Crikveničko-vinodolska rivijera

Agenti šetali, pedalirali i letjeli

Anto Ravlić

Paragliding i vizure s vinodolskih vidikovaca oduševili strane turističke agente / Foto arhiv

Paragliding i vizure s vinodolskih vidikovaca oduševili strane turističke agente / Foto arhiv

Njemačko-nizozemsko-finsko-švedsko društvo šetalo je Ljubavnom cesticom, letjelo zmajem i vozilo bicikle, pokušavajući doznati što bi zanimalo njihove turiste. Prekrasna priroda, blizina destinacije, kao i blizina velikih visina i mora, posebno su ih se dojmili



TRIBALJ  Što može ponuditi crikveničko-vinodolska rivijera kad je riječ o pustolovno-sportskom turizmu, pokušalo je doznati četvero agenata specijaliziranih za takvu vrstu turizma.


Njemica Olga Schauberger (Patricio Travel), Finac Antti Juhani Haerkoenen (Tres Hombres Adventure), Šveđanin Thomas Björnermark (Springtime Resor) i Nizozemac Jacobus Marinus Josephus van Kuijk (Fiets-Fun) u šest dana će obići Hrvatsku u organizaciji HTZ-a i TZ-a Kvarnera.


Nakon Istre i uoči Like, odlučili su prošetati, letjeti i biciklirati crikveničko-vinodolskom rivijerom. Dočekali su ih predstavnici triju lokalnih turističkih zajednica. Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine koja sigurno može ponuditi najviše kad je riječ o pustolovnom i aktivnom turizmu.




   Aktivnije druženje startalo je šetnjom crikveničkom plažom i osam kilometara dugom Ljubavnom cesticom. Poslije ručka u dramaljskom restoranu Domino krenuli su na zahtjevnije ispite. Sastanak je zakazan na vidikovcu Mahavica gdje ih je čekao izazov. Paragliding. Uspjeh je bio polovičan. Zapravo, tek trećinski uspješan. Poletjela je Njemica koja nije skrivala oduševljenje.


  


Fenomenalan pogled


– Gotovo da sam odustala, nije mi bilo svejedno, no tek sad kad sam sletjela u Tribalj vidim što bih propustila. Izvrsna avantura, a pogled na dolinu i more je fenomenalan. Sigurno ću dovesti naše turiste u Hrvatsku. Specijalizirani smo za teniske kampove. Naša agencija 80 posto posla radi s tenisačima, no svakako nam je zanimljiv i dio vezan uz avanture. Vaša prednost je blizina. Mi smo blizu austrijske granice i za šest sati vožnje stižemo do prirode koja je zaista predivna i raznovrsna, pričala nam je »letačica« Olga.


   Jedan sudionik avanturističke promidžbene ture odlučio je odustati od letenja i priklonio se vožnji biciklom po predivnim stazama koje vode po vidikovcima nazvanima Oči Vinodola. Finac Antti nestrpljivo je čekao let, no ispriječila se kiša u kombinaciji s oblacima.


   – Jasno mi je. Uostalom, kad vodimo turiste i nama je sigurnost na prvom mjestu, kaže Antii čija agencija rado vodi Fince na jedrenje Kornatima, ali i u Nepal, na safari, na raftinge širom svijeta.   

Ushićeni Šveđanin


Finac vjeruje da bi paragliding bio zanimljiv dijelu njegovih klijenata, no Fince najviše zanima hrvatsko more koje je potpuno drugačije od finskog. Anttiju se svidjela Ljubavna cestica.    – Zbilja dobra staza s lijepim pogledima. Vrlo je bitno da ima pristup iz samog grada, kaže finski agent.

   Njemačko-švedski dvojac isprobao je bicikliranje u Vinodolu.


   – Izvanredna staza, nevjerojatni pogledi, spuštanje stotina metara nadmorske visine u kratkom vremenu, no mislim da se našim turistima ne bi svidjela. Naime, mi smo specijalizirani za obitelji s djecom koje traže ravne, asfaltirane staze za bicikliranje, kaže Nizozemac.


   Šveđanina Thomasa impresionira blizina ozbiljnih visina i mora. U petnaest minuta od mora do 700 metara nadmorske visine. To je prednost ovog kraja, smatra Šveđanin.


   Intenzivno druženje završilo je u konobi Lucija u Novom Vinodolskom. Usnulo se u hotelu Palace Kvarner u Crikvenici. Nesanica sigurno nije bila problem.