Priznanje

Brončani svijet: Novi nagrađen za čuvanje okoliša i kvalitetu života

Nataša Car

Ovo natjecanje posebno je zahtjevno jer se ocjenjuju svi aspekti koji jednu sredinu čine ugodnim za život. Sada je prilika da svi Novljani budu ponosni na svoj grad, ističe Vladimir Butković



NOVI VINODOLSKI Kanadska neprofitna organizacija Communities in Bloom (CiB) dodijelila je Novom Vinodolskom nagradu »Brončani cvijet«. Priznanje je dodijeljeno na temelju ocjena sudaca Bernadette Solon i Larryja Halla koji su u lipnju boravili u Novom Vinodolskom kako bi ocijenili čistoću grada, uređenost zelenih površina, očuvanost kulturne baštine i još niz drugih faktora.


Novi Vinodolski ove je godine bio jedini hrvatski kandidat na ovom prestižnom natjecanju koje promovira njegovanje građanskog ponosa, ekološke odgovornosti i uljepšavanje mjesta kroz angažman u zajednici, a poseban naglasak stavlja na zelene površine. Na natjecanju koje organiziraju sudjeluju kandidati koji aktivno rade i postižu uspjehe u unaprjeđenju kvalitete života, očuvanju okoliša i razumijevanju među ljudima.


Originalno zelenilo


Samim sudjelovanjem ostvaruju se mnoge prednosti poput gospodarskog razvoja, povećane imovinske vrijednosti i dobre promocije grada, čemu svjedoče mnoga mjesta koja su već bila dio programa. Kandidirati se može gotovo bilo koja zemlja, no ulazak u finale je veliko priznanje.




Novi Vinodolski bio je u kategoriji Međunarodni Izazov – Medium u kojoj se natjecao s još pet finalista iz SAD-a i Kanade. Najveći broj bodova u toj kategoriji dobio je grad Lewes u saveznoj državi Delaware kojem je dodijeljen »Srebrni cvijet«. Novi Vinodolski osvojio je »Brončani cvijet«, a posebno priznanje dobio je rotor, točnije način na koji su zelenilo i cvijeće ukomponirani u njega. Upravo su zelenilo i cvjetni prikazi bili jedan od kriterija, a ocjenjivao se i njihov dizajn i raspored u kontekstu originalnosti, distribucije, lokacije, raznolikosti i ravnoteže te sklada.


Zajedništvom do uspjeha


Pri ocjenjivanju zajednica koriste se cvjetovi, a kandidati mogu dobiti između jednog i pet cvjetova. Ta najviša kategorija podijeljenja je na četiri razine, točnije »5 cvjetova«, »Brončani cvijet«, »Srebrni cvijet« i »Zlatni cvijet«. »Brončani cvijet« znači da je Novi Vinodolski ispunio između 84 i 87 posto kriterija u međunarodnoj konkurenciji.


– Osvajanje Brončanog cvijeta u međunarodnoj konkurenciji dokaz je da Novi Vinodolski kao što smo u posljednje vrijeme i najavljivali ide prema turističkoj destinaciji s 4 odnosno 5 zvjezdica. Ovo natjecanje posebno je zahtjevno jer se ocjenjuju svi aspekti koji jednu sredinu čine ugodnim za život.


Sada je prilika da svi građani Novog Vinodolskog budu ponosni na svoj grad. Na nama je da se svima u ime Grada i Turističke zajednice Novog Vinodolskog zahvalimo, jer da naši građani nisu prepoznali ovu veliku priliku i svaki na svoj način dali doprinos sigurno ne bismo ostvarili ovako dobar rezultat, rekao je direktor Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski Vladimir Butković.


– U kontekstu klimatskih promjena i ekoloških briga, zajednice uključene u program Communities in Bloom mogu biti ponosne na uložen trud koji nudi prava i značajna rješenja za okoliš te su korisna za cijelo društvo, istaknuto je na web stranici organizatora, stoga Novi Vinodolski, kao i svi natjecatelji imaju razloga za veselje.


Svečano proglašenje i dodjela nagrada pobjednicima u svakoj kategoriji održano je krajem rujna u Kanadi, a predstavnicima Novog Vinodolskog nagrada će biti uručena početkom studenog u Solinu, kada će biti održana 25. međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza Interstas, 21. međunarodni festival turističkog filma ITF CRO i 16. predstavljanje za Međunarodni Zlatni cvijet KEA-CRO.