Maškare

Crikvenica u ritmu karnevala: Zimu otjeralo više od dvije i pol tisuće maski

Anto Ravlić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Ujutro je centar grada ispunila dječja povorka s tisuću malih maškara, a poslije podne su u maškarani pohod krenuli odrasli, predvođeni veteranima, odnosno penzićima koji su dominirali



CRIKVENICA Dvije povorke i dvije i pol tisuće maškara ispunile su maškaranu nedjelju u Crikvenici. Ujutro je centar grada ispunila dječja povorka s tisuću malih maškara, a poslije podne su u maškarani pohod krenuli odrasli, predvođeni veteranima, odnosno penzićima koji su dominirali u povorci.



Arapi su bili umirovljenici s Viškova, njihovi sumještani pretvorili su se u vragove. S jakim snagama stigli su novljanski mesopustari. Penzići iz udruge koja okuplja Crikveničane i prijatelje iz Vinodolske općine mrežom dugom 20 metara, odjenuti u mornarske majice, hvatali su ribe po crikveničkim ulicama. Iz Bakra su stigli vilini konjici, a iz Zlobina karte s asevima. Žejanski i halubajski zvončari zvonima su zaglušili grad i nedjeljni mir. Pridružili su im se zvonjavom kolege iz Ptuja. Bubnjali su Matkovići.





Dječja maškarana povorka privukla je 14 grupa iz Crikvenice, Bribira, Triblja, Novog Vinodolskog, Kraljevice, Bakra, Hreljina i Škrljeva. Na čelo su stale crikveničke maškarane grupe Matkovići, Gornji kraj i Duga, zajedno s malim meštrom Damirom i velikim meštrom Benom, gradskom svitom, meštrom Tonijem, kraljicom Riječkog karnevala Elaie Filipović, gusarima, gradonačelnikom Crikvenice Damirom Rukavinom i direktoricom TZ-a Marijanom Biondić te bivšom kraljicom Riječkog karnevala, Jakovarkom Teom Šeguljom. Začelje su držali mali halubajski zvončari.


200 malih zelenih


Od plaže do Trga Stjepana Radića prošetale su crikveničke mažoretkinje, grupa Šarene maškarice, odnosno djeca iz vrtića Radost, vrtića Cvrčak i mrav iz Triblja i Bribira, iz novljanskog vrtića Fijolica. Stiglo je više od sto bakarskih dalmatinera iz vrtića Bakar, Škrljevo i Hreljin. Atraktivna su bila djeca iz Afrike u koju su se zamaskirala djeca iz crikveničkog vrtića Radost. Prodefilirala su i djeca iz Thalassotherapije, najmasovniji su bili mali zeleni iz škole Vladimira Nazora. Čak dvjesto malih zelenih. OŠ Zvonka Cara našla je inspiraciju u crikveničkom klizalištu pa su prošetali kao klizačice i klizači. Njihove kolege predstavili su se kao animalsi (životinje).


Gosti sa svih strana


Četrdesetak grupa s gotovo tisuću i pol sudionika činilo je pak veliku popodnevnu maškaranu povorku. Trećinu povorke izgradili su umirovljenici. Stariji su kretali s Črnog mola. Uz lokalne grupe s crikveničko-vinodolskoga područja, na Veliku povorku stigli su gosti iz Karlovca, Poreča, Rijeke, Ivanić-Grada, Hreljina, Praputnjaka, Škrljeva, Bakra, Zlobina, Krasice, Viškova, Žejana, Brod Moravica, Lokava, Kraljevice, Šmrike, Drivenika, Grižana, Bribira, Novog Vinodolskog, Paga, Turčišća te Ptuja i Topolca iz Slovenije.


Maškare po tradiciji tjeraju zimu, a sudeći po divnom vremenu, najljepšem danu u posljednjih mjesec dana, očito je crikvenička povorka najavila kraj najžešće zime. Na Trgu Stjepana Radića, gdje su se slijevale maškarane kolone, dodijeljena je i nagrada za najljepše uređeni maškarani izlog. Pobjedu je odnio izlog Foto Ivančića.Glavni organizatori povorki i crikveničkih maškara su TZ Grada Crikvenice i Grad Crikvenica.