Crikvenica

Capelli obišao hotel Esplanade: Dobro su bukirani i listopad i studeni

Biljana Savić

Plan je da Esplanade dobije i petu zvjezdicu -  Gari Cappelli i Dino Manestar  / snimio M. Gracin

Plan je da Esplanade dobije i petu zvjezdicu - Gari Cappelli i Dino Manestar / snimio M. Gracin

Intencija nam je da hotel radi cijelu godinu i u skoroj budućnosti povisiti njegovu kategoriju na pet zvjezdica, kazao je Manestar izrazivši ponos što je sav namještaj i rasvjeta u obnovljenom crikveničkom hotelu hrvatske proizvodnje. Ministar Cappelli istaknuo je da ovogodišnji turistički rekordi nisu slučajni, već rezultat rada.



Uoči svečane sjednice ministar turizma Gari Cappelli obišao je u društvu direktora tvrtke Jadran d.d. Crikvenica Dina Manestra novoobnovljeni Hotel Esplanade 4*, u koji je uloženo 42 milijuna kuna čime čini najveću investiciju hotelske tvrtke Jadran u proteklih 20 godina.


– Intencija nam je da hotel radi cijelu godinu i u skoroj budućnosti povisiti njegovu kategoriju na pet zvjezdica, kazao je Manestar izrazivši ponos što je sav namještaj i rasvjeta u obnovljenom crikveničkom hotelu hrvatske proizvodnje. Ministar Cappelli istaknuo je da ovogodišnji turistički rekordi nisu slučajni, već rezultat rada.


– Još sam na najeminentnijim sajmovima u Londonu i Berlinu krajem prošle i početkom ove godine rekao da ćemo ove godine imati dvoznamenkast rast, kazao je Cappelli. Crikvenica će svoju strategiju razvoja turizma završiti do kraja godine i decidirano će reći što i kako dalje. Pozivam sve one koji nemaju strategiju razvoja turizma to učine, jer gradovi koji su to učinili još prije 10-15 godina, pristupili su pripremi onoga što se sad događa, prvo su gradili infrastrukturu i sad nemaju nikakav problem s parkiralištima ni bilo kojim komunalnim segmentom.




Svaki grad, ne može država nikoga na to tjerati, treba temeljem svog upravljanja destinacijom na način koji stanovnici žele napraviti strateški plan razvoja turizma. Jer, ako stanovnici budu sretni i zadovoljni, bit će i gosti. Građani, gradovi, gradska vijeća moraju odlučiti kakav turizam žele, a država je tu da im pomogne u infrastrukturi, očuvanju prirode i sigurnosti turista. Ne možemo dozvoliti da je jedna strana nesretna, a druga sretna, kazao je Cappelli naglasivši da su u destinacijama gdje su ljudi nezadovoljni turistički kapaciteti veći nego što ih infrastruktura može pratiti i podnositi.


– Crikvenica sad ima 30-ak tisuća kreveta, što privatnih, što hotelskih, važno je da hoteli rastu, jer rade duže od ostalog smještaja, čak tri i pol do četiri tjedna, zbog wellnessa i drugih sadržaja. Zato moramo dignuti kvalitetu tog dijela kapaciteta, jer se pokazalo da hoteli sa 4 i 5 zvjezdica imaju više gostiju koji duže ostaju, kazao je ministar i najavio da će što više kapaciteta puniti kroz avio promet kako bi se rasteretile prometnice.


– Sve zračne luke u Hrvatskoj ove godine imaju povećanje prometa iznad 25 ili 30 posto i u roku od dvije do tri godine godinerasteretit će se prometnice u špici sezone, najavio je Cappelli i kazao da su već jako dobrim dijelom bukirani listopad i studeni.