ANOMALIJA

Većina Gorana nema ništa protiv zime bez snijega

Marinko Krmpotić

Foto M. KRMPOTIĆ

Foto M. KRMPOTIĆ

Gorani se ne bune jer bez jutarnjeg čišćenja snijega sjedaju u auto i odlaze na posao. Uz to, i drva se nešto manje troše, krovovi i prozori još nisu oštećeni, miruje i najdeblja zimska garderoba...



DELNICE – Bližimo se polako i sredini veljače, a od snijega – gotovo pa ništa! Ono malo što ga je bilo palo za jednog vikenda u prosincu brzo se istopilo, a nakon toga zimu smo osjetili tek kroz nekoliko hladnijih dana. Istina, do kraja veljače, pa i ožujka, još je podosta i to što nas zima još nije ošinula svojim ledenim repom, ne znači da tako još neće i biti.


No, i ovo do sada, spojeno s prošlogodišnjom također bezsniježnom zimom, jasno ukazuje da su klimatske promjene tu, te da ih u svom zavičaju osjećaju i Gorani, navikli na duge, ledene i snježne zime.


Kako Gorani reagiraju na ovu, bar do sada, mlaku zimu? Većina se ne buni. Jer, umjesto da dan počinje čišćenjem snijega s prilaza kući ili zgradi, »otkopavanjem« zametenog automobila, uključivanjem grijanja na maksimum te vrludanjem skliskim i zametenim ulicama, čovjek sada lijepo – baš kao oni u Primorju – izađe van, udahne svjež planinski zrak i bez ikakvih inače zamornih i dosadnih aktivnosti čišćenja snijega, sjeda u auto i odlazi na posao.




Uz to, i drva se nešto manje troše, krovovi i prozori još nisu oštećeni, miruje i ona najdeblja zimska garderoba… Ukratko, manjak snijega znači višak slobode prema »snježnim« obvezama, a manji su i troškovi života. Zato većina Gorana nema ništa protiv toga što zima prolazi bez snijega.


Zabrinuti skijaši


Naravno, ima i znatan broj Gorana kojima snijeg nedostaje i koji bi rado da »zima bude zima«.


Najglasniji među njima svakako su skijaši, posebno skijaši trkači i biatlonci koje itekako brine što se više i ne sjećaju kad su u zavičaju trenirali – na snijegu!


Tamo negdje na početku 2018. godine… Pate za snijegom i ljubitelji alpskog skijanja koji su znali popodneva ili vikende koristiti za koji spust na Čelimbaši, nekada i Petehovcu.


Bar malo snijega voljeli bi i hotelijeri i ugostitelji koji znaju da za određen dio gostiju snijeg ipak predstavlja svojevrsni mamac te da bi, ponajprije izletnici iz Rijeke, ali i poneki gost »na duže staze«, došli u Gorski kotar kad bi bilo snijega.


No, kako bez tog bijelog magneta izgleda turistička priča Gorskog kotara na počeku ove, 2020. godine? Sudeći po podacima Turističkog ureda Delnica – jako dobro.


Odnosno, nedostatak snijega nije donio i manje gostiju. Naprotiv, govori nam direktor TZG-a Delnice Petar Hrg.– Usporedimo li broj dolazaka i noćenja u prosincu 2018. godine s prosincem 2019. godine, onda vidimo da je 2019. godina bolja. U prosincu te godine imali smo 759 dolazaka i 1.750 noćenja, a godinu dana ranije bilo je 687 dolazaka i 1.648 noćenja. Slično je i u usporedbi siječnja 2019. godine s ovogodišnjim siječnjom.


Čak i da snijega ima, skijalište na Petehovcu ne bi radilo jer je zakupac PC-a Petehovac prije nekoliko godina odustao od rada skijališta čiji su troškovi preveliki u odnosu na eventualnu zaradu. Tako će se ove zime – ali samo ako padne pola metra snijega – skijati moći samo u Mrkoplju gdje je, govori nam načelnik Mrkoplja Josip Brozović, skijalište spremno za rad.– Da bi sve bilo spremno s vučarom, platili smo 50.000 kuna, a 15.000 kuna uloženo je u pripremu skijaških staza. Za nas to nisu mali novci, a strah nas je da bi se mogla ponoviti prošla godina kad snijega nije bilo. Očigledno, bez infrastrukture kojom se može osigurati zasnježenje, skijališta na ovim nadmorskim visinama sve će manje raditi – rekao je Brozović.


Prošle godine siječanj je donio 772 dolaska i 2.013 noćenja, a ove godine imali smo nešto manje dolazaka, točnije 700, ali su noćenja porasla na 2.123, odnosno 5,5 posto više no u siječnju prošle godine.


Dakle, rasli smo i bez snijega, mada moramo uvažiti činjenicu da je ovaj porast u određenoj mjeri svakako i rezultat kvalitetno pripremljene i sve poznatije priredbe Delnička adventska bajka.


Mislim da upravo to pokazuje u kom pravcu treba ići, odnosno da treba raditi na sadržajima koji će privlačiti goste bez obzira na vrijeme. Naša Delnička adventska bajka jedan je od takvih sadržaja, a tu su još i klizalište, bazen, restorani… Mislim da nije loše ako malo snijega padne, ali moramo se znati snaći i bez njega – rekao je Hrg.


Vrtići na Petehovcu


Slično razmišljaju i u Planinskom centru Petehovac gdje su itekako zadovoljni jer su, iako im skijalište ne bi radilo čak ni da ima snijega, vrlo zadovoljni činjenicom da su im do 1. ožujka kapaciteti – rezervirani.


Antonija Bolkovac rekla nam je da je riječ ponajprije o vrtićima iz različitih dijelova Hrvatske.– Naši dragi i preslatki gosti stižu iz Šibenika, Vodica, Kaštela, Rovinja, Poreča…

Oni bi svakako voljeli da ima snijega, ali njihovi vrijedni animatori organiziraju im puno raznih aktivnosti i nikad im nije dosadno.


Uz to, ovo područje nudi i sadržaje poput klizališta i bazena, uspostavili smo i suradnju s Turističkom agencijom Lynx and Fox koja također nudi zanimljve programe pa nedostatak snijega i ne osjećamo kao neki problem – rekla je Antonija Bolkovac.