Adria Advent Marathon

Crikvenička maraton staza jedinstvena u Europi

Anto Ravlić

Nijemci su prevalili su 988 kilometara, izmjerili crikveničku maraton stazu na kojoj će se održati prvi Adria Advent Marathon i označili svaki kilometar zabijanjem čavla u asfalt



CRIKVENICA Iako sunce nemilice prži i svaku pomisao na trčanje, treninge i održavanje kondicije uništava s trideset i nešto Celzijusa, pripreme za prvi crikvenički kopneni maraton se zahuktavaju. Do 27. studenog, kada će se europski maratonci preseliti u Crikvenicu hvatajući posljednje zrake sunce, preostalo je još tri mjeseca. Crikvenicu je posjetila delegacija firme »Meisterchipa« koja logistički podupire maratone širom svijeta. Radi se o jednoj od tri firme u Europi koja se specijalizirala za pripremu maratona odnosno mjerenje staza. Gosti iz njemačkog Saarbrückena prevalili su 988 kilometara da bi izmjerili crikveničku maraton stazu na kojoj će se održati prvi Adria Advent Marathon.


Mjerenje staze duge 42.195 metara počelo je u šest ujutro kako bi se izbjegle paklene vrućine. Turneja je trajala nekoliko sati. Trojica Nijemaca na biciklu i naš vodič na skuteru. Svakih kilometar jedan od trojice njemačkih mjerača staze zabio bi čekićem čavao u asfalt i bojom ucrtao broj kilometra. Ekipa iz Saarbrückena oduševljena je stazom. Zatekli smo ih ispred hotela »Miramar« gdje su ucrtavali brojeve 13 i 34. Kad maratonci prve nedjelje adventa ugledaju te brojeve znat će da su pretrčali 13 kilometara u prvom krugu i 34 kilometara u drugom krugu. Naime, crikvenička maraton staza imat će dva kruga, a poznavatelji maratona tvrde da nema staze u Europi koji cijelom trasom prati more.»Pravi« maratonci otrčat će dva kruga. Ljubitelji trčanja moći će izabrati polumaraton u dužini od 21 kilometra koji podrazumjeva jedan krug. Građani će se moći okušati na utrci dugoj pet kilometara, a djeca će imati stazu dugačku kilometar. Kotizacija za maraton iznosi 200 kuna, polumaraton 100 kuna, dok je sudjelovanje na »bambini laufu« i utrci građana besplatno.


Startat će se ispred hotela »International«. Staza vijuga uz more do Selca i vraća se istim putem prema Crikvenici. Trasa potom ide preko nogometnog stadiona i uz Gradsku plažu vodi do Kačjaka i natrag do hotela »International« gdje će biti i cilj.





Na maratonima širom Europe podijeljeno je 20 tisuća letaka i maratonci se već prijavljuju na utrku putem web stranice www.adria-marathon.eu. Organizator maratona je crikvenička turistička agencija »Via Mea« koja surađuje s njemačkim partnerima, agencijom »Müllenbach Reisen. Pripremljen je i paket za maratonce koji bi u Crikvenici ostali od 24. do 30. studenog. U sklopu paket aranžmana posjetili bi Rijeku, Opatiju, Krk i Plitvice i upoznali se sa specifičnostima kraja koji može ponuditi sunce, more i ugodne temperature u doba kada Europa zamire u sportski zimski san.


– Uoči maratona obično se organizira špageti party, mi bismo organizirali šurlica party u skladu s tradicijama našeg kraja, objašnjava Tatjana Plašć iz agencije »Via Mea«.


Tako će Crikvenica postati grad maratona. Uz plivački maraton Šilo-Crikvenica koji je proslavio 101. rođendan dobit će i »kopneni« maraton. Možda je to uvod u priču koja nadilazi sportske okvire i postaje prepoznatljivi turistički proizvod.