Nakon što su srednjoškolci završili na hitnoj

Vesel: Voda čabarskog kraja bakteriološki čista

Marinko Krmpotić

Preuranjeno je krivnju bacati na bilo koga prije no što nalazi pokažu egzaktne podatke na temelju kojih će biti moguće razgovarati i na temelju kojih smo, ako smi krivi, spremni i odgovarati, kaže gradonačelnik Čabra i ravnatelj srednje škole Kristijan Rajšel



ČABAR » Zbivanja vezana uz nedavni incident u Srednjoj školi Vladimira Nazora u Čabru kad je nekolicina učenika zbog probavnih problema završila na hitnoj, neki čak i u bolnici u Rijeci, i dalje privlači pažnju javnosti čabarskog kraja, a među onima koji su nam se javili ponukani na reakciju su i predstavnici Komunalnog poduzeća »Čabranka« d.o.o. čiji direktor Leonard Vesel ističe kako je njega osobno, ali i sve uposlenike pogodila konstatacija dr. Dobrice Rončevića o tome kako »stanovništvo čabarskog područja više puta godišnje zna oboljevati od virusnog enterokolitisa«.


To je potpuno netočno, govori Vesel i pojašnjava: »Već nekoliko godina na našem području, mislim na onaj dio vezan uz vodopskrbni i kanalizacijskli sustav o kojem mi brinemo, nije došlo do takvih oboljenja. Štoviše, od 2013. godine kad smo postavili sustav kloriranja, sva ispitivanja pokazuju kako je voda ovog područja bakteriološki čista. Bilo je malo incidenata, a oni koji su se i dogodili bili su van našeg sustava. Dakle, potpuno je netočno da svake godine naše stanovništvo više puta obolijeva od virusnog enetrokolitisa pa stoga od gospodina Rončevića tražimo javnu ispriku i to Komunalnom društvu »Čabranka« i građanima ovog područja. Ne dogodi li se to, potražit ću satisfakciju preko suda i to kao firma i kao osoba jer je to što je iznio kleveta koja nam nanosi moralnu i financijsku štetu. Neposredno nakon pojave tog teksta posjetile su nas razne inspekcije koje su utvrdile da je što se kvalitete vode tiče sve u redu, a ti službeni nalazi dostupni su javnosti«, rekao je Vesel.


   Reagirati je želio i gradonačelnik Čabra i ravnatelj čabarske srednje škole Kristijan Rajšel koji tvrdnje majke jednog od oboljelih učenika o tome kako je škola pokušala sve zataškati odbacuje u potpunosti: »Ništa nisam zataškavao niti bilo kome naložio da to učini. Uostalom, u izjavi dr. Kovačević jasno se vidi da smo mi već prvog dana predali sve uzorke, a čišćenje prostora nisam naredio ja, nego sanitarna inspekcija što je i logično. Dakle, sve što smo trebali napraviti mi smo napravili, a čim dođu svi službeni podaci predstavit ćemo ih javnosti i održati roditeljski sastanak. Netočno je da nisam htio kontaktirati s roditeljima, a također sam, sukladno zakonskim odredbama, naložio razrednicima i pedagoginji da kontaktiraju roditelje što je i učinjeno. Ispričavamo se zbog svega što se dogodilo, ali smatram da je preuranjeno krivnju bacati na bilo koga prije no što nalazi pokažu egzaktne podatke na temelju kojih će biti moguće razgovarati i na temelju kojih smo, ako smi krivi, spremni i odgovarati«, zaključio je Rajšel.




   Pogođenima su se osjetili i vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s čabarskog područja budući da u tekstu nije imenovano o kojem se OPG-u radi. No, upravo zbog toga da bilo koga ne optužimo prije potpune analize mi u tekstu nismo navodili ime OPG-a, a dosadašnja zbivanja pokazuju da smo bili u pravu jer po do sada izvršenim pretragama problem nije bio u hrani što znači da je hrana koju proizvode OPG-i s čabarskog područja dobra.