OŠ Zvonka Cara

Crikvenički školarci za Einsteinov rođendan ispisali stotine decimala broja Pi po zidovima

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

U školi su prvih nekoliko stotina decimala ovog broja ispisali na zaštitnoj traci koja je zalijepljena duž zidova crikveničke osnovne škole



CRIKVENICA Rođendan Alberta Einsteina, koji se u svijetu fizike i matematike obilježava se i kao dan broja Pi, u Osnovnoj školi Zvonka Cara u Crikvenici obilježili su na iznimno kreativan način.


»Pi je matematička konstanta koja se široko primjenjuje u matematici i fizici. Sedmaši će ovih dana naučiti da taj broj dobijemo kad podijelimo opseg bilo kojeg kruga s duljinom njegovog promjera.


Osmaši već znaju da je to beskonačan decimalan broj koji se ne može prikazati razlomkom«, rekla je profesorica matematike Tereza Rukober.




Kako bi na zanimljiv način obilježili ovaj dan i prikazali beskonačnost ove matematičke konstante, koja se široko primjenjuje u matematici i fizici, u školi su prvih nekoliko stotina decimala ovog broja ispisali na zaštitnoj traci koja je zalijepljena duž zidova crikveničke osnovne škole.


Prolaskom kroz školu tako se mogu pratiti decimale, kao i zanimljive informacije o ovom broju koji je osim u matematici i fizici postao značajan i u popularnoj kulturi.