USPJEŠNE KANDIDATURE

Zahuktali radovi u Lokvama: Obnavljaju se Učiteljska zgrada, Dom kulture i kućica na jezeru

Marinko Krmpotić

Na Učiteljskoj zgradi već je dosta posla odrađeno, ostalo je još potkrovlje i krov. Ponovljena je prijava za EU sredstva za Dom kulture, budući da je prva zbog nerealne indeksacije propala, a uskoro počinje i preobražaj čuvareve kućice u Arheološki centar



LOKVE Puno radova ovog će ljeta biti realizirano na području Općine Lokve, i to zahvaljujući uspješnoj kadidaturi na nekoliko međunarodnih EU fondova, ali i domaćih institucija. Za tu vrlo uspješnu kandidaturu koja donosi znatna ulaganja, odnosno posao za domaće izvođače, najzaslužnija je kvalitetna prijava na natječaje, a za nju je glavna Sanja Čop, zamjenica pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lokve. Radovima će biti, ili već jesu, zahvaćena tri objekta.


Prvi je tzv. Učiteljska zgrada na kojoj je već puno posla učinjeno, ističe Sanja Čop i pojašnjava: – Još lani smo počeli radove na renoviranju Učiteljske zgrade, a ove smo se godine kandidirali na županijski Odjel za infrastrukturu i regionalni razvoj i dobili 230.000 kuna na koje smo dodali dio svojih sredstava i dosad napravili već poprilično posla na uređenju.


Slijedi potkrovlje


Konkretno, u potpunosti je uređen donji dio zgrade, hodnik, prostorije s lijeve strane hodnika, sanitarni čvor te prostorije na katu gdje se uređuje i jedan bivši učiteljski stan, a izmijenjeni su i svi prozori. Do sada je na te poslove utrošeno oko 250.000 kn, a u daljnjim planovima je uređenje potkrovlja gdje namjeravamo osmisliti konferencijsku salu i prostor za sastanke i druženja, ali prije toga će trebati ići u sanaciju krova koji je uništen tijekom jakih udara juga krajem prošle godine, pri čemu se nadamo i potpori od osiguranja.




Novouređeni prostori, uz to što u njima već postoji etnografska zbirka Udruge ljubitelji lokvarskih starina, bit će idealni za razne društvene aktivnosti, rad naših udruga i razne skupove. Taj multifunkcionalni prostor mogao bi služiti i za Muzej žaba koji bi mogao biti preseljen na ovu lokaciju. Postoje i druge ideje, a o konkretoj namjeni odlučit ćemo kad svi radovi budu gotovi – rekla je Čop najavivši i niz poslova vezanih uz obnovu i preuređenje Doma kulture Lokve u također multifunkcionalan objekt.


Drugi pokušaj


– Na objavljeni natječaj za izvođača radova prve faze stigle su prijave i uskoro će ime izvođača biti poznato, a njihov će posao biti skidanje starog stropa i lamperije, rušenje balkona, uređivanje zidova i postavljanje elektroinstalacija te uređenje podova, zidova i pozornice. To su poslovi prve faze koji bi trebali biti gotovi do kraja godine, a budući da se svi odvijaju unutar objekta, nisu ovisni o vremenskim prilikama.


U okviru ovog projekta svakako je bitno napomenuti da ćemo nakon, zbog nerealne indekscije, našeg neuspješnog prijavljivanja na natječaj EU fondova, iznova pokušati prijaviti taj projekt jer bi, kako nam je rečeno, u novom natječaju svi koji se prijave s brdsko-planinskih područja trebali dobiti dodatne bodove, što znači da bi nam kandidatura ipak mogla uspjeti, a to bi značilo da ćemo preostale dvije faze realizirati uz pomoć EU sredstava – rekla je Čop, istaknuvši kako baš tu vrstu potpore – i to iz čak dva različita fonda, ima i projekt uređenja nekadašnje kuće čuvara jezera u Arheološki centar:


– Tu je natječaj za izvođača već realiziran, slijedi izbor i potpisivanje ugovora te već u tijeku ovog mjeseca početak radova koji će biti vezani uz potpuno unutarnje uređenje, odnosno postavljanje elektro i vodovodnih instalacija, uređenje zidova i poda. Bit će i vanjskih radova vezanih uz hortikulturno uređenje, a bit će nabavljena i oprema za istraživačke radionice. U okviru drugog projekta vezanog uz uređenje tog prostora, bit će realizirani poslovi uređenja kotlovnice i centralnog grijanja, krovišta te jedne vanjske radionice – najavila je Sanja Čop.