Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
15. prosinca 2019.
Humanost na djelu

DRUGO IZDANJE 'TEOVE KNJIGE' Podrška i utjeha kroz stih, glazbu i emociju

Poetsko-glazbena večer okupila je autore iz Hrvatskog primorja i Istra / Snimio Franjo DERANJA
Poetsko-glazbena večer okupila je autore iz Hrvatskog primorja i Istra / Snimio Franjo DERANJA
Autor: ,
Objavljeno: 19. veljača 2019. u 9:19 2019-02-19T09:19:05+01:00

»Teov put do prvog koraka uz našu pomoć 2« drugo je izdanje knjige u kojoj se nalaze radovi čak 88 pjesnika iz 44 grada i 3 države, a knjigu je uredio Miroslav Miro Borić

NOVI VINODOLSKI Promocija knjige »Teov put do prvog koraka uz našu pomoć 2«, što je održana u novljanskoj OŠ Ivana Mažuranića, okupila je lokalne autore, ali i širu publiku koji su na zabavnoj glazbeno-poetskoj večeri pružili podršku malom Teu Jelenoviću koji boluje od artrogripoze, a bila je to prilika i da obitelj donacijama prikupi sredstva za daljnje liječenje u Njemačkoj. U ovoj akciji prikupljeno je ukupno sedam tisuća kuna.

Knjiga je posvećena mališanu koji se bori s rijetkom bolesti koja uzrokuje smanjenu ili potpunu nepokretljivost zglobova koji ostaju fiksirani u jednoj poziciji. Kod artrogripoze se obično ne radi o specifičnoj dijagnozi, već je riječ o više fizičkih simptoma koje različito pogađaju oboljele. Teova majka Tina Jelenović objasnila je kako je trogodišnji Teo rođen s rijetkom bolešću zbog koje ima ukočene zglobove i nerazvijene mišiće.

– Odmah smo se rastegnuli kao hobotnice kako bismo ispitali koje su najbolje opcije – prisjeća se Jelenović, dodajući da je poruka roditelja koji imaju iskustva s artrogripozom bila jednoglasna – u Hrvatskoj nemate što tražiti.

Hrvatski liječnici nisu stekli povjerenje Teovih roditelja pa su se s Teom uputili u Njemačku, gdje postoji specijalizirana klinika s kojom imaju samo pozitivna iskustva. Ipak, liječenje je skupo, a HZZO ne pokriva troškove jer ne mogu dokazati da je artrogripoza rijetka bolest. Zbog birokracije su stoga primorani osloniti se na obitelj, prijatelje i druge ljude velikog srca jer sami bi teško pokrili velike troškove.

Spontana akcija

– Taman i da prodamo sve što imamo, to bi nam pokrilo samo prvih nekoliko godina liječenja, a što nakon toga? – istaknula je Jelenović.

Teova je priča na svu sreću privukla pozornost dobrih ljudi.

– Ideja o sakupljanju sredstava je krenula spontano, pojasnila je Jelenović koja je kreirala Facebook stranicu za svog sina kako bi obitelj i bliski prijatelji bili informirani o Teovom iskustvu i napretku u Njemačkoj. Na ovaj se način počela širiti vijest o mališanu, a Nino Bijelac inicirao je prvu knjigu »Teov put do prvog koraka uz našu pomoć« čiji je prihod bio namijenjen za Teovo liječenje.

Teova majka Tina Jelenović, snimila Nataša CAR

U prvoj knjizi bilo je zastupljeno tek 17 pjesnika od kojih je svaki objavio po nekoliko svojih pjesama.

– No, drugo izdanje knjige potpisuje čak 88 pjesnika iz 44 grada i 3 države, istaknula je voditeljica programa Marija Gračaković.

Glavni urednik je Miroslav Miro Borić, a recenzentica Neda Milenkovski. U knjizi su se našli radovi lokalnih autora koji su okupljenima pročitali svoje pjesme. Teova majka također je pročitala emotivan tekst o životnom putovanju malog heroja te je zahvalila svima koji im sve ovo vrijeme pružaju podršku zahvaljujući kojoj Teo izvrsno napreduje.

Topla atmosfera

– U svakom koraku vidjet ćete dio sebe, poručila je gostima Jelenović.

– Meni je ova večer emotivna jer je ovo moja osnovna škola, tu sam imala snove kao dijete i odavde sam otišla u svoj život – rekla je Jelenović, napomenuvši da je veseli prava obiteljska atmosfera jer su prisutni pjesnici njezini susjedi i prijatelji te iako se promovira knjiga, mnogi su ih zapravo došli zagrliti i uputiti ohrabrujuću riječ.

Teo će nastaviti liječenje u Njemačkoj, no obitelj ipak ostaje živjeti u Hrvatskoj. Jelenović je objasnila da bi im bilo lakše pokupiti stvari i trajno se preseliti, no postoji još ljudi u Hrvatskoj koji se bore sa sličnim izazovima, a možda ne uživaju ovako veliku podršku.

– Tko će se za njih boriti?! – pita se Jelenović koja je zaključila da se moraju držati zajedno i jedni drugima pomoći.

»Na početku našeg života mi smo ljubav, tijekom našeg života mi smo davanje i pokretanje ljubavi u drugima, a na kraju našeg života mi smo djela ljubavi koja ostavljamo iza sebe« – stoji u poruci zahvale organizatora akcije »Teov put do prvog koraka«.

Osim poezijom, večer je bila obogaćena glazbom Nevena Barca i Borisa Kazije. Nakon promocije uslijedio je domjenak koji je pripremio Oris catering, a sav je prihod od cateringa također bio namijenjen Teovom liječenju. Promociju knjige organizirali su Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski i Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog, a svim sudionicima uručene su zahvalnice što ih je izradio »Teov tim« s naznakom »Otok Krk aktivan za Tea«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.