Nema zainteresiranih kupaca

Crikvenički hotel Miramare nije prodan niti na drugoj dražbi

Anto Ravlić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Nekoliko zainteresiranih investitora iz inozemstva i dvoje iz Hrvatske nisu zagrizli za cijenu od 15 milijuna kuna, što je veliko iznenađenje Dosad je Miramare prodavala Hypo banka kao ovrhovoditelj, a ubuduće će se hotel prodavati kroz stečaj 



Usprkos očekivanjima, crikvenički hotel Miramare nije prodan niti na drugoj javnoj dražbi. Vjerovalo se da će hotel s tradicijom, na atraktivnoj lokaciji, biti prodan za 15 milijuna kuna, no izostao je interes. Od prve javne dražbe prije dva mjeseca nije se očekivalo puno jer se hotel nije mogao prodati za manje od dvije trećine početne cijene odnosno za manje od 30 milijuna kuna. Vladalo je uvjerenje da će na ponovljenom skupu na Općinskom sudu u Crikvenici, gdje se hotel mogao prodati za trećinu cijene, hotel prodati s lakoćom. 


      Teško je vjerovati da je datum prodaje oko blagdana uspavao potencijalne kupce jer se ipak radi ozbiljnoj investiciji. Svi zainteresirani bili su obaviješteni o prodaji na crikveničkom sudu. Moguće je da kupci očekuju još niže cijene, s obzirom na zamrlo tržište nekretnina. 


   


Ruglo i opasnost




Što dalje? Dosad je hotel Miramare prodavala Hypo banka kao ovrhovoditelj, a ubuduće će se hotel prodavati kroz stečaj. Stečajna upraviteljica Blaženka Prpić ističe da je neuspješna prodaja hotela veliko iznenađenje. Za hotel je interes pokazalo nekoliko stranih investitora i dvoje iz Hrvatske. 


    – Sljedeći korak je da Trgovačkom sudu u Rijeci dam prijedlog za prodaju hotela. Pokušat ću što prije odraditi potrebnu proceduru kako bi hotel mogao ponovno u prodaju, objašnjava stečajna upraviteljica Prpić. 


    Teško je precizirati kad će hotel u prodaju. Jedan od prvih koraka je procjena odnosno formiranje cijene hotela. Cijena će se snižavati sve do granice dok se hotel ne proda. 



Možda bi i sami Crikveničani mogli učiniti nešto. Preko svojih poslovnih, političkih i turističkih veza pozvati prijatelje u Europi i obavijestiti ih da se u jednom lijepom turističkom mjestu, s klimom kakva se može samo poželjeti, na izuzetno atraktivnoj lokaciji prodaje hotel s tradicijom. Za ne pretjerano velik novac.factbox



    I stečajnoj upraviteljici Prpić je u interesu da se hotel proda što prije, s obzirom da u međuvremenu mora voditi računa o hotelu. Prodaja je u interesu i Crikvenice, obzirom da hotel predstavlja ruglo, ali i opasnost za prolaznike.   


Kulturno dobro


Nedavno se dio balkona obrušio na nogostup. Stečajna upraviteljica i Grad Crikvenica su u kontaktu i poduzeli su mjere kako bi se zaštitili prolaznici od derutnog i problematičnog objekta. 


      Hotel Miramare izgrađen je prije 110 godina. Nudio je glamur i 70 luksuznih soba, a već dva desetljeća tek je ružna slika u središtu Crikvenice, uz samu gradsku plažu. Prije desetak godina počela je obnova hotela i gradnja modernog aneksa u koji su se trebali smjestiti wellness, fitness i dvorana za održavanje seminara. Sve je naglo i zagonetno stalo prije osam godina. Firma Hotel Miramare Crikvenica u vlasništvu Austrijanaca hrvatskih korijena otišla je u stečaj krajem 2011. godine. Od tada hotel rapidno propada, a turisti znaju pitati je li hotel uništen u ratu. Blagdanska prodaja nudila je nadu da će hotel dočekati ljeto barem kao gradilište. Sada je teško vjerovati da će ljeto ponuditi ljepšu sliku. No, egzistira nada da će se barem do ljeta znati ime novog vlasnika hotela, koji ima status zaštićenog kulturnog dobra.