Ljetne radionice u Plemenitašu

“Zvučni radovi” proizašli iz matematike i fizike

Marinko Krmpotić

Prof. Bojanjac povezuje matematiku i zvuk... Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Prof. Bojanjac povezuje matematiku i zvuk... Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Predavači matematike, fizike, glazbe... pristupaju temi zvuka sa svog stajališta te o tome govore studentima koji na temelju tih predavanja kreiraju ideje vezane uz izradu »zvučnih radova«, odnosno djela koja ostaju u domeni likovnih umjetnosti, ali su ipak to radovi sa zvukom



PLEMENITAŠ  Nakon vrlo dobrih iskustava vezanih uz ljetne radionice u Plemenitašu stečenih prije dvije godine, studenti i profesori Akademije likovnih umjetnosti, odsjeka Grafičkog dizajna, iznova su u prostorima stare škole koje već četvrt stoljeća svojim radom oplemenjuje Oblikovna radionica Plemenitaš.


Ovog je puta njihov boravak vezan uz rad u grafičkoj radionici kojoj je tema – zvuk! Kako spojiti zvuk i oblik i kako je to uopće moguće, rekla nam je prof. Mirjana Vodopija koja je uz prof. Ines Krasić i asistenticu Ivu Ćurić organizirala ovogodišnje druženje u Plemenitašu:


– Temi zvuka odlučili smo pristupiti tako da smo angažirali predavače iz različitih znanosti i oblika djelatnosti (matematika, fizika, glazba…), a svi pristupaju temi zvuka sa svog stajališta te o tome govore studentima koji na temelju tih predavanja kreiraju ideje vezane uz izradu, nazovimo ih tako, »zvučnih radova«, odnosno djela koja ostaju u domeni likovnih umjetnosti, ali su ipak to radovi sa zvukom. Prekrasan i inspirativan ambijent Plemenitaša svojim je mirom i zvukovima prirode fantastičan pa smo već u prvih nekoliko dana napravili jako puno. Cijeli projekt produljit će se na iduću akademsku godinu jer ćemo na fakultetu, kao i u Tehničkom muzeju »Nikola Tesla« u Zagrebu, predstaviti najbolje radove«, rekla je prof. Vodopija, izrazivši želju da i iduće godine Plemenitaš bude mjesto održavanja radionica studenata Akademije likovnih umjetnosti.


Složna ekipa - Ketrin Hochschuh, Elena Štrok. Iva Čurić i Adam Donovan / Foto Marinko KRMPOTIĆ


Složna ekipa – Ketrin Hochschuh, Elena Štrok. Iva Čurić i Adam Donovan / Foto Marinko KRMPOTIĆ






Vesna Osojnički, alfa i omega Oblikovne radionice Plemenitaš, ističe kako je zadovoljna zbog kvalitetnog nastavka suradnje s Akademijom likovnih umjetnosti: »Naravno, otvoreni smo za daljnju suradnju i drago mi je da postoje već dosta ozbiljni planovi za iduće ljeto, a ovogodišnji rad je i meni zaista zanimljiv jer je poanta naučiti osnove zvuka te načine na koje ih je moguće »prebaciti« i uključiti u neko umjetničko djelo drugačijeg izraza«, rekla je Osojnički.



Fenomenološki pristup


Među predavačima je i već u znanosti dokazani prof. matematike Dario Bojanjac koji kaže kako je njegov zadatak približiti polaznicima osnovne fizikalne i matematičke postavke zvuka: »Činjenica je da različite grane znanosti i umjetnosti pričaju različitim »jezicima« pa se često ne razumiju, iako govore o istim stvarima. Zato smo kroz ovu radionicu nastojali razjašnjavanjem i analizom pojmova osigurati što kvalitetniju komunikaciju koja onda dovodi do lakše realizacije različitih ideja. Prednost ove radionice je što smo svi stalno zajedno u svim aktivnostima pa se kroz tu potpunu i stalnu interakciju puno toga više rodi i zamisli, a onda, nadam se, i realizira«, rekao je Bojanjac, a Iva Čurić napominje kako je jedna od temeljnih ideja zvuku pristupiti fenomenološki: »Zato smo zahvatili različita područja znanosti i umjetnosti kako bismo razbili stereotip o tome kako bi trebala izgledati umjetnost koja je povezana sa zvukom, ponajprije glazba. Zbog te ideje vrlo je bilo bitno shvatiti osnovne pojmove da bi se moglo komunicirati pri ovom konceptualnom izražavanju ideja kroz različite izraze, pa i umjetnosti. U tome smo i uspjeli jer smo osnovali tim izuzetno dobrih i kompetentnih ne samo stručnjaka, već ljudi koji uspješno spajaju različita područja umjetnosti i znanosti«, rekla je Čurić.


Janet Beriiša i Matilda Fatur / Foto Marinko KRMPOTIĆ


Janet Beriiša i Matilda Fatur / Foto Marinko KRMPOTIĆ




Vrlo aktivno u radionici je i dvoje svjetski znanih stručnjaka s područja robotike,  Ketrin Hochschuh iz Njemačke te Adam Donovan iz Australije. Oni žive u Njemačkoj, a u Plemenitaš su došli na poziv Akademije likovnih umjetnosti. U Plemenitašu se trude  kroz rad na robotici i njenim mogućnostima vezanim uz zvuk pomoći studentima da i zvuk uključe u izradu umjetničkih djela, bilo kao motiv ili inspiraciju, ali možda čak i kao dio skulpture. Oboje su oduševljeni zvukovima koje »posuđuju« iz prirode na ovom prekrasnom području: »Kad čovjek sluša, može ovdje čuti zaista puno toga što djeluje umirujuće – stalni zvuk cvrčaka, cvrkut ptica, blejanje ovaca, lajanje pasa, pucanje grana, zvuk vjetra koji prolazi kroz travu… divno je što sve ovo imate tek kojih petnaest minuta od autoceste. Toga, primjerice, u Europi nema pa smo i zbog toga sretni što smo došli u Plemenitaš. Prvi put radimo nešto ovakvo i jako smo  zadovoljni svime što smo ovdje doživjeli, od studenata do prekrasnog okruženja Plemenitaša koji je pravi raj mira«, rekli su Katrin i Adam.


Dvostruka uloga


U svojevrsnoj dvostrukoj ulozi i polaznika i predavača su tri djevojke – Matilda Fatur, Janet Beriša i Mirna Čupić – članice ženskog jazz banda Gungula koji u radionici sudjeluje ne samo da zabavi okupljene, već i da »seciranjem« zvuka daju svoj doprinos radionicama i proučavanju zvuka te njegovom uklapanju u druge umjetnosti: »Mi ćemo na kraju ponuditi ono što je najčešće i vezano uz pojam zvuk, a to je glazba, ali ćemo uz te nastupe i same puno naučiti jer sudjelujemo u svim radionicama«, rekla je Matilda Fatur, a Elena Štrok, koja je na trećoj godini grafike, kaže kako uživa i stoga jer uz faks koji polazi ima i završenu srednju glazbenu: »Tako sad spajam to što znam iz glazbe i ono što sam naučila s područja grafike, a posebno je zanimljivo što sad glazbi ne pristupamo s one klasične strane, već kroz elektroniku i eksperimentiranje. Vrlo je vrijedno i zanimljivo spojiti ta dva konteksta pa sam u ova dva-tri dana ovdje zaista puno naučila i došla do brojnih novih ideja baš na temelju tih novih uređaja s kojima smo radili na zvuku, odnosno glazbi«, rekla je Elena Štrok.



Predavanja i prezentacije održat će ili su već održali izv. prof. dr. sc. Davor Horvatić  sa Zavoda za teorijsku fiziku čestica i polja Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu,  doc. dr. sc. Dario Bojanjac sa Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektronike i računarstva u Zagrebu, Ana Horvat, mag. mus. s Umjetničke akademije Sveučilišta u Osijeku, medijski umjetnici Adam Donovan i Ketrin Hochschuh i glazbenici i kompozitori Damir Prica Kafka i Sven Buić. U radionici sudjeluje deset studenata i alumnija Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Umjetničke akademije u Osijeku. To su Petra Orbanić, Andrej Beštak, Elena Štrok, Lucija Žuti, Jelena Petric, Iva Zagoda, Mihael Klanjčić, Ružica Orbanić,Veronika Šindilj te alumni Umjetničke akademije u Osijeku Viktorija Križanović.