Suradnja

Učiteljice utrle put prijateljstvu učenika iz Gdanjska i Delnica

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Petodnevni boravak desetero poljskih osnovaca protekao je u druženju, izletima, radionicama i otkrivanju sličnosti i različitosti. Npr. ustanovili su da hrvatski nastavnici imaju puno manje obveza, a plaćeni su duplo više. U Poljskoj stariji ne smiju pušiti pred djecom, a djeca pak ne izlaze navečer pa su ih hrvatski običaji iznenadili



DELNICE Prvi korak međunarodnog hrvatsko-poljskog projekta »Od mora do gora« uspješno je priveden kraju petodnevnim boravkom desetero učenika i dvije profesorice iz Szkołe Podstawowe nr 27 im. Dzieci Zjednoczonej Europy iz Gdanjska u Delnicama, gdje su im domaćini bili učenici i profesori iz OŠ Ivana Gorana Kovačića. Posebna vrijednost ovog projekta je što je nastao na razini suradnja dviju osnovnih škola, i to zahvaljujući profesorici Barbari Ban koja je 2013. godinu dana bila na razmjeni Ecumenius u Poljskoj, gdje se sprijatejila s Katarzynom Pajakowskom Dabrynin te u suradnji s njom osmislila ovaj projekt poljsko-hrvatske suradnje kojem je cilj povezati dvije kulture i dva naroda te omogućiti sudionicima projekta upoznavanje s poviješću, kulturom i sadašnjošću Poljske i Hrvatske.


Petodnevni boravak desetero poljskih osnovaca, učenika sedmih i osmih razreda, protekao je u druženju, izletima i brojnim radionicama tijekom kojih su se delnički i osnovci iz Gdanjska međusobno dobro upoznali, a Barbara Ban ističe kako su uglavnom ostvareni svi planirani ciljevi.


Zanimljive razlike


»Plan je bio integracija i upoznavanje sudionika projekta i to smo i ostvarili, a nadogradnja slijedi na proljeće u Gdanjsku kad će se dogoditi uzvratni posjet. Vjerujem da će svi sudionici ostati u kontaktu zahvaljujući društvenim mrežama, čime će ta suradnja biti produbljena i nastavljena«, rekla je Barbara Ban, a njena kolegica Tamara Vojnović također ističe kako je riječ o uspješnom početku dobre suradnje: »Za susret u Poljskoj planiramo napraviti prezentaciju o Hrvatskoj te Delnicama i Gorskom kotaru«, najavila je Vojnović. Zadovoljstvo prvim korakom ističu i njihove poljske kolegice.




Katarzyna Pajakowska Dabrynin ističe kako je bilo razumljivih poteškoća u komunikaciji, ali je na kraju sve skupa vrlo uspješno realizirano: »Nakon pet dana boravka jasnije su nam razlike i sličnosti između poljskih i hrvatskih škola i načina nastave, a vidjeli smo i mnogo drugih stvari koje su različite, od arhitekture, hrane, svakodnevnih običaja i niza drugih stvari.


Sve skupa bilo je jako dobro«, ističe Katarzyina Pajakowska, dok njena kolegica Jagoda Wieczorek kao neobičnost ističe kako im je nakon iskustava s hrvatskim školskim sustavom jasno da je tu količina obveza manja i kad je riječ o nastavi, i kad se radi o obvezama nakon nastave te da su naši nastavnici čak dva puta bolje plaćeni od onih u Poljskoj! No, ima i drugih razlika, kaže Jagoda: »Primjerice, kod nas u Poljskoj stariji ne smiju pušiti pred djecom, a ovdje je to normalno i to ih je pomalo i šokiralo. Također, naši učenici u ovoj dobi ne izlaze noću, a ovdje im je to bilo moguće pa ih je i to oduševilo«, rekla je Jagoda, a pozitivne dojmove iznijeli su nam i poljski učenici.



Učenici iz Poljske koji su sudjelovali u projektu su Wiktoria Dropiewska, Maja Goœciak, Patrycja Jabłoñska, Jakub Jaskólski, Aleksandra Kowalczuk, Mateusz Krauze, Weronika Parafijanowicz, Zuzanna Ryœnik, Marta Szczypiorm, Weronika Wiœniewska te profesorice Katarzyna Pajakowska Dabrynin i Jagoda Wieczorek. S hrvatske strane sudionici učenici bili su Ema Andlar, Vedran Čop, Hana Karalić, Saša Kvaternik, Ana Pleše, Ema Salopek, Fran Šamec, Magdalena Šporčić, Ivona Štefančić i Nika Štimac profesorice Sanja Arh, Barbara Ban, Tamara Vojnović i Barbara Petranović.



Sunce i boje jeseni


Weronika Wišniewska boravak u Hrvatskoj opisala je riječima »prekrasno, božanstveno« zbog ljudi i prirode, pogotovo prekrasnih boja jeseni u kojima su posljednjih dana uživali. Mateusz Krauze kaže da su, po njemu, sličnosti između Hrvatske i Poljske u dobrim ljudima i volio bi, kao i Weronika, doći iznova. Aleksandra Kowalczuk voli putovanja i već je, primjerice, bila u Londonu, ali posjet Hrvatskoj ju je oduševio: »Ove planine su prekrasne, a divne su i ove boje te pogotovo sunce kojeg u Gdanjsku nemamo toliko«, kaže Aleksandra, dok Wiktoria Dropiewska kaže da je uživala u ovih pet dana i raduje se nastavku suradnje te možda i novom dolasku u Hrvatsku. Slično razmišlja i Maja Goœciak koja je zahvalna na svemu što joj se dogodilo u Delnicama, a pogotovo je uživala u prekrasnom suncu i ljepoti prirode.



Početnom susretu osnovaca Gdanska i Delnica nazočio je u ime Veleposlanstva Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Slaven Kale koji nam je rekao kako postoji nekoliko projekta kojim su vezane hrvatske i poljske škole: »No, tu je riječ o suradnji kroz EU projekt Erazmus. Ovo je, po meni, čak i više, jer se do suradnje došlo zahvaljujući ljudima, a ne institucijama i zbog toga ćemo kao veleposlanstvo dati punu potporu ovom lijepom projektu« – rekao je Kale.



Približno su isti dojmovi i naših osnovaca. Ana Pleše sretna je što je upoznala niz novih prijatelja i upoznala njihov način života pri čemu joj se čini da su pravila po kojima njihovi vršnjaci žive puno stroža od naših. Ema Andlar je sretna što se njena škola uključila u jedan ovakav projekt: »Znam da toga nije bilo ranije pa sam sretna što sam sudjelovala i upoznala vršnjake iz Poljske koji su jako dragi i bit ću sretna ako ih budem mogla posjetiti u Poljskoj«, kaže Ema. Magdalena Šporčić rekla nam je kako je sve skupa bilo jako zabavno te da je stekla nove prijateljice, a Ema Salopek druženje i prijateljstvo također ističe najvećom vrijednošću ovog susreta, stekla je prjateljicu i jako bi rado voljela ići u Poljsku.