovci i Crikveničani zadnji su se put družili daleke 1978. godine. Što na cijelu ovu priču kaže Damir Rukavina, prvi čovjek Crikvenice?


– Ako smo čekali 41 godinu, onda ćemo se strpiti i tu još jednu. Što se tiče MIK-a, meni je to posebno drag festival koji sam, iako ga nije bilo u Crikvenici, redovito pratio. Kad je Joso (Butorac op.a.) pobjeđivao, jednako mi je bilo drago kao da je Crikveničan, a ne Novljan. Zapravo, koliko mi je MIK drag i koliko mi je prirasao srcu najbolje govori to što sam na finala odlazio čak i kad su bila u Istri. Primjerice, u Gračišće. I nije mi nimalo bilo teško napraviti taj put – kaže Rukavina i dodaje da je Crikvenica čakavska sredina i ta vezanost za MIK nikoga ne bi trebala čuditi.


Na konstataciju da je Crikvenica visoko razvijen turistički kraj, Rukavina odgovara:




– Ni to još Crikvenica, ma će jako brzo bit. Imamo sreću što su našu najveću turističku tvrtku kupili Mirovinski fondovi koji već ulažu i podižu kvalitetu smještajnih kapaciteta. Primjerice, uređuje se hotel Miramare i uskoro će ga krasiti pet zvjezdica. Planira se u Selcu graditi hotel, pa u samom centru Crikvenice, i to oba visoke kategorije. Mi kao grad ove projekte pratimo u skladu sa svojim mogućnostima uređujući plažne prostore i radeći na infrastrukturi.


Dakako, tu su i brojna turistička zbivanja. Ono s čim se želim pohvaliti je jedan veliki šahovski projekt koji ćemo realizirati početkom srpnja. Cilj nam je što više mladih uključiti u tu već nadaleko poznatu crikveničku šahovsku priču, a trenutačno uređujemo i šahovsku plažu na kojoj će za nešto manje od dva mjeseca igrati prvih deset igrača sa svjetske šahovske rejting liste na čelu sa svjetskim prvakom Magnusom Carlsenom i Garijem Kasparovom koji je sinonim za ovu našu šahovsku priču – najavljuje gradonačelnik Rukavina, ne zaboravljajući dodati da za crikveničku šahovsku školu vlada izuzetno veliko zanimanje među djecom, toliko da je interes veći od kapaciteta.