Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2
Sutra: 5° 5° 2
27. siječnja 2020.
Znanstveno-stručni skup

Važna obljetnica u goranskom mjestu: Manastir Gomirje opstao 420 godina

Foto Marinko Krmpotić
Foto Marinko Krmpotić
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2019. u 8:26 2019-07-07T08:26:44+02:00

Skupovi koji poput ovog nastoje utvrditi i prezentirati povijesne činjenice bitno pomažu u borbi za istinu koja se u posljednje vrijeme često interpretira na razne načine, kazao je Aleksdandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH

Vrijednu i lijepu obljetnicu 420 godina postojanja manastira u Gomirju Srpsko kulturno društvo Prosvjeta obilježilo je organizacijom znanstveno-stručnog skupa na kojem se pod nazivom »420 godina Manastira Gomirje – Srbi u Gorskom kotaru u historijskoj i savremenoj perspektivi« kroz osam referata govorilo o povijesnim, vjerskim, ekonomskim, političkim i kulturnim aspektima života Srba u Hrvatskoj, posebno u Gorskom kotaru.

Pozdravljajući nazočne Siniša Tatalović, potpredsjednik SKD »Prosvjeta«, istaknuo je kako ovaj skup svakako može pripomoći proučavanju povijesti Srba u Hrvatskoj.

Težak život

– Ta je povijest, u slučaju ovog kraja, od samog čina doseljavanja krajem 16. stoljeća bila vrlo zanimljiva jer život na ovom području nije bio lagan. Vrlo je bitna 1657. godina kad su pravoslavni Srbi kupili od Frankopana ovo područje i kad im je tadašnja vlast dala visok stupanj samostalnosti. U stoljećima što su slijedila bilo je pokušaja osporavanja te samostalnosti, ugrožavan je i opstanak manastira, pogotovo u Drugom svjetskom ratu, ali je srpski narod uspio opstati, a danas zajedno s svim ostalim stanovnicima Gorskog kotara dijeli nimalo privlačnu sudbinu depopulacije i ekonomske devastacije, rekao je Tatalović.

U ime domaćina nazočne su pozdravili Nikolina Kosanović, predsjednica udruge »Gomirje u srcu 1599.« te Anđelka Mamula, zamjenica gradonačelnika Vrbovskog zaželjevši svima dobrodošlicu, a u ime Vijeća srpske nacionalne manjine učinio je to Milan Vukelić, naglasivši da je danas teže no ikada biti Srbin u Hrvatskoj i to ponajprije stoga što odlaskom srpskog stanovništva u veće gradove, a to je slučaj i u Gorskom kotaru, dolazi do gubljenja nacionalnog identiteta pa bi i stoga volio, istaknuo je, da ovakvi skupovi urode znanstvenim radovima koji će pomoći u čuvanju tradicije i nacionalnog identiteta.

Suradnja i suživot

U ime Primorsko-goranske županije nazočne je pozdravio zamjenik župana Petar Mamula, i sam Gomirac, naglasivši da je želja ljudi ovog kraja na iznimno bogatoj i raznovrsnoj baštini graditi budućnost.

3687955

– Devedesetih je na ovom području očuvan mir zahvaljujuću uspješnoj komunikaciji, a danas kad su mogućnosti komunikacije još veće treba i dalje razvijati suradnju i suživot, rekao je Mamula.

Skupu je nazočio i Goran Petrović, generalni konzul Republike Srbije u Rijeci po čijem mišljenju skupovi ovakve vrste pomažu u borbi za ostvarenja građanskih prava naroda koji u ovom kraju ima povijest dužu od četiri stoljeća, a Aleksdandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, naglasio je kako skupovi koji poput ovog nastoje utvrditi i prezentirati povijesne činjenice bitno pomažu u borbi za istinu koja se u posljednje vrijeme često interpretira na razne načine. Skup je otvorenim proglasio protojerej Mića Kostić, a materijal obrađen kroz osam referata bit će, najavio je Siniša Tatalović, objavljen u sklopu izdavačke djelatnosti SKD Prosvjeta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu