Važan dokument

CRIKVENIČKO-VINODOLSKA RIVIJERA Prihvaćena Strategija razvoja turizma do 2029.

Nataša Car

Strategija koja se odnosi na ova tri područja već je bila prezentirana krajem siječnja   / NL arhiva

Strategija koja se odnosi na ova tri područja već je bila prezentirana krajem siječnja / NL arhiva

Gradovi Crikvenica i Novi Vinodolski te Vinodolska općina zajedno nude more, ruralno područje i šumski dio, a za razvoj turizma Strategija predviđa akcijski plan od 12 programa. Ovakav dokument važan je pri prijavi na natječaje za dobivanje novca



CRIKVENICA Strategiju razvoja turizma crikveničko-vinodolske rivijere 2019. – 2029. usvojila su vijeća svih triju jedinica lokalne samouprave, no usvajanje nije prošlo bez kritike na provođenje Strategije. Poseban interes izazvala je i ideja o žičari u Vinodolskoj općini.


Nova desetogodišnja strategija razvoja turizma usvojena je na sjednicama vijeća u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Vinodolskoj općini. Strategija koja se odnosi upravo na ova tri područja bila je na uvidu javnosti, a već je bila i prezentirana krajem siječnja. Na sjednicama vijeća predstavnici Instituta za turizam Neda Telišman Košuta i Neven Ivandić ponovo su u kratkim crtama predstavili Strategiju i odgovorili na sva pitanja vijećnika.


Benefiti suradnje


Neda Telišman Košuta naglasila je benefite suradnje i prezentacije triju jedinica lokalne samouprave kao jedne turističke destinacije jer tržište traži raznolikost. Dva grada i općina zajedno nude more, ruralno područje i šumski dio, a za razvoj turizma za svaki od tih triju dijelova Strategija predviđa akcijski plan od 12 programa, uključujući uređenje plaža i obalne šetnice, razvoj rivijere rekreacije i zdravlja, turističku valorizaciju agrozona i OPG-ova, razvoj tematskog zabavnog parka, interpretaciju prostora, unapređenje gastro i smještajne ponude, usklađivanje rasta turističke aktivnosti s kapacitetima lokalne zajednice te razvoj ljudskog potencijala i destinacijskog upravljanja. Na kraju je istaknula da je ovakav dokument važan pri prijavi na natječaje za dobivanje nacionalnih ili europskih sredstava za sufinanciranje projekata.


Lista lijepih želja




Mnogi su upozorili na to da bi Strategija mogla ostati samo lista lijepih želja jer njezino neprovođenje nema nikakvih posljedica. Sonja Polonijo imala je primjedbe na podatke iznesene u Strategiji te je izrazila nezadovoljstvo dobivenim odgovorima na svoja pitanja. U Novom Vinodolskom nitko nije imao primjedbe na sam dokument, no Saša Đujić izrazio je nezadovoljstvo stanjem turizma u gradu i neprovođenjem prijašnjih strategija.


Vinodolska općina posljednjih godina doživljava turistički boom pa Strategija može pomoći daljnjem razvoju u pravom smjeru. U Strategiji je dana ideja o žičari u Općini. Roko Brozović htio je znati više o potencijalnoj žičari, no Telišman Košuta objasnila je da Strategija ne sadrži stroge detalje. Iz Strategije je vidljiv prijedlog da žičara bude dio sadržaja rekreacijskog centra Tribalj, zamišljenog oko jezera, a prijedlog je i da ona ima mogućnost prenošenja bicikla.


rivijerr


ivandic