Vrbovsko

Završen milijunski projekt javne rasvjete i kabelske instalacije uz D-42

Marinko Krmpotić

Radovi ukupne vrijednosti 2,8 milijuna kuna izvedeni su od listopada 2018. godine u tri dijela na dijelu državne ceste D-42 s pripadajućim raskrižjima i dijelu Ulice hrvatskih branitelja



Tehničkim pregledom i prijemom jučer je u Vrbovskom kraju priveden jedan od značajnjih projekata vezan uz komunalnu infrastruktu, točnije uz javnu rasvjetu. Konkretnije, riječ je o projektu izgradnje javne rasvjete i postavljanja kabelske instalacije na dijelu državne ceste D-42 s pripadajućim raskrižjima i dijelu Ulice hrvatskih branitelja. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi oko 2,8 mlijuna kuna s PDV-om, a financirani su iz sredstava Ministarstva graditeljstva (315.000), Ministarstva regionalnog razvoja (150.000), Primorsko-goranske županije (400.000) te proračuna Grada Vrbovskog (oko 2 milijuna kuna). Završetkom tog projekta, istaknuo je na prigodnoj svečanosti završetka svih poslova gradonačelnik Dražen Mufić, Vrbovsko je kao grad dobilo novu dimenziju uređene gradske sredine.


– Izvođač radova bio je »Udiković«, obrt za elektroinstalacijske radove iz Ogulina, a nadzor nad gradnjom i provedbom obavljala je tvrtka ESP iz Rijeke. Svi oni vrlo kvalitetno su obavili svoj posao. Radovi su realizirani u tri dijela. Prvi dio od 3. listopada 2018. godine do 13. prosinca 2018. godine, kad je izgrađena javna rasvjeta i elektronička kabelska infrastrukura uz državnu cestu D-42 od skretanja za autocestu do raskrižja ulice Kralja Tomislava, druga koja je trajala od 6. svibnja do 19. srpnja 2019. godine i obuhvatila infrastrukturu od raskrižja Ulice kralja Tomislava do skretanja za Gornje Hajdine te treća koja je trajala od 14. listopada do 22. studenog 2019. godine i bila vezana uz područje od Ulice hrvatskih branitelja i to od raskrižja s državnom cestom D-42 u smjeru centra grada, do postojeće javne rasvjete u blizini gradske tržnice.


Uz spomenute prometnice, u dužini od oko tri kilometra, postavljeni su rasvjetni stupovi visine osam metara s LED svjetiljkama snage 63 W, a na raskrižjima stupovi visine deset metara s LED svjetiljkama snage 109 W. Ukupno je postavljeno 87 stupova, a cjelokupni projekt podigao je razinu komunalnog standarda Grada Vrbovskog vezanu uz javnu rasvjetu. Bitno je napomenuti da tim proširenjem i podizanjem kvalitete javne rasvjete podižemo ne samo standard građanima našega grada, već pomažemo i razvoju privrednog i obrtničkog sektora jer se ta nova javna rasvjeta nalazi na području u kojem se odvijaju ili će se odvijati privredne aktivnosti – rekao je gradonačelnik Mufić, istaknuvši da se nova javna rasvjeta kreće u okvirima što veće štedljivosti pri korištenju električne energije, što će također donijeti korist gradskom proračunu, indirektno i građanima Vrbovskog.