Tradicija

Božićni sajam OŠ Zvonka Cara: Vrijedne dječje ruke pripremile ukrase

Nataša Car

Velik broj posjetitelja mogao je kupiti lijepe božićne aranžmane i ukrase, a potom uživati u predstavama učenika škole i gostiju



CRIKVENICA Dječji božićni sajam Osnovne škole Zvonka Cara kao i svake godine privukao je velik broj posjetitelja koji su imali prilike kupiti lijepe božićne aranžmane i ukrase, a potom uživati u predstavama učenika škole, ali i gostujućih grupa.


Dječji božićni sajam u Osnovnoj školi Zvonka Cara već je postao prava božićna tradicija u koju je uključena cijela lokalna zajednica. Pored učenika i djelatnika škole, u sajmu sudjeluju i roditelji, none i nonići, zatim poduzeća i obrti s područja Crikvenice i okolice te Grad Crikvenica koji osigurava sredstva za nabavu materijala od kojih se izrađuju ukrasi.


A od raznovrsnog su materijala vrijedne ruke članova Učeničke zadruge Zvončica, koju čine učitelji, učenici te članovi njihovih obitelji, i ove godine pripremile pregršt blagdanskih ukrasa za prodaju na božićnom sajmu. Na stolovima su bili izloženi lijepi aranžmani za stol te manji ukrasi poput anđelića i kuglica za bor koji će upotpuniti božićni ugođaj u svakoj kući. Na sajmu su bili prisutni i predstavnici Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce koji su na svom štandu također nudili razne ukrase, ali i monografiju koja je izdana u povodu stote godišnjice ustanove.


Second hand shop




Osim ukrasa, posjetitelji su mogli kupiti dobro očuvanu odjeću i obuću po povoljnim cijenama u second hand shopu, a u prodaji su se našli i fini kolači iz Toša, Milmana i Jadrana te poklon-paketi mnogih sponzora. Ove je godine sudjelovao 91 sponzor, a napravljeno je oko 400 poklon-paketa.


– Oni su se prodavali po cijeni od 20 kuna, a svaki dobiva – istaknula je ravnateljica Desiree Pečaver, dodajući da je vrijednost svakog paketa veća od prodajne cijene. Posebno joj je drago što sponzori svake godine rado budu dio ove božićne priče.


– Oni sami pitaju – kad je sajam, kad ćete doći po poklon-paket – ispričala je ravnateljica.


Blagdanska atmosfera ne bi bila potpuna bez Djeda Mraza s kojim su se svi rado slikali, a posebno zabavni foto session osigurao je Foto Ivančić s foto kutkom gdje su se djeca, ali i roditelji mogli slikati sa zabavnim dodacima poput prevelikih sunčanih naočala ili brkova.



Od zarade sa sajmova su se kroz posljednje 23 godine financirali ormarići, pozornica, pianino i slične stvari. Sredstva koja se prikupe od prodaje i ove godine bit će investirana u školu, no još nije odlučeno na što će se točno utrošiti. Ipak, jedno je sigurno – dio sredstava ide u humanitarne svrhe za Dominika i Teu.



Božićna priredba


Učenici matične i područne škole pripremili su sa svojim učiteljima božićnu priredbu. Zabavni dio programa otvorila je plesna skupina Latice s točkom Winter iz Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija, a nakon plesnih koraka posjetitelji su uživali u izvedbi recitatorske skupine.


Potom su na pozornicu stali prvašići, pa Čakavska skupina, Veliki zbor i mali zbor Zvončići, učenici PŠ Selce te plesna skupina Libre. Sve točke pomogle su pripremiti voditeljice Mirela Čandrlić-Matahlija, Milena Nećak, Eva Tomljanović, Andrea Barac, Marijana Barac Tomić, Tatjana Veljanovska, Anamarija Grbčić-Pahlić i Marijana Marić-Tonković. Nastupile su i gostujuće plesne skupine KUD-a »Vatroslav Lisinski« koje je pripremila voditeljica Lidija Kršul.


Ravnateljica je naglasila da je posebno oduševljava posjet bivših učenika škole.– Jako puno ih je došlo na sajam sa svojim bebama – primijetila je Pečaver, što je uistinu posebno jer se inače rijetki vraćaju u svoju osnovnu školu nakon završetka školovanja.