Svečana sjednica TZ

130 GODINA TURIZMA U CRIKVENICI Cilj pretvoriti turističku sezonu u turističku godinu

Nataša Car

Foto N. Car

Foto N. Car



CRIKVENICA U hotelu Omorika održana je svečana sjednica crikveničke Turističke zajednice povodom proslave 130 godina turizma u Crikvenici. Prisutni su bili i mnogi uvaženi gosti, uključujući i ministra turizma Garija Cappellija.


Na samom početku prikazan je kratki dokumentarni film o povijesti turizma u Crikvenici. Zanimljivo je da je Crikvenica u početku bila destinacija za zimovanje. Europljanima su blagi zimski uvjeti bili idealni za odmor od oštrih hladnoća u njihovim zemljama. Upravo ta ugodna mediteranska klima te razvoj zdravstvenog turizma mogli bi biti dobitna kombinacija za pretvaranje turističke sezone u turističku godinu.


Crikvenica je već poznata po zdravstvenom turizmu, o čemu svjedoči činjenica da je gradu prošle godine dodijeljeno priznanje za najuspješniju destinaciju zdravlja. Direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice Marijana Biondić dodala je da će se nastaviti raditi u tom smjeru. Ministar Cappelli od početka mandata govori o turističkoj godini u Hrvatskoj te je nadodao da će Crikvenici u korist ići novi zakoni kojima će se potaknuti razvoj zdravstvenog turizma. Kao primjer je naveo mogućnost zdravstvenih ustanova da se registriraju kao trgovačka društva. Zakoni bi trebali biti izglasani do kraja godine.




Za razvoj cjelogodišnjeg turizma potrebno je raditi i na rješavanju postojećih problema, kao i razvitku novih sadržaja. Gradonačelnik Damir Rukavina otkrio je nadolazeće projekte koji će pridonijeti produljenju turističke sezone. Najveći projekt, težak 300 milijuna kuna, obavlja se u suradnji s Gradom Novim Vinodolskim, a uključuje rješavanje problema otpadnih voda putem zajedničke odvodnje. Kad je riječ o novim sadržajima za goste, gradonačelnik je otkrio da bi Crikvenica već ove jeseni trebala imati svoje vino koje bi moglo potaknuti turiste da Crikvenicu posjete i nakon ljeta.


Nakon obraćanja mnogih gostiju, uručena su priznanja Jadranu d.d., Specijalnoj bolnici Thalassotherapia Crikvenica, Poliklinici Terme Selce te Udruženju obrtnika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske. Svi koji su preuzeli nagrade obratili su se gostima s nekoliko riječi kako bi se zahvalili na priznanju, ali i pohvalili sve djelatnike koji su svojim radom pridonijeli velikom turističkom uspjehu. Primarijus poliklinike Terme Selce Vlasta Brozičević naglasila je da je za nju ovo posebno emotivni trenutak, jer joj je život od početka obilježen turizmom te je dodala da Poliklinika Terme Selce i njezini djelatnici ne rade u zdravsvenom turizmu – »mi živimo zdravstveni turizam«, ponosno je rekla Brozičević.