Briga o starijima i nemoćnima

“Zaželi” – posao: Projekt zapošljavanja kao spas za nezaposlene Goranke starije od 50 godina

Marinko Krmpotić

Sandra Crnković Jurković i Mišel Šćuka dočekali ministra Marka Pavića i državnu tajnicu Majdu Burić / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Sandra Crnković Jurković i Mišel Šćuka dočekali ministra Marka Pavića i državnu tajnicu Majdu Burić / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Gotovo pola milijarde kuna vrijedan projekt vezan je za zapošljavanje žena srednje stručne spreme i starijih od 50, kojima će zadatak biti briga za starije i nemoćne, a na goranskom području čak 490 žena zadovoljava te uvjete

 RAVNA GORA  Nažalost, Gorski kotar je idealan za provedbu projekta »Zaželi!« vezanog uz zapošljavanja žena srednje stručne spreme i starijih od 50 godina, kojima će zadatak biti briga za starije i nemoćne osobe.

Ovaj zaključak prozlazi iz podataka koje je pri jučerašnjem otvaranju info radionice o projektu iznijela državna tajnica Majda Burić, napomenuvši kako po podacima Zavoda za zapošljavanje na goranskom području postoji čak 490 žena koje zadovoljavaju uvjete starosne dobi i školske spreme, a budući da je prosječna dob Gorana čak 47,2 godine (znatno iznad prosjeka Županije i Hrvatske), jasno je da za njih posla itekako ima.


Upravo stoga odaziv na info radionicu kojoj je domaćin bila Općina Ravna Gora bio je odličan, a značaj mu je svojim dolaskom dao i Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, koji je naglasio da je Vlada RH za ovu godinu izdvojila milijardu i pol kuna poticaja za stalno zapošljavanje, pri čemu su već vidljivi rezultati tih ulaganja.


Trideset mjeseci


– S 400 milijuna i 900.000 kuna projekt »Zaželi!« najznačajniji je program koji je Hrvatska preuzela od EU socijanog fonda, a stvoren je u znatnoj mjeri na temelju iskustava programa javnih radova koji je pokazao da je šest mjeseci premalo za kvalitetan posao, zbog čega smo ovaj projekt zamislili kao 30-mjesečni, pri čemu će uz osiguranje mjesečnih dohodaka i prijevoza za zaposlene, svakom domaćinstvu koje bude njime obuhvaćeno biti osigurano i 200 kuna mjesečno za svakodnevne potrepštine poput sredstava za čišćenje i slično. Natječaj će biti otvoren dok se sva predviđena sredstva ne rasporede, a bude li interes veći, potrudit ćemo se pronaći i dodatna sredstva – rekao je ministar Pavić.





Natječaj za program »Zaželi!« otvoren je od kraja lipnja i čim stignu prve prijave, krenut će se na procjenjivanje pa bi sredinom rujna možda mogli biti potpisani prvi ugovori, rekao je ministar Pavić koji je na pitanje u kolikoj je mjeri ovaj program kompatibilan s već postojećim koji se realizira kroz tzv. njegu u kući, odgovorio kako neće doći do »sudaranja« ta dva, u osnovi slična programa: »Oni koji imaju potporu kroz određene programe, neće moći dobiti potporu za ovaj program koji se »naslanja« na već postojeće i pomaže u toj brizi za starije i nemoćne te istodobno pomaže u borbi protiv nezaposlenosti«, rekao je ministar Pavić.



– Krajnji cilj projekta, dodala je državna tajnica Majda Burić, jest u spomenutom razdoblju osigurati posao za više od 3.000 žena na poslovima pomoći za oko 12.000 starijih i nemoćnih osoba: »Ovaj projekt utječe na rast standarda obitelji, ali i lokalnih samouprava, što je Gorskom kotaru itekako bitno budući da su goranske općine i gradovi bili zakinuti izmjenama »brdskog« zakona i izmjenama nekih zakona uz porez«, rekla je Burić.


Briga o Goranima


A da Gorani ovu pomoć cijene, potvrdio je potom u ime domaćina načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka, istaknuvši kako nazočnost ministra Pavića te državnih tajnica Majde Burić i Katarine Ivanković Knežević potvrđuje u kolikoj je mjeri novoj Vladi stalo do Gorskog kotara: »Prethodna vlast nije prepoznala potrebe Gorskog kotara i umjesto bilo kakve pomoći, uzeli su lokalnim samoupravama 58 milijuna kuna. Nova vlast pokazala je da drugačije razmišlja plaćanjem troškova zimskog čišćenja, osiguravanjem korištenja velike švicarske donacije namijenjene vodoopskrbi baš na području Gorskog kotara, a slijedi i promjena indeksa razvijenosti. Ovaj program svakako je doprinos tome i zasigurno će pomoći svakoj goranskoj općini i gradu, pa tako i Ravnoj Gori. U predizbornoj kampanji mi smo obećali podizanje razine brige o starijima, a program »Zaželi!« u tome će nam u jednom dijelu svakako pomoći«, rekao je načelnik Šćuka.


Nakon tih pozdravnih riječi uslijedila je radionica koju je vodila Ana Buljan, načelnica sektora u Upravi za upravljanje operativnim programima EU-a, a cilj radionice bio je podučiti sve zainteresirane pisanju projekta koji može rezultirati dobivanjem bespovratnih sredstava vezanih uz realizaciju projekta i to za lokalne samouprave, neprofitne organizacije, područne i regionalne urede Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Centre za socijalnu skrb.