Mini jubilej

Čafest u ljubavi prema domaćoj besedi spojio sve generacije

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Jedni od najvećih čuvara običaja pa tako i čakavskog govora su kulturno-umjetnička društva, a KUD-ovi s područja Crikvenice i okolice mogu se pohvaliti dugogodišnjim djelovanjem



CRIKVENICA – Festival posvećen čakavštini okupio je mnoge izvođače svih generacija, ujedno i promotore čakavskog govora, a publika je sa zanimanjem pratila pjesme, plesove, stihove i prozu.


Pjesme poput “Živet će vavik naša beseda”, “O lipo moje Selce”, “Prošeći se s manun po Kvarneru” te drugi prigodni stihovi savršeno su se uklopili u program posvećen čakavštini. Uz to, pozornica je bila prigodno uređena, a prigodna je bila i odjevna kombinacija voditeljice Lucije Kružić koja se na pozornici pojavila u narodnoj nošnji.


Nakon kratke prezentacije nošnje, na pozornicu na Trgu Stjepana Radića stali su izvođači, a ove godine nastupilo je njih 13.




KUD “Dr. Antun Barac” iz Grižana, točnije tamburaški zbor koji djeluje unutar društva uveo je publiku u večer čakavštine. Nastupili su još i folkloraši KUD-a “Vatroslav Lisinski” Crikvenica, KUD Neven Selce, KUD “Martin Matetić” Jadranovo, KUD Sloga Hreljin, ženski zbor KUD-a Jelena Dramalj i KUD Bribir.


U sklopu KUD-a Jelena Dramalj djeluje i ženska klapa Sveta Jelena pa je publika uživala i u zvuku klapskih pjesama “Dođi dragi” i “Brkica”. Iako nije KUD, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice također je aktivna u očuvanju starih običaja, a na festivalu su svom gradu zapjevali “Crikvenice moja”, a zaplesali su “Splitsko kolo”.



Osim kolektiva, zapjevali su i pojedinci. Damir Maras je istaknuo da je posebno počašćen što može nastupiti na festivalu čakavske besedi jer on nije s ovog govornog područja, no zavolio ju je kao bribirski zet. Treba istaknuti da su se među izvođačima našli i mnogi mladi, poput Silvije Mužević te srednjoškolki Chiare Pečaver i Carmen Benić, a i KUD-ovi među svojim članovima imaju mlade i djecu. Upravo su nastupi raznih generacija posebnost festivala kojem je između ostalog cilj da mladi ostanu u dodiru s čakavskim govorom jer prenošenje govora na mlađe generacije jedini je način da se on održi na životu.



Osim na pozornici, mladih je bilo i među publikom koja je, osim u plesu i pjesmama, mogla uživati i u poeziji. Svoje pjesme pročitali su Mladen Barac, Slavica Car Frišova i Vlatka Pobor koja je prvi put izvela svoju pjesmu “Moj kraj”, a Slavko Matejčić pročitao je pjesmu sugrađanke Marine Car.


Večer je zaključena pjesmom, i to nastupom voditelja, inače griškog kantautora Nevena Barca koji je ove godine nastupio i na festivalu Melodije Istre i Kvarnera.


 Organizatori iz Katedre čakavskog sabora Kotor su na kraju večeri zahvalili i pokroviteljima Turističkoj zajednici Grada Crikvenice, Gradu Crikvenici i Eko Murvici.