Poglavica Apača u novljanskom zaleđu

Atrakcija u Brezama: Slavni Winnetou podigao selo

Anto Ravlić

Tri šatora, odnosno wigwama i totem dočekat će turiste / Snimio  Anto RAVLIĆ

Tri šatora, odnosno wigwama i totem dočekat će turiste / Snimio Anto RAVLIĆ

Nijemci luduju za Winnetouom i sve što je vezano uz izmišljenog poglavicu i danas se dobro prodaje. U Brezama iznad Novog Vinodolskog, na 800 metara , deset minuta od mora, goste čeka wigwam i totem. Njemačke agencije i turisti već pokazali interes za dolaskom u Breze



BREZE U Novom Vinodolskom lani su ugostili Winnetoua. Dok je na području Fužina podignut kaubojski grad, na području Breza podignuto je indijansko selo. Glumci su došli, snimili tri filma i otišli, no ostaje priča o legendarnom poglavici Apača.


Nijemci luduju za Winnetouom i sve što je vezano uz poglavicu i danas se dobro prodaje. Bez obzira što je deset filmova o izmišljenom indijanskom poglavici snimljeno od 1962. do 1968. godine, Nijemci hrle na mjesta gdje se snimala serija. To su nacionalni parkovi Paklenica, Plitvička jezera i Krka, Velebit, kanjon Zrmanje, Vrlika i Grobnik.


Na Majstorskoj cesti postavljena je i ploča podno Tulovih greda koja svjedoči da se na toj lokaciji snimao film o Winnetou. Očekuje se da će i lanjski, drugi serijal od tri filma postati zanimljivo mjesto turistima.


Kultni status




U Novom Vinodolskom žele ucrtati Breze na turističku kartu Winnetoua. U mjestu u novljanskom zaleđu, desetak minuta vožnje od mora, snimalo se na dvije lokacije. Indijansko selo lociralo se na Pletenu, a dio scena snimao se bliže Brezama.



Stoga je u Brezama, na 800 metara nadmorske visine, podignuto malo indijansko selo. Uz wigwam je postavljen i totem. Od Novog prema Brezama na cesti su postavljeni putokazi.



Praktično nedirnuto zaleđe Novog Vinodolskog ima velike turističke potencijale koji će postajati sve zanimljiviji što obala više postaje napučenija i prenapučena. Rijetko koji grad se može pohvaliti da se s plaže, s temeprature od 35 stupnjeva, za desetak minuta vožnje stiže u Breze ili Krmpote na ugodnih ljetnih 25 stupnjeva. Zaleđu nedostaje sadržaja, a u lokalnim turističkim zajednicama voljeli bi vidjeti privatnu inicijativu koja bi turiste vodila u Krmpote i Breze, a ne samo na Plitvice.     



– Velika promocija sva tri snimljena filma bila je u Njemačkoj na RTL-u u udarnom terminu za vrijeme božićnih blagdana. TZ Kvarnera je već prve ovogodišnje turističke sajmove u Stuttgartu i Münchenu iskoristila za promidžbu Kvarnera kao područja gdje su snimani filmovi. Svima je poznato da filmovi o Winnetouu u Njemačkoj imaju kultni status i da su kod njemačke publike izazvali veliko zanimanje za naše područje. Već sad imamo najavu zainteresiranih putničkih agencija i predstavnika medija da žele upoznati lokalitete gdje su snimani filmovi obzirom da u Njemačkoj vlada interes kod turista da upoznaju autentičan kraj gdje se većim dijelom snimao serijal. Naša je sreća da je upravo indijansko selo bilo locirano na našem području i sigurno je da naše područje najviše zanima njemačke turiste, objašnjava motive indijanske promocije Novog Vinodolskog i Breza direktor TZ Grada Novog Vinodolskog Vladimir Butković.


Izradili novi totem


Filmska ekipa donirala je tri šatora, a podršku je dala Udruga Breze koja želi i preko Winnetoua promovirati svoj kraj. Totem je filmska ekipa odvezla u Njemačku radi svojih potreba, no Novljani i Brezari su uz pomoć Grada Novog Vinodolskog, TZ Novog Vinodolskog, Primorsko-goranske županije i TZ Kvarnera izradili totem. Autor je akademski kipar Petar Ujević.



Selo će se obogatiti sadržajima vezanim uz izmišljeni lik njemačkog književnika Karla Maya. Winnetou je nova karika u lancu ponude novljanskog zaleđa. U susjedstvu Breza nalaze se Krmpote sa svojim vidikovcem, Nebeskim labirintima i Nebeskom kapelicom. Dalje prema Krivom Putu turiste privlače impoznatne vjetroelektrane.