Tradicionalna manifestacija

18. Jadranski književni susreti: Crikveničko sunce za Miru Gavrana

Franjo Deranja

Foto F. Deranja

Foto F. Deranja



CRIKVENICA  –  U Crikvenici su u subotu navečer održani 18. Jadranski književni susreti. Bila je to središnja prigoda tradicionalne trodnevne manifestacije, a nastupili su Ljerka Car Matutinović, Miro Gavran, Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Anela Borčić, Julijana Plenča i Ljerka Toth Naumova. Autori – pisci, književnici i pjesnici – čitali su ulomke iz svojih knjiga i zbirki pjesama.


Tradicionalna književna nagrada, „Crikveničko sunce“, ove je godine uručena jednom od najplodnijih i najprevođenijih hrvatskih pisaca, dramatičaru, romanopiscu, pripovjedaču i piscu za mlade Miri Gavranu. „Crikveničko sunce“ Gavranu je uručio Josip Friš, predsjednik Gradskog vijeća Crikvenice.


Jadranske književne susrete utemeljila je poznata hrvatska poetesa, prozaistica i prevoditeljica Ljerka Car Matutinović, rođenjem Crikveničanka, koja od 2002. godine redovito i organizira program i nastupa na toj manifestaciji.




Domaćini ovogodišnjih 18. Jadranskih književnih susreta su Gradska knjižnica Crikvenica i Društvo hrvatskih književnika Zagreb a pokrovitelj je Grad Crikvenica.