Broj noćenja

Veliki potencijal: Čabar udvostručio turističke brojeve

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Rezultati nas raduju, ali smo itekako svjesni da bi moglo biti i puno bolje kad bi, primjerice, radilo skijalište u Tršću, kad bismo imali kvalitetan hotelski smještaj i prehranu, kaže direktor Turističke zajednice Čabar Željko Loknar



ČABAR Pomalo iznenađujuće i neočekivano u one sredine koje su u tijeku 2015. godine na području Gorskog kotara ostvarile najveći napredak u broju noćenja i dolazaka uvrstio se Grad Čabar koji je 2015. godine zabilježio svega 438 dolazaka gostiju i 1047 noćenja da bi 2016. godinu kraju priveo s 862 dolaska i 2283 noćenja. Broj dolazaka zamalo je pa dvostruko veći, a broj noćenja premašio je tu čarobnu »dva puta više« granicu pa u Čabru, bez obzira što su sve ovo male brojke, itekako mogu biti zadovoljni što potvrđuje i direktor TZG Čabar Željko Loknar koji razloge dvostrukog rasta broja noćenja i dolazaka vidi u jačanju ponude smještaja i broja manifestacija koje mogu privući turiste i izletnike.


Sanjkanje i trčanje


– Otvoreni su neki novi smještajni objekti poput onih u Gorskom Lazu i Kozjem Vrhu koji su veliki broj vikenda bilježili dolaske gostiju. Uz to ostvarena je vrlo dobra suradnja Udruge privatnih iznajmljivača »Topli dom« i TZG Čabar, a povećali smo i broj turističkih priredaba pa je sve to rezultiralo porastom broja dolazaka i noćenja gostiju. Naravno, rezultati nas raduju, ali smo itekako svjesni da bi moglo biti i puno bolje kad bi, primjerice, radilo skijalište u Tršću, kad bismo imali kvalitetan hotelski smještaj i prehranu. Nažalost, hoteli u Gerovu i Tršću i dalje su zatvoreni, nije proradio pansion u Prezidu i sve to onemogućava bolje rezultate. Sami kroz promičbu činimo što možemo da privučemo još ljudi, a planiramo na skijalištu u Tršću napraviti sanjkalište i stazu za nordijsko trčanje te osposobiti malu Tomosovu vučnicu kako bi bar djeca mogla što više skijati, govori Loknar koji smatra kako čabarsko područje ima velike potencijale za turističke daljnje iskorake, ali će puno toga ovisiti o zanimanju potencijalnih ulagača, kao i pomoći lokalne samouprave.


Natječaj za Brvnaru


Ostvarenim rezultatima zadovoljan je i gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel koji uz pojačan rad Udruge privatnih iznajmljivača porast tumači i činjenicom da je određen broj radnika Hidroelektre koji rade na cesti Hrvatsko-Ložac tijekom ljeta bio smješten na ovom prostoru.– Rezultati su dobri, a sigurno bi bili bolji da, primjerice, postoje kvalitetni restorani. Baš s tom namjerom krenuli smo u iznajmljivanje Brvnare, ugostiteljskog objekta koji se nalazi u sklopu skijališta Rudnik u Tršću. Taj objekt dajemo u najam po vrlo povoljnoj cijeni od 2000 kuna mjesečno. Dva natječaja smo raspisali i nije se javio – nitko! A prije svega toga svi su pričali kako baš to treba, kako će interes biti velik i kako će se odmah naći ugostitelj koji će zakupiti Brvnaru. Očigledno nije baš tako, ali mi nećemo odustati pa ćemo nastaviti tražiti potencijalnog zakupca, a korak naprijed vjerujem da ćemo učiniti i kroz uređenje skijališta o čemu je brigu preuzeo Goranski sportski centar koji radi na izradi potrebne dokumentacije, rekao je Rajšel.

Obnova žičare


Potvrdio nam je to i Alen Udovič, direktor GSC-a Delnice rekavši da se u prosincu prošle godine krenulo u izradu projektne dokumentacije vezane uz osposobljavanje žičare u Tršću i uređenje skijališta Rudnik.




– Rok za izradu tih dokumenata je devedeset dana što znači da ćemo u ožujku imati sve potrebne dokumente i tada će nam biti jasno koliko je sredstava potrebno za obnovu žičare i uređenje skijališta te koliko će za to vremena trebati. Tek kad dobijemo sve te podatke odlučit ćemo što i kako dalje. Drugim riječima ove zime stanje ostaje kao i do sada, a da li ćemo naredne zime imati nešto novo još je prerano govoriti jer su zahvati vezani uz uređenje skijališta i postavljanje žičare složeni i traže i novca i vremena, rekao je Udovič.