Dani Franje Račkog

Zanimljiva inicijativa: Stiže priznanje s imenom Petra Strčića

Marinko Krmpotić

Arhiva NL

Arhiva NL

Ovogodišnje okupljanje u znatnoj je mjeri bilo posvećeno nedavno preminulom akademiku Strčiću, redovnom sudioniku svih dosadašnjih okupljanja, na kojeg je podsjetio i akademik Danijel Rukavina u ime HAZU-a



FUŽINE – Osamnaestu godinu za redom Fužine su bile uspješan domaćin manifestacije Dani Franje Račkog koju su i ovom prigodom zajednički organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s područnim odjelom u Puli, Udruga Dr. Franjo Rački iz Fužina te OŠ Ivanka Trohar iz Fužina. Ovogodišnje okupljanje u znatnoj je mjeri bilo u znaku prisjećanja ne nedavno preminulog akademika Petra Strčića, redovnog sudionika svih dosadašnjih okupljanja. Na njega je u pozdravnoj riječi podsjetio i akademik Danijel Rukavina koji je, govoreći u ime HAZU-a, predložio da se baš pod njegovim imenom osmisli određeno priznanje koje bi primali najmlađi sudionici ove manifestacije.


»S uzastopnih 18 godina tradicije ovaj skup ima sve veći ugled i značaj, a posebno ga cijenimo u HAZU-u jer svake godine donosi nove priloge istraživanju života i djela njegovog prvog i najdugovječnijeg predsjednika, Fužinarca Franje Račkog«, rekao je Rukavina, a sve nazočne u ime domaćina pozdravili su Jasna Štimac, ravnateljica OŠ Ivanka Trohar te David Bregovac, načelnik Općine Fužine.


Stručni dio skupa počeo je prisjećanjem na život i rad Petra Strčića o čemu je govorila dr. sc. Sanja Holjevac, a slijedilo je nekoliko tema vezanih uz djelovanje Franje Račkog. Pa su tako dr. sc. Maja Polić i Tea Dimnjašević govorile o korespondenciji Ivana Fiamina i dr. Račkoga, prof. dr. sc. Irvin Lukežić održao je predavanje »Prilozi za povijest obitelji Švrljuga«, prof. dr. sc. Diana Stolac »Povjesničar hrvatskoga jezika akademik Josip Vončina i istraživanja jezika ozaljskoga kruga«, a prof. dr. sc. Marijan Bradanović govorio je o župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Fužinama.




U drugom dijelu ovog znanstvenog skupa fokus izlaganja je sa života i rada Franje Račkog prebačen na pažnje vrijedne obljetnice koje se ove godine obilježavaju na području Gorskog kotara pa je tako dr. sc. Marinko Jakovljević govorio o 145 godina turizma u Fužinama, Nada Glad o pola stoljeća rada Radija Gorski kotar, a Milutin Burić, dipl. ing., nazočne je upoznao s puna četiri desetljeća rada Goranske kiparske radionice. Uz puno korisnih i zanimljivih podataka, od kojih će neki poput Radija Gorski kotar i Goranske kiparske radionice uskoro javnosti biti predstavljeni i u obliku monografija, znanstveni skup obogaćen je i prigodnim programom učenika OŠ Ivanke Trohar Fužine, odnosno zanimljivom izložbom fotografija Fužina poznatog fotomajstora Pere Lovrovića, a nazočne je pozdravio i u radu sudjelovao i predsjednički kandidat dr. Ante Simonić.