UVBR Jadran

Bivši radnici – vjerovnici “Jadrana d.d.” žele što bržu privatizaciju tvrtke

Anto Ravlić

UVBR želi da se većinski paket dionica Jadrana proda najboljem kupcu, strateškom partneru – hotel Omorika / arhiva NL

UVBR želi da se većinski paket dionica Jadrana proda najboljem kupcu, strateškom partneru – hotel Omorika / arhiva NL

Dionice Jadrana d.d. treba što prije izlistati na Zagrebačkoj burzi i rješavanjem sudskih sporova omogućiti početak procesa privatizacije tvrtke u 2017. godine, smatraju predstavnici Udruge



 Predstavnici Udruge vjerovnika bivših radnika crikveničkog Jadrana smatraju da dionice te tvrtke treba što prije izlistati na Zagrebačkoj burzi, ubrzati rješavanje sudskih sporova s bivšim radnicima te što prije započeti privatizaciju i prodaju većinskog paketa dionica. Bivši radnici Jadrana smatraju da bi najkvalitetniji model privatizacije bio prodaja cjelovitog većinskog paketa dionica na javnom natječaju te da bi se tako osiguralo da tvrtku kupi najbolji kupac i strateški partner.


Prezaduženost


– Budući da je usporedo s uzimanjem novih bankarskih kredita od poslovnih banaka, tvrtka prodala i nekoliko manjih objekata vrijednih oko 12,5 milijuna kuna da bi pokrila tekuće poslovanje, smatramo da je s novim investicijskim ciklusom od 83 milijuna kuna koje se ne provodi dinamikom sukladno Strateškom planu razvoja tvrtke, već značajno povećan kreditni rizik tvrtke, odnosno tvrtka već u 2017. godini može zbog prezaduženosti izgubiti mogućnost podizanja novih kredita i nastavka započetih investicija, i to je jedan od glavnih razloga, zašto smatramo da je tvrtki potreban hitan početak procesa privatizacije, navodi se u priopćenju Udruge vjerovnika bivših radnika Jadrana.


Zahtjevamo od Uprave Jadran da što prije odradi sve predradnje (koje prema informacijama sa Zagrebačke Burze ne bi trebale trajati više od dva mjeseca), koje su uvjet uvrštenja dionica na ZG Burzu, što je Odluka Glavne Skupštine društva od 29. 08. 2016. Time bi se omogućilo da 850 radnika vjerovnika i malih dioničara namiri nakon 20 godina svojih 50 posto utvrđenih tražbina u stečajnom postupku u iznosu od 30.000.000 kuna. U medijima se nakon skupštine Uprava društva obvezala izlistati dionice tvrtke na Zagrebačkoj Burzi u siječnju 2017., što će, nadamo se, Uprava društva ispoštovati.


Simulacija isplate




Prema informacijama u medijima vrijednost dionica hotelske tvrtke Imperial d.d. Rab na Zagrebačkoj Burzi povećala se 47 posto od privatizacije do danas, što će se, nadamo se, dogoditi i s dionicama Jadrana d.d. nakon uspješno provedene privatizacije tvrtke.


Posljednji zajednički sastanak Uprave Jadrana d.d. s predstavnicima UVBR Jadran i punomoćenikom radnika, održan je 5. 09. 2016. i na njemu je Uprava društva preuzela obavezu da napravi simulacije izračuna isplate radnika vjerovnika u novcu i dionicama tvrtke prema ponuđenim varijantama, koju do danas nije ispunila. Pretpostavka je da ukupni dug prema 60-tak radnika razlučnih vjerovnika protiv kojih Jadran gubi sudske sporove na svim instancama iznosi oko 4-5 milijuna kuna, ali da je i sudski trošak tih sporova blizu tog iznosa. UVBR Jadran je ispunio svoju obavezu s tog sastanka i poslao je Upravi Društva dopis u kojoj joj daje podršku drugačijem načinu namirenja radnika s kojima je Jadran u sudskom sporu, a koji ne mora biti jednak po financijskim učincima načinu na koji su namireni radnici vjerovnici prema uvjetima iz Stečajnog plana Jadrana iz 2013. godine. UVBR je otvoren za daljnje razgovore s Upravom društva u vezi rješenja tog pitanja nagodbom.


Voluntarizam


Dosadašnji rad Nadzornog Odbora i Uprave Jadrana u razdoblju od izlaska iz stečajnog postupka u siječnju 2014. do danas karakterizira uglavnom voluntarizam u upravljanju tvrtkom koji se očitovao u poslovnim odlukama koje se očitovale u ishitrenim odukama o investicijama u hotele mimo strateškog plana razvoja tvrtke koje su dovele do povećanog kreditnog rizika tvrtke i moguće prezaduženosti društva u bliskoj budućnosti. Rezultat takvog upravljanja je Jadran d.d. danas nema niti jedan hotel za cjelogodišnje poslovanje, iako je u tvrtku uloženo više od sto milijuna kuna investicija.


Također, takvo voluntarističko ponašanje NO-a i Uprave društva dovelo je do nemogućnosti privatizacije tvrtke zbog mnogih neriješenih imovinsko-pravnih sporova koje tvrtka nepotrebno i dugotrajno vodi. UVBR Jadran očekuje od Vlade i Ministarstva državne imovine da utječe na NO i Upravu društva da što prije sudskim nagodbama riješi sve sudske sporove sa 60-tak radnika, razlučnih vjerovnika, kao i sve ostale sudske sporove s ostalim razlučnim vjerovnicima koji onemogućavaju početak procesa privatizacije tvrtke. Bržim rješavanjem tih nepotrebnih, dugotrajnih i skupih sudskih sporova stvorili bi se uvjeti za početak procesa privatizacije tvrtke u 2017. godini na način prodaje većinskog paketa dionica Jadrana d.d. u cjelini na javnom natječaju, kako bi se izabrao za tvrtku i sve njezine dioničare najbolji kupac, strateški partner, koji bi osigurao ulaganjima kapitala podizanje hotelske ponude Jadrana d.d. i cijele destinacije Grada Crikvenice na nivo od najmanje 4*, te ujedno otvaranje većeg broja novih radnih mjesta, brži gospodarski rast i napredak Grada Crikvenice, PGŽ-a i Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik Udruge vjerovnika bivših radnika crikveničkog Jadrana dipl. ing. Mario Vukelić.