Humanost na djelu

DRUGO IZDANJE ‘TEOVE KNJIGE’ Podrška i utjeha kroz stih, glazbu i emociju

Franjo Deranja

Poetsko-glazbena večer okupila je autore iz Hrvatskog primorja i Istra / Snimio Franjo DERANJA

Poetsko-glazbena večer okupila je autore iz Hrvatskog primorja i Istra / Snimio Franjo DERANJA

»Teov put do prvog koraka uz našu pomoć 2« drugo je izdanje knjige u kojoj se nalaze radovi čak 88 pjesnika iz 44 grada i 3 države, a knjigu je uredio Miroslav Miro Borić



NOVI VINODOLSKI Promocija knjige »Teov put do prvog koraka uz našu pomoć 2«, što je održana u novljanskoj OŠ Ivana Mažuranića, okupila je lokalne autore, ali i širu publiku koji su na zabavnoj glazbeno-poetskoj večeri pružili podršku malom Teu Jelenoviću koji boluje od artrogripoze, a bila je to prilika i da obitelj donacijama prikupi sredstva za daljnje liječenje u Njemačkoj. U ovoj akciji prikupljeno je ukupno sedam tisuća kuna.


Knjiga je posvećena mališanu koji se bori s rijetkom bolesti koja uzrokuje smanjenu ili potpunu nepokretljivost zglobova koji ostaju fiksirani u jednoj poziciji. Kod artrogripoze se obično ne radi o specifičnoj dijagnozi, već je riječ o više fizičkih simptoma koje različito pogađaju oboljele. Teova majka Tina Jelenović objasnila je kako je trogodišnji Teo rođen s rijetkom bolešću zbog koje ima ukočene zglobove i nerazvijene mišiće.


– Odmah smo se rastegnuli kao hobotnice kako bismo ispitali koje su najbolje opcije – prisjeća se Jelenović, dodajući da je poruka roditelja koji imaju iskustva s artrogripozom bila jednoglasna – u Hrvatskoj nemate što tražiti.




Hrvatski liječnici nisu stekli povjerenje Teovih roditelja pa su se s Teom uputili u Njemačku, gdje postoji specijalizirana klinika s kojom imaju samo pozitivna iskustva. Ipak, liječenje je skupo, a HZZO ne pokriva troškove jer ne mogu dokazati da je artrogripoza rijetka bolest. Zbog birokracije su stoga primorani osloniti se na obitelj, prijatelje i druge ljude velikog srca jer sami bi teško pokrili velike troškove.


Spontana akcija


– Taman i da prodamo sve što imamo, to bi nam pokrilo samo prvih nekoliko godina liječenja, a što nakon toga? – istaknula je Jelenović.


Teova je priča na svu sreću privukla pozornost dobrih ljudi.


– Ideja o sakupljanju sredstava je krenula spontano, pojasnila je Jelenović koja je kreirala Facebook stranicu za svog sina kako bi obitelj i bliski prijatelji bili informirani o Teovom iskustvu i napretku u Njemačkoj. Na ovaj se način počela širiti vijest o mališanu, a Nino Bijelac inicirao je prvu knjigu »Teov put do prvog koraka uz našu pomoć« čiji je prihod bio namijenjen za Teovo liječenje.


Teova majka Tina Jelenović, snimila Nataša CAR


Teova majka Tina Jelenović, snimila Nataša CAR



U prvoj knjizi bilo je zastupljeno tek 17 pjesnika od kojih je svaki objavio po nekoliko svojih pjesama.


– No, drugo izdanje knjige potpisuje čak 88 pjesnika iz 44 grada i 3 države, istaknula je voditeljica programa Marija Gračaković.


Glavni urednik je Miroslav Miro Borić, a recenzentica Neda Milenkovski. U knjizi su se našli radovi lokalnih autora koji su okupljenima pročitali svoje pjesme. Teova majka također je pročitala emotivan tekst o životnom putovanju malog heroja te je zahvalila svima koji im sve ovo vrijeme pružaju podršku zahvaljujući kojoj Teo izvrsno napreduje.


Topla atmosfera


– U svakom koraku vidjet ćete dio sebe, poručila je gostima Jelenović.


– Meni je ova večer emotivna jer je ovo moja osnovna škola, tu sam imala snove kao dijete i odavde sam otišla u svoj život – rekla je Jelenović, napomenuvši da je veseli prava obiteljska atmosfera jer su prisutni pjesnici njezini susjedi i prijatelji te iako se promovira knjiga, mnogi su ih zapravo došli zagrliti i uputiti ohrabrujuću riječ.


Teo će nastaviti liječenje u Njemačkoj, no obitelj ipak ostaje živjeti u Hrvatskoj. Jelenović je objasnila da bi im bilo lakše pokupiti stvari i trajno se preseliti, no postoji još ljudi u Hrvatskoj koji se bore sa sličnim izazovima, a možda ne uživaju ovako veliku podršku.


– Tko će se za njih boriti?! – pita se Jelenović koja je zaključila da se moraju držati zajedno i jedni drugima pomoći.


»Na početku našeg života mi smo ljubav, tijekom našeg života mi smo davanje i pokretanje ljubavi u drugima, a na kraju našeg života mi smo djela ljubavi koja ostavljamo iza sebe« – stoji u poruci zahvale organizatora akcije »Teov put do prvog koraka«.


Osim poezijom, večer je bila obogaćena glazbom Nevena Barca i Borisa Kazije. Nakon promocije uslijedio je domjenak koji je pripremio Oris catering, a sav je prihod od cateringa također bio namijenjen Teovom liječenju. Promociju knjige organizirali su Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski i Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog, a svim sudionicima uručene su zahvalnice što ih je izradio »Teov tim« s naznakom »Otok Krk aktivan za Tea«.