Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 3n
Sutra: 22° 25° 2
23. svibnja 2018.
Maškarano doba

Crikveničko otvaranje karnevala: Dvomjesečna vlast maškara počinje u Matkovićima

Crikveničke maškare tradicionalno počinju u Matkovićima / M. GRACIN
Crikveničke maškare tradicionalno počinju u Matkovićima / M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 5. siječanj 2017. u 14:40 2017-01-05T14:40:10+01:00

Tradicionalno crikveničko otvaranje karnevala je prekosutra u Matkovićima. Predaja ključeva je tjedan dana kasnije, sljedeće subote u sportskoj dvorani, a potom kreću koncerti. Najprije će nastupiti Maja Šuput, a potom slijede Jole, Jelena Rozga, Mladen Grdović i Marijan Ban

 Prekosutra, u subotu, starta maškarano doba u Crikvenici. Maškare 2017. u Crikvenici trajat će sve do 1. ožujka. Za razliku od prethodne dvije godine, ove godine će ljubitelji maškara doći na svoje jer maškare traju punih devet tjedana.

U Crikvenici se maškare tradicionalno otvaraju u Matkovićima.

Okupljanje počinje u poslijepodnevnim satima, a najbolje vrijeme za dolazak je u 19 sati. Crikvenička grupa Matkovići ugostit će maškarane grupe s područja Crikvenice. Bubnjevi će probuditi Crikvenicu prekosutra, no maškare će na gradski ključ ipak pričekati još tjedan dana jer je primopredaja gradskih ključeva i svečano podizanje maškarane zastave zakazano za subotu, 14. siječnja, kada će svoja vrata otvoriti i Gradska sportska dvorana u Crikvenici u kojoj će se održavati subotnje maškarane zabava. Prvu subotu će goste zabavljati Maja Šuput, a potom stižu Jole, Jelena Rozga, Mladen Grdović i Marijan Ban.

Dvije tradicionalne maškarane povorke, Velika i Dječja, ujedinit će se u nedjelju, 29. siječnja.

Vesela škrinjica

Tijekom maškara u Crikvenici se nude povoljni paket aranžmani za vrijeme trajanja maškara pod nazivom »Vesela maškarana škrinjica«. Za vrijeme maškara 14 ugostiteljskih objekata nudi popust od deset posto i maškarane menije, a isti popust daje i desetak butika, trgovina, knjižara, optike, kozmetički saloni... Devet frizeraja daje besplatnu treću frizuru tijekom maškara, a treći besplatni facepainting istoj mušteriji tijekom maškaranog razdoblja poklanja Aleksandra Domijan odnosno Via-Trade.

U Veselu maškaranu škrinjicu uključen je Hotel Vila Ružica koji nudi polupansione po 200 kuna, a pansione po 225 kuna. Smještaj nudi 13 privatnih iznajmljivača. Apartman za dvoje može se dobiti već po 200 kuna, a za četvero po 270 kuna. Little Seahorse hostel nudi smještaj već po 75 kuna.

Maškare završavaju čitanjem šentence 1. ožujka. Tada se skidaju maske i kreće u predizbornu kampanju za lokalne izbore koji će se održati u svibnju.

U Novom Vinodolskom mesopust počinje u subotu 14. siječnja. Istog dana starta i maškarani dio zabavama u Domu kulture.

Veljača »jača«

Na prvu zabavu u Dom kulture stižu domaće mesopusne i maškaronske skupine te grupe Veseli Oldtimeri i Pom-fri iz Rijeke. Bez obzira što su zabave u domu posljednje dvije godine izuzetno posjećene, Novljani u prvi plan stavljaju običajni dio za koji je uglavnom rezervirana veljača.

Krabulje Drivenik i u 2017. godini nastavljaju s maškaranim tancima subotom u Domu kulture Drivenik. Tanci startaju 14. siječnja i održavaju se do 25. veljače s početkom u 21 sat. Svirat će band Supernova, a Driveničani poručuju da treba doći vidjeti zašto se u Drivenik stiže ne samo iz cijelog vinodolskog kraja, već i s Krka, Grobnišćine i cijelog Primorja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka