Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Edukacija

Crikvenica krenula s projektom "Otpad uredi, kune uštedi": Uvode "Zeleni bonton"

Foto Nataša Car
Foto Nataša Car
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2018. u 19:37 2018-12-07T19:37:48+01:00

Svi zainteresirani moći će se okušati u kreativnom recikliranju koristeći praktičan priručnik

CRIKVENICA Grad Crikvenica započeo je s provedbom projekta ''Otpad uredi, kune uštedi'' kojim želi educirati i informirati Crikvenične i njihove goste o sustavu zbrinjavanja otpada te koristima odvajanja otpada, recikliranja i kompostiranja, kao i zakonskim obvezama koje svi gradovi i općine moraju poštivati.

Na press konferenciji ovu su edukativno-informativnu kampanju predstavili zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić, direktor KTD Eko-Murvica d.o.o. Lovorko Gržac i predstavnica Udruge Žmergo Diana Kovačić. Projekt koji traje do kraja 2019. godine sufinanciran je iz Kohezijskog fonda Euopske unije maksimalnim iznosom od pola milijuna kuna, a njegova ukupna vrijednost je 650 tisuća kuna te je ostatak sredstava osigurao Grad.

U sklopu projekta osmišljen je niz aktivnosti za sve građane i goste, a najviše sadržaja namijenjeno je djeci i mladima kako bi se odmalena stvorile dobre navike zbrinjavanja otpada i na taj način uspješno prenosile na buduće generacije. Udruga Žmergo već je krenula s realizacjom radionica u crikveničkim vrtićima i osnovnim školama.

Kovačić je istaknula kako su reakcije mališana dosada bile iznimno pozitivne te da su jako zainteresirani. Iako ih se uči o odvajanju otada i recikliranju, naglasak se stavlja na prevenciju stvaranja prevelike količine otpada pa djeca tako na zabavan način uče i o ponovnoj upotrebi predmeta. Djeca će dobiti i komplet od šest edukativnih slikovnica, a uživat će i u zabavnim eko-predstavama.

Kako do manjih računa za smeće?

Jedna od prvih aktivnosti u sklopu projekta je javna tribina za građane koja će se održati u srijedu, 12. prosinca u 18 sati u novoj Gradskoj vijećnici u zgradi Stare škole. Temom ''Kako do manjih računa za smeće?'' na javnoj tribini bit će prikazani konkretni primjeri te će svi zainteresirani dobiti odgovore na pitanja, a moći će dati i svoje prijedloge. Direktor Eko-Murvice Lovorko Gržac istaknuo je kako je sanacija otpada postala skupa, a pravilnim odvajanjem i odgovornim ponašanjem mogu se smanjiti računi. Pozvao je Crikveničane, ali i zainteresirane stanovnike drugih gradova i općina da se pridruže javnoj tribini u srijedu.

Za one malo starije pripremit će se informativni letci s aktualnostima i korisnim savjetima o pravilnom odvajanju otpada koje će građani dobivati uz mjesečne račune za komunalni otpad. Obiteljima je namijenjena brošura ''Zeleni bonton'', a svi zainteresirani moći će se okušati u kreativnom recikliranju koristeći praktičan priručnik. Osim Crikveničana, važno je da informaciju dobiju i svi gosti kako bi grad bio čist i uredan i tijekom turističke sezone. Za sve turiste bit će pripremljen informativni letak na engleskom jeziku.

Osim letaka i priručnika, za sve građane će se organizirati i javne tribine na kojima će biti prikazani i primjeri dobre prakse. Prva takva tribina na rasporedu je već ove srijede u 18 sati u prostoru Gradske vijećnice.

Povodom značajnih eko-datuma, poput Dana planeta Zemlje i Svjetskog dana zaštite okoliša organizirat će se zabavni sadržaji kako bi se na primjeren način obilježili ovi dani. U planu su kreativne radionice, foto natječaj i izložba fotografija, likovni natječaj za djecu, modna revija odjeće od recikliranog tekstila te eko-akcije čišćenja okoliša.

Projekt će imati i svoju web stranicu – www.otpad-uredi.com na kojoj će biti objavljene najave svih aktivnosti, ali i razni korisni savjeti. Na webu će se naći i zabavni video spotovi na temu pravilnog odvajanja otpada, a informacije će se širiti i društvenim mrežama.

Crnić je istaknula kako je cilj projekta stvaranje navike pravilnog odvajanja otpada i stvaranja veće količine odvojenog otpada. Na ovaj način Crikvenica bi mogla postati primjer dobre prakse na državnoj razini i doprinijeti uspjehu zemlje u održivom gospodarenju otpadom na europskoj ljestvici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija