Zanimljiv vikend

Brojni posjetitelji na bogatom programu u Novom Vinodolskom: Smotra klapa oduševila Novljane

Nataša Car

Foto N. Car

Foto N. Car



Ovog je vikenda u Novom Vinodolskom otvoreno klizalište, čitale su se bajke, a održana je i tradicionalna smotra klapa, 19. po redu. Smotra je privukla brojne posjetitelje koji su uživali u zvukovima lokalnih, ali i dalmatinskih klapa. U Domu kulture nastupilo je deset klapa, uključujući muške klape Reful iz Splita, Pokornik iz Omiša, Pinguentum iz Buzeta, Vinčace iz Novog Vinodolskog te Pučki pivači KUD-a San Marino iz Lopara i KUD-a Ilija Dorčić iz Novog Vinodolskog. S obzirom na to da se grad može pohvaliti s 20 godina ženskog klapskog pjevanja, na smotri su nastupile i ženske klape. Pored novljanske ženske klape Puntape, na pozornicu su stale Senkinje iz Senja i Užanca iz Lopara.


Ravnatelj Centra za kulturu Mario Butorac već 13 godina organizira smotru klapa, iako je kao član klape Vinčace zapravo od samih početaka bio uključen u organizaciju. Vinčace je 1999. godine pokrenula inicijativu koja je prerasla u tradicionalno adventsko događanje u kojem je ove godine uživalo dvjestotinjak gostiju. Butorac je istaknuo da svake godine pokušavaju privući dalmatinske klape, ali i klape s ovog područja te da je u proteklih 19 godina nastupio niz klapa koje su postigle vrhunske uspjehe.Smotru klapa organizira Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog i Pučki pivači KUD-a Ilija Dorčić Novi Vinodolski, a pokrovitelji su Grad Novi Vinodolski, Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski, KTD Ivanj d.o.o. i KTD Vodovod Žrnovnica.

U subotu je, naročito na radost najmlađih, otvoreno i klizalište, a čarobni ugođaj upotpunila je teen zvijezda Endi, čitajući u hotelu Lišnj bajke za djecu. Za pripremu pravih blagdanskih delicija pobrinuli su se u restoranu Admiral u Marini Novi gdje su već u petak krenuli Dani bakalara, a koji će se nastaviti sve do Badnjaka. Svi ljubitelji ove ribe moći će uživati u delicijama pripremljenim na čak 17 načina.