Općina diže kredit

Vrtić u Fužinama: Kauzlarić i Bregovac se sukobili oko cijene i koncepta vrtića

Marinko Krmpotić

David Bregovac

David Bregovac

Od 9,8-milijunskog kredita, 6,3 milijuna ide za gradnju vrtića, na što je reagirao Kauzlarić rekavši da je bivša vlast za 8,5 milijuna planirala izgraditi objekt od 1.000 m2, dok je sada u planu modularni, od svega 500 kvadrata, a uz to se potrošilo na izradu dokumentacije koja je već postojala



FUŽINE Za realizaciju dva kapitalna projekta – izgradnje vrtića te gradnje prometnice Kraljev jarak u zoni TN TI-2 »Vrelo« – Općina Fužine dignut će uskoro kredit od 9,8 milijuna kuna, pri čemu je već sada sigurno da će 3,5 milijuna vezanih uz izgradnju spomenute prometnice biti pokriveno novcem iz EU fondova čim posao bude gotov, a za 6,3 milijuna vezanih uz kredit namijenjen izgradnji vrtića, pokušat će se također naći sredstva iz EU fondova i državnih institucija, najavio je na sjednici Općinskog vijeća Fužina načelnik David Bregovac.


– U kandidiranje projekta vrtića za EU sredstva nismo išli samo stoga što znamo da taj proces traje jako dugo, a nama je vrtić potreban što prije i stoga smo se odlučili za podizanje kredita i kretanje u rad, ali to ne znači da ćemo odustati od mogućnosti dobivanja sredstava za taj projekt iz europskih ili državnih izvora. Tražit ćemo načine prijave kandidature, ali se isto tako nadamo da ćemo, nakon dobivanja sve potrebne dokumentacije, već u lipnju krenuti u izgradnju vrtića koji bi, bude li sve išlo kako treba, mogao biti gotov do kraja ove godine – rekao je Bregovac.


Procjena »na povjerenje«


Svoje protivljenje načinu na koji se vodi realizacija ovog projekta i ovom je prigodom iznio bivši načelnik Marinko Kauzlarić, ponovivši da je s predviđenih 6,2 milijuna kuna troškova budući vrtić skuplji od projekta bivše vlasti koja je za 8,5 milijuna kuna planirala izgraditi dvostruko veći vrtić:




– Mi smo planirali objekt od 1.000 četvornih metara, a vi od 500. Uz to ste dio novca koji je mogao biti iskorišten za nabavu opreme potrošili na izradu dokumentacije koja je već bila napravljena, a ne slažem se ni s idejom da vrtić bude građen po tzv. modularnom načinu jer takvi objekti nisu poželjni za klimatološke prilike u Gorskom kotaru – neke su od primjedaba koje je iznio Kauzlarić, koji je inzistirao na tome da Bregovac kaže otkud mu procjena da će izgradnja koštati 6,2 milijuna kuna, ako će glavni projekt – u kojem će biti točno određena cijena – biti gotov tek krajem ovog mjeseca.


Bregovac mu je odgovorio da je riječ o procjeni koju su napravili stručnjaci kojima vjeruje, kao što je i uvjeren da modularna gradnja koju za ovakve objekte koriste i nordijske zemlje može rezultirati objektom pogodnim svrsi vrtića na goranskom području.



Sjednica je bila i prigoda za polaganje zakletve novih članica Općinskog vijeća. Umjesto preminule Ele Korice s liste SDP/HSU/HSS, u Vijeće je ušla Jadranka Vlahović, a umjesto Josipe Vlahović s NL Dražena Starčevića, koja je dobila posao u Općini Fužine, u Vijeće je ušla Branka Randelj.



Vrijeme će pokazati


Pri glasovanju devetero vijećnika bilo je za podizanje kredita, Kauzlarić je iz navedenih razloga bio protiv, a tko je u pravu kad je riječ o tome čiji je projekt skuplji te hoće li modularna građevina biti funkcionalna u goranskim uvjetima, saznat ćemo kad vrtić bude sagrađen.


Vijećnici su donijeli i Plan gospodarenja otpadom te Odluku o načinu prikupljanja otpada, prihvaćena je i odluka o gradnji pristupne ceste u Poslovnoj zoni Lič, kao i promjene u sustavu rada Upravnog vijeća Centra za ruralni razvoj u kojem Upravno vijeće neće više činiti predstavnici Primorsko-goranske županije i 19 predstavnika lokalnih samouprava uključenih u taj Centar, već samo petero ljudi – tri predstavnika PGŽ-a i dva lokalnih samouprava.


Iako se na ovaj način umanjuje utjecaj lokalne samouprave, logično je da Županija – koja daje oko 90 posto sredstava za rad Centra – želi imati prevlast u odlučivanju raspodjele novca, zaključili su vijećnici i podržali to traženje Centra za ruralni razvoj, a jedini suzdržan bio je Damir Zanoškar (PGS).