Vijeće

Vrbovsko osnivan Centar za pomoć u kući

Marinko Krmpotić



VRBOVSKO Grad Vrbovsko uskoro će osnovati ustanovu pod nazivom Centar za pomoć u kući, bit će pokrenuto informativno glasilo »Volim Vrbovsko«, poduzeću »Cedar« bit će u projektu izgradnje nove pilane komunalna naknada umanjena za 75 posto, a zbog potrebe praćenja brojnih pokrenutih projekata uskoro će biti podignut i kredit vrijedan 5 milijuna kuna, najavljeno je na više od tri sata dugoj sjednici Gradskog vijeća Vrbovskog.


Osnivanje Centra za pomoć u kući Grada Vrbovskog nastavak je kvalitetnog rada vezanog uz projekt Pomoć u kući koji na području Vrbovskog traje već nekoliko godina i u kojeg su, istaknuo je gradonačelnik Dražen Mufić, uključeni ne samo oni kojima je pomoć prijeko potrebna, već i oni umirovljenici koji su spremni tu pomoć platiti, a budući da je riječ o ustanovi socijalne skrbi, sva zarada ulaže se u opremu i rad, što znači da ne podliježe PDV-u i moći će se javljati na razne EU natječaje, rekao je Mufić, a Marina Tonković, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, dodala da će ravnatelj biti izabran na mandat od četiri godine: »Odabrat će ga Gradsko vijeće, a do imenovanja sve potrebne poslove vodit će Danijela Panijan koja trenutno radi na registraciji i čim poduzeće bude upisano u državni registar, moći će početi s radom«, najavila je Tonković.


Pomoć »Cedru«


Cilj informativnog glasila »Volim Vrbovsko« bit će upoznavanje stanovništva s radom lokalne samouprave: »Želimo da istina dođe do svakog stanovnika našeg područja i obrađivat ćemo i isticati sve što radimo kako bismo i na taj način zaustavili širenje neistina kojima često svjedočimo. List bi trebao izlaziti svaka četiri mjeseca, bit će tiskan u tisuću primjeraka, a raspodjelu će raditi uposleni na javnim radovima te djelatnici »Komunalca« i »Voda« pri obilasku terena«, pojasnio je gradonačelnik Mufić pristavši na prijedlog Antona Burića (SDP) da Uredništvo odabere Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik. Pri glasovanju deset je vijećnika prihvatilo ideju o listu Grada Vrbovskog, a četvero oporbenjaka bilo je suzdržano, ponajprije stoga što će tu, kako je rekao Jovan Trbović (Unija Kvarnera), u prvom planu ipak biti samopromocija vladajućih.




Poduzeću »Cedar« pomoći će se, kao i svim drugim ulagačima koji dolaze na područje Vrbovskog, oslobađanjem plaćanja 75 posto od svote (753.150 kuna) potrebne za projekt izgradnje nove velike pilane, a zbog brojnih projekata u koje je Grad Vrbovsko uključen u suradnji s državnim i EU fondovima i za koje je potrebno i sufinanciranje iz gradskog proračuna, Grad Vrbovsko uskoro će se zadužiti za svotu od 5 milijuna kuna, najavio je gradonačelnik spomenuvši najjači od tih projekata, 80 milijuna kuna vrijedno ulaganje u kanalizaciju Vrbovskog i Moravica, projekt koji će se realizirati kroz osam faza.


Opet o zboru građana


No, kako to obično biva u Vrbovskom, ove najave koje pokazuju kako se u Vrbovskom itekako radi, ostale su u sjeni sukoba i svađi između gradonačelnika i oporbe. Štoviše, gotovo cijeli aktualni sat koji je vremenski prešao planiranih 60 minuta, protekao je u svađi zbog novinskog teksta iz »Novog lista« vezanog uz zbor građana u Moravicama o čemu smo već detaljno pisali pa sad kažimo samo da se Jovan Trbović (Unija Kvarnera) usprotivio tvrdnji gradonačelnika Mufića da je riječ o nelegalnom skupu, a konačna presuda bit će mišljenje o zakonitosti tog skupa koje će od nadležnih institucija zatražiti Grad Vrbovsko. Također, najavio je gradonačelnik Mufić, predstavnici Grada Vrbovsko uskoro će u Moravicama održati tribinu s temom vezanom uz cijene vode i ostalu komunalnu problematiku. Sukobi su izbili i pri odlučivanju o prihvaćanju prijedloga odluke o oslobađanju dijela komunalnog doprinosa poduzeću »Cedar«, pri čemu je gradonačelnik Mufić, na primjedbu Nedjeljka Kovačića (NL Dalibora Kratohvila) kako je to poduzeće u velikoj krizi i ne treba mu toliko pomagati, reagirao nazvavši primjedbu bezveznom, što je pak natjeralo na reakciju Marijana Račkog (SDP) koji je prozvao predsjednicu Gradskog vijeća Jasnu Božić što gradonačelniku dopušta takvo ponašanje: »Što bi bilo da se mi njemu obraćamo tim rječnikom i na taj način?«, upitao je Rački, spomenuvši da na ovakve sjednice nema smisla dolaziti.


»Minirano« proširenje JVP-a


Vatreno je bilo i pri pitanju o sudbini proširenja Javne vatrogasne postrojbe Delnice koja je s 13 uposlenih trebala biti proširena na 21-og profesionalca, a šest od njih trebalo je biti iz Vrbovskog. Ideja nije prošla jer ju je odbila najprije Ravna Gora, a potom i Delnice, pri čemu se gradonačelnik Mufić »obrušio« na jednu delničku vijećnicu koja godinama radi u osnovnoj školi u Vrbovskom: »Da je ona glasovala za, prijedlog bi prošao. Delnicama se ništa loše ne bi dogodilo, a Vrbovskom bi donijela korist. Ne dovodim u pitanje njeno pravo da glasa kako hoće, ali mi to ne djeluje baš normalno«, rekao je Mufić na što je reagirao Anton Burić (SDP), podsjetivši gradonačelnika kako dotična nije uposlenica Grada Vrbovskog, već javna službenica, a uz to vjerojatno i ona treba poštovati stranačku stegu.


Apel oporbi


Nakon redovne sjednice Gradskog vijeća održana je i simbolična Svečana sjednica u povodu Dana grada. Naime, Vrbovsko ima običaj jače svečane sjednice s gostima i uzvanicima raditi tek svake četiri godine, kako bi na taj način nagrade i priznanja značili više. Ovog puta nije na redu bila »jača« sjednica, a uz to je bila i pod utjecajem prethodne redovne i podosta »ratničke«, pa se desetak minuta Svečane sjednice svelo na kratku priču o povijesti Vrbovskog koju je predstavila Jasna Božić, odnosno završni apel gradonačelnika Mufića svim vijećnicima da budu konstruktivni, kreativni i inovativni te da, ako su i oporba, ne budu uvijek protiv svega jer se onda i njemu, priznao je, dogode preimpulzivna reagiranja i prežestoke riječi.