Radovi na sve strane

VELIKI PROJEKTI Brod Moravice, Fužine i Delnice sljedećih šest godina »u radovima«

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Očekuje se početak konkretnih radova na sustavu vodoopskrbe i kanalizacije za koje je švicarska vlada osigurala 85 posto od ukupne vrijednosti planiranih radova dok bi preostalih 15 posto trebali (po 5 posto svaki) osigurati Hrvatske vode, Primorsko-goranska županija te one goranske jedinice lokalne samouprave na čijem će području poslovi od ove pa do 2024. godine biti realizirani



Tijekom ove godine na području tri goranske lokalne samouprave – općina Fužine i Brod Moravice te grada Delnica – počet će prvi radovi vezani uz poslove na sustavu vodoopskrbe i kanalizacije za koje je švicarska Vlada osigurala 22 milijuna švicarskih franaka. Ta svota, ističe Boro Tomić, direktor Komunalca d.o.o. Delnice koji rukovodi realizacijom ove velike investicije, 85 je posto od ukupne vrijednosti, a preostalih 15 posto bit će osigurano tako što će 5 posto uložiti Hrvatske vode, 5 posto trebala bi pokriti Primorsko-goranska županija, a preostalih 5 posto trebaju osigurati one goranske lokalne samouprave na čijem će području poslovi od ove pa do 2024. godine biti realizirani.


– Nakon završetka poslova vezanih uz izradu projektne dokumentacije koji su realizirani prošle i dijelom ove godine, sad krećemo u prve konkretne radove koji će, budući da je riječ o velikim i financijski vrlo zahtjevnim poslovima, trajati nekoliko godina. Ove prve godine ipak smo, s obzirom na svima ove zime znane klimatske uvjete, planirali nešto manje sredstava i aktivnosti, a tijekom sljedećih godina ta će se sredstva i količina poslova povećavati. Planirane poslove moguće je podijeliti u nekoliko grupa i to s obzirom na dovršenost potrebne dokumentacije te vrstu poslova, govori Tomić pojašnjavajući da su prvi poslovi vezani uz tri cjevovoda.


Dokumentacija spremna


– Jedan se odnosi na vikend naselje Vrelo na području Fužina, jedan na području Delnica kojim se rješava problem vodoospskrbe područja Sović Laza što nam je bitno zbog buduće pretovarne stanice koja će biti sastavni dio integriranog sustava županijskog odlagališta otpada u Marišćini, a treći projekt je gravitacijski cjevovod od Skrada do Brod Moravica koji bi trebao poboljšati kvalitetu vodoopskrbe za sva naselja Brod Moravica te dio naselja na području Skrada i Vrbovskog. Za sva tri spomenuta projekta, čija je vrijednost 15,7 milijuna kuna, imamo izrađenu projektnu dokumentaciju i ishodovane potrebne dozvole te će uskoro biti objavljen javni natječaj.




Drugu grupu projekata čine cjevovodi na području Grada Delnica – onaj koji od Iševnice vodom opskrbljuje vodospremu Japlenški vrh te onaj koji iz Broda na Kupi vodi prema Zamostu Brodskom, Gustom Lazu i Goliku. I tu je sva potrebna dokumentacija gotova osim dijela imovinsko-pravnih odnosa što će brzo biti učinjeno i već su raspisani natječaji za izvođača ovog dijela projekta vrijednog 33,5 milijuna kuna, govori Tomić dodajući da je treća grupa projekta vezana uz izgradnju uređaja za pročišćavanje na području Brod Moravica i Fužina.


Sanacija postojeće vodovodne mreže


– U oba mjesta imamo izgrađene kanalizacijske kolektore pa bi izgradnjom tih uređaja za pročišćivanje mogli biti stavljeni u funkciju. Tu nam još treba građevinska dozvola i lokacijska dozvola koje će biti temelj za natječaj javne nabave. Poslovi u Fužinama vrijedni su oko 5 milijuna kuna, a u Brod Moravicama 4,5 milijuna kuna, govori Tomić.


Posebna grupa projekata vezana je uz sanaciju kanalizacije i vodoopskrbe na području Općine Fužine, točnije kanalizacijskih kolektora u Fužinama, Liču i Vratima iz kojih bi se sve usmjeravalo na uređaj koji će biti smješten nedaleko od Drvenjače. Tu je riječ o projektima vrijednim 46,7 milijuna kuna, a ovi bi poslovi trebali biti gotovo do 2020. godine.



Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je deset ugovora o provedbi projekata u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje s predstavnicima niza institucija uključenih u sustav provedbe navedenog programa, ukupne vrijednosti 335,5 milijuna kuna. Navedena sredstva ulažu se u tri infrastrukturna projekta vodoopskrbe i odvodnje na području Gorskog kotara u Gradu Delnicima te općinama Fužine i Brod Moravica, zatim razminiranje 1,7 milijuna metara kvadratnih minski zahvaćenog područja Kotar šume kod Petrinje, projekte na području modernizacije strukovnog i visokog obrazovanja, projekt podrške malim i srednjim poduzetnicima usmjerenim na istraživanje i razvoj te u nevladinom sektoru.


Švicarski doprinos je 282,3 milijuna kuna, a ugovori su rezultat intenzivnog rada Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao Nacionalne koordinacijske jedinice te niza institucija što se nalaze u sustavu provedbe Švicarsko-hrvatskog mehanizma.


– Povrh financijske vrijednosti i društvene koristi ovih projekata, želim posebno istaknuti i dodatnu vrijednost Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a to je upravo partnerstvo, odnosno jačanje bilateralne suradnje s našim prijateljima koje imamo u švicarskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, naglasila je ministrica Žalac u izjavi za Hinu.



– Većina radova vezana je uz sanaciju postojeće vodovodne mreže, konkretno jedino cjevovod prema Vrelu u Fužinama i Sović Lazu nedaleko od Delnica su potpuno novi. To pak znači da ćemo morati tijekom radova paziti da stanovništvo na području na kojem budu realizirani radovi ne bude imalo većih poteškoća s redovnom opskrbom vodom. Dinamiku radova pokušali smo organizirati tako da svake godine radimo podjednako, a to činimo i stoga da lokalnim samoupravama bude lakše osigurati dio sredstava u kojima oni moraju participirati, rekao je Tomić.