Brojanica

‘Zimi mrzlina, ljeti vrućina’: Doznajte kakvo vrijeme u 2017. predviđa tradicionalni Lokvarski kalendar

Marinko Krmpotić

Ljeto će biti kakvo treba biti – Mirjana Pleše / Foto M. KRMPOTIĆ

Ljeto će biti kakvo treba biti – Mirjana Pleše / Foto M. KRMPOTIĆ

Svih dvanaest dana koliko smo od Svete Lucije do Badnjka pratili meteorološka zbivanja vrijeme je uglavnom bilo lijepo, suho i stabilno, a to znači, kako su nam stari govorili, da bi takva trebala biti i cijela ova godina, kaže Mirjana Pleše



Ako je vjerovati tradicionalnoj narodnoj meteorologiji, posebno onoj vezanoj uz brojanice kojima se praćenjem vremena od Svete Lucije do Badnjaka procjenjuje kakvo će biti vrijeme u narednoj godini, onda nas u ovoj tek porinutoj 2017. očekuje stabilno i mahom lijepo vrijeme, govori nam Mirjana Pleše koja već punih 17 godina uz pomoć suradnica i prijateljica Marijane Rakas i Andree Marković izrađuje Lokvarski kalendar, posebnu meteorološku publikaciju koja nudi doticaj s tradicijom i prošlošću Lokava, ali vrlo uspješno »pokriva« i budućnost jer se većina predviđanja najčešće i ostvaruje. Bilo je tako i prošle godine kad su, uz manje odmake, lokvarske meteorologinje, također najavile lijepu i suhu godinu, a tu prognozu ponavljaju i ovog puta.



 Financijski su nam pomogli Općina Lokve s 2.000 kuna te Primorsko-goranska županija s 5.000 kuna i to nam je puno pomoglo ne samo za izradu kalendara već i za neke druge naše projekte kao što je bilo tiskanje »Slatke kuharice« te dopunu stalnog postava sakralne ostavštine lokvarskog kraja. Hvala svima koji su nam pomogli i svima koji će kupiti naš kalendar, kaže Mirjana Pleše.





– Svih dvanaest dana koliko smo od Svete Lucije do Badnjaka pratili meteorološka zbivanja vrijeme je uglavnom bilo lijepo, suho i stabilno, a to znači, kako su nam stari govorili, da bi takva trebala biti i cijela ova godina. Naravno, prognoze su nekada u vremena kad industrija nije toliko mijenjala okoliš i utjecala na vremenske prilike, bile pouzdanije, ali se ipak nadamo da će 2017. »poslušati« vrijeme koje je od Sv. Lucije do Badnjaka vladalo krajem protekle godine. Lijepa, stabilna i suha godina svakako će biti zadovoljstvo za sve one koji se bave poljoprivredom, kao i za turističke djelatnike, ali čini mi se i općenito za ljude jer svi vole stabilnost i lijepo vrijeme.


Lijepo, ali hladno


Kad je o zimi riječ i tu bi trebalo biti mahom stabilno i lijepo, ali hladno vrijeme. Ukupno bi ove zime trebalo pasti 11 snjegova držimo li se da je točno ono pravilo po kojem će zima donijeti onoliki broj snjegova koliki je datum na koji je pao prvi snijeg. Budući da je prvi snijeg pao 11. listopada to znači da ćemo imati 11 snjegova, a kako je ovaj što je pao u utorak, 3. siječnja bio treći ove sezone, to znači da bi do kraja zime trebalo pasti još osam snjegova što i nije tako puno jer su pred nama još dva prava zimska mjeseca te nakon njih još i ožujak i travanj koji također znaju donijeti snijeg. Ostvare li se te tradicionalne prognoze možemo očekivati jednu suhu zimu s malo snijega, ali priličnim hladnoćama i uglavnom stabilnim vremenom. Slično bi trebalo biti i tijekom ljeta koje bi trebalo biti baš onakvo kakvo ljeto treba biti, kao što bi i cijela ova godina trebala biti normalna, pomalo po onoj starinskoj koja glasi »Ljeti vrućina, zimi mrzlina«, govori Mirjana.


Slatka kuharica


Uz Mirjanu, Marijanu i Andreu u izradi kalendara i ove je godine sudjelovao Nikola Pleše koji je bio zadužen za grafički dio posla pri čemu su mu temeljni motivi bili vezani uz »Slatku kuharicu«, starinsku kuharicu vezanu uz slatki dio kuhanja – kolače, kruh, pogaticu… Publikaciju je ove godine objavila Udruga Ljubitelji lokvarskih starina kojoj je na čelu Mirjana Pleše koja se, uz pomoć članova te udruge, pobrinula i za niz zanimljivih narodnih izreka koje su na kalendaru smještene uz svaki mjesec. Tako je, primjerice, moguće pročitati »Ne sme se jemet samo groblje, nego i vilje« (Ne smije se imati samo grablje, već i vile), »Ki so dva, ne robe trečje« (Gdje je dvoje, treći nije potreban), »Vavik bo belo olofk za pisat budućnost« (Uvijek će biti olovaka za pisati budućnost«, ali i upozoravajuću »Nikada ne bo gumic za brisat prošlost« (Nikada neće biti gumica za brisanje prošlosti).Ove sentence, govori Mirjana, dio su narodne tradicije, ali ima i onih koje su pri druženjima za zimskih subotnjih večeri i osmislili sami članovi Udruge čiji rad će biti lakši uspije li se prodati što veći broj primjeraka Lokvarskog kalendara. Otisnuli smo 400 velikih i 500 malih kalendara koje prodajemo po cijenama od 10 kuna za mali i 15 kuna za veliki, a moguće ih je nabaviti u lokvarskim kafićima, odnosno naručiti pa ih onda mi šaljemo poštom, zaključila je Mirjana Pleše.


SIJEČANJ Bit će hladan, vedar i vjetrovit mjesec. Poslije 20. mogući su magla, inje, poledica i mraz.VELJAČA U početku će biti mirna, a poslije 16. će je razigrati jugo i donijeti snijeg.OŽUJAK Bit će pretežno maglovit i oblačan, toplijih dana kada je moguć žabljak, a povremeno i s kraćim sunčanim razdobljima.TRAVANJ Umjereno i pretežno oblačan mjesec. Za vjetrovitih dana hladan. Danju će biti već ugodno i toplo.SVIBANJ Vedar, miran, ugodan, danju topao, noću mrazovit. Zelenih grana i cvatućih voćaka.LIPANJ Lipa će cvasti, povrće rasti, trava bujati. U stabilnom mjesecu ljudi će uživati.SRPANJ Prvih će deset dana biti vedri, a sljedećih će magla i visoka naoblaka donijeti kišu i soliku.KOLOVOZ Prva dva tjedna bit će magle, slabe kiše i rosulje. Sredinom više vedrine, a do kraja promjenjivo.RUJAN Izrazito svjež jesenji mjesec, pun magle i oblaka, sredinom sunčan.LISTOPAD Vedar, sunčan i hladan. Mrazovita i maglovita jutra ogoljet će šumu, a šuštavo suho lišće raznosit će vjetar.STUDENI Studenim dahom smrznut će studence i prozore, injem okititi grane. Vedar, miran i stabilan mjesec.PROSINAC Rosulje, mraza, inja i niskih temperatura, a danju vedrine bit će tijekom cijelog prosinca. Poslije 20. će okrenuti na jugo, a moguće i zasniježiti.