Dan žena u Delnicama

Udruga ‘Goranski koraci’ organizirala književno-glazbenu večer

Danijela Pleše

Susret prvenstveno namijenjen ženama / Snimila Danijela PLEŠE

Susret prvenstveno namijenjen ženama / Snimila Danijela PLEŠE

Ugošćeni su vrsni pjesnici poput Natalije Bajer iz Virovitice, Milorada Tomljenovića iz Benkovca Fužinskog, Luke Premera iz Zagreba, Južnić Ljube iz Slovenije, Mire Matijaš iz Zagreba, Damira Marasa iz Liča, Mirjane Petrać iz Delnica 



Povodom Međunarodnog obilježavanja Dana žena Udruga „Goranski koraci“ organizirala je dvanaestu godinu za redom u Kavani Centar u Delnicama književno-glazbeni susret, prvenstveno namijenjen ženama povodom njihovog dana.


Veliki trud koji goranska udruga ulaže kako bi se proširilo pjesništvo te umjetnost među Goranima i ovoga puta se prema publici pokazalo ispravnim potezom. Razgaljena publika emotivno je u  programu koji je trajao dva i pol sata slušala stihove sa temama majka, žena, život, prolaznost.


Goranski koraci, glazbeno-književna večer


Goranski koraci, glazbeno-književna večer





– Kada smo prije 12godina započinjali sa organiziranjem književno-glazbenih večeri povodom Dana žena bili smo jedinstveni, možda i neshvaćeni, ali smo se održali te smo već brojne udruge, pjesnike, umjetnike ugostili na tom našem putu. Večeras smo zahvaljujući odličnoj suradnji sa Maticom Hrvatskom ugostili vrsne pjesnike poput Natalije Bajer iz Virovitice, Milorada Tomljenovića iz Benkovca Fužinskog, Luku Premera iz Zagreba, Južnić Ljubu iz Slovenije, Miru  Matijaš iz Zagreba, Damira Marasa iz Liča, Mirjanu Petrać iz Delnica te moju malenkosti. Svima nam je zajednička ljubav prema riječima koje oblikujemo u stihove. Veoma smo zahvalni domaćici vlasnici Kavane Centar koja nas već dvanaest godina prima pod svoje, ali i svima koji se odazovu na večeru druženja posebnih ljudi, izjavila nam je predsjednica Udruge Goranski koraci Slavica Grgurić-Pajnić.


Svaki od prethodno navedenih pjesnika ukratko je iznio svoju autobiografiju, razloge pisanja te pročitao neka od svojih dijela. U dijelu pauze, Damir Maras je otpjevao nekoliko pjesama te zaslužio pljesak publike.


Osim toga svim damama podijeljene su ruže kao znak pažnje, jer prema riječima pjesnika Damira Marasa „ Bez vas ne bi bilo nas“. Najmlađi sudionik, devetnaestogodišnji Luka Premer svojim jedinstvenim stilom pisanja osvojio je prisutne dame jer je i dokazao da i mladost piše stihove prepune emocija, a nasmijao ih je kratkom pjesmom prozvanom Tečaj gdje je poručio da ima svih vrsta tečaja, no onoga za razumijevanje žena zasigurno nigdje.


Druženje se nastavilo uz pjesmu i nakon završetka programa, uz poantu da je zapravo svaki dan, dan žena, ali i muškaraca.


Goranski koraci, glazbeno-književna večer


Goranski koraci, glazbeno-književna večer