Otvorenje

Crikvenici vraćen hotel Crikvenica: Ruski investitor objasnio zašto je došao ovdje uložiti novac

Anto Ravlić

Gostima će hotel na najpoznatijem crikveničkom šetalištu, s tradicijom dugom 115 godina, ponuditi 89 soba, a domaćem stanovništvu 35 radnih mjesta izvan sezone te pedesetak u sezoni. Vlasnik hotela je ruski poduzetnik Sergej Morozov



CRIKVENICA Svečano je otvoren hotel Crikvenica na Strossmayerovom šetalištu u Crikvenici. Gostima će ponuditi 89 soba, a domaćem stanovništvu 35 radnih mjesta izvan sezone te pedesetak radnih mjesta u sezoni. Vlasnik hotela je ruski poduzetnik iz Moskve Sergej Morozov koji je dočekao goste na otvaranju i otkrio nam zašto je došao investirati u Crikvenicu.


– Sviđa mi se Crikvenica. Lijep i ugodan grad. More, sunce, sve je odlično. Zato sam tu – rekao je ruski poduzetnik.Direktorica hotela Loredana Peršić poručila je da su gosti već zadovoljni. Naime, hotel radi od 1. svibnja.– Ako je suditi po zadovoljstvu prvih gostiju, vrijedilo je ovako lijepo urediti hotel i pričekati otvaranje. Mogla bih reći da je hotel ponos vlasnika, a vjerujem i grada Crikvenice – rekla je direktorica hotela.

Otvaranje je privuklo poduzetnike, predstavnike investitora, turističke djelatnike, a stigao je i novi, odnosno stari gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina koji je nedavno najavio uređenje Strossmayerovog šetališta, čime će hotel Crikvenica postati još atraktivniji.


Dvije recepcije


Gotovo deset godina hotel je bio izvan funkcije, bez obzira na elitnu lokaciju. Napokon je grad turizma dobio natrag hotel svog imena. Hotel na šest etaža nalazi se na minutu od središnjeg crikveničkog okupljališta, Trga Stjepana Radića. Cilj je raditi što duže. Prve godine će se raditi u sezoni, a sljedećih godina plan je da hotel radi cijele godine ili barem dobar dio godine.


Hotel na najpoznatijem crikveničkom šetalištu ponudit će četiri deluxe apartmana, superior, comfort i standard sobe. Sve sobe su opremljene klimom, grijanjem, telefonom, besplatnim bežičnim Internetom te LCD Smart TV-om. Wellness hotela čine spa zona koja se sastoji od finske saune, turske kupelji i prostorije za masažu te posebnog prostora za kozmetičke tretmane. Postoji i mogućnost individualne rezervacije welnessa. Zanimljivo je da hotel ima dvije recepcije, do jedne se stiže iz Strossmayerovog šetališta, a do druge sa sjevera, iz Tomislavove ulice.Hotel zasad najviše privlači Nijemce i Austrijance. Za Tijelovo sredinom lipnja gotovo da nema slobodnih soba. Već sada postoji veliki interes za doček Nove godine.

Zanimljiva povijest




Priča o hotelu Crikvenici je dio crikveničke povijesti. Ne samo turističke. Hotel je izgrađen prije 115 godina. Treći je hotel izgrađen u gradu bogate i duge turističke povijesti. Prije su izgrađeni tek hotel Nadvojvotkinje Clotilde, na mjestu današnje ljekarne na Radićevom trgu te hotel Kvarner Palace. Hotel Crikvenicu je izgradio pomorski kapetan, kasnije i načelnik općine Crikvenica, Emeriko Car. Braća Nikola, Mate i Ivan Matejčić kupuju hotel 1929. godine. U odnosu na današnja vremena hotel je nudio skromnost. Osam soba bez tekuće vode, restoran i kuhinja.


Braća spajaju hotel sa svojom kućom 1936. godine, što se jednog dana pokazalo lošim za obitelj. Tada raspolaže s 29 soba s tekućom vodom i zajedničkim sanitarnim čvorom na katu. Zaposlenici su članovi obitelji Matejčić. U Drugom svjetskom ratu hotel zaposjeda talijanska i njemačka vojska. Poslije rata komunistička vlast ga nacionalizira, a braća su potjerana iako im je hotel bio i jedini dom.


Zgrada iz 1936. srušena je 1984. godine, a novi hotel dobiva 80 soba. Kupuje ga crikvenički poduzetnik i potom prosljeđuje ruskom kupcu koji ga prodaje današnjem vlasniku. Novi hotel preuredila je crikvenička firma Izgradnja.