Vrijedno iskustvo

U listopadu završava projekt “Zaželi”: ‘Pomoć starijima je potrebna, na potezu je država’

Marinko Krmpotić

Korisnicima projekta bit će iznimno teško kad dođe kraj posjetama pa se svi uključeni u »Zaželi« nadaju da će država omogućiti nastavak ovog programa



Na području PGŽ-a među prvima koji će kraju privesti realizaciju programa »Zaželi« bit će Ravnogorci. Tamo je, naime, ovaj program sufinanciran EU i državnim sredstvima, s realizacijom započeo krajem srpnja 2018. godine te bi u listopadu ove trebao biti zaključen. Cilj ovog programa bio je, s jedne strane, pomoći zapošljavanju žena iznad pedesete godine života, odnosno pružiti pomoć staračkim i samačkim domaćinstvima. Dosadašnja iskustva su, ističe Romana Mance, voditeljica programa »Zaželi« za Općinu Ravna Gora, isključivo pozitivna.


– Krajem srpnja 2018. godine krenuli smo sa 60 korisnika, a danas ih je čak 91 što najbolje govori o tome koliko zanimanje vlada za uključivanje u program. O njima brine desetero zaposlenih žena što znači da svaka u prosjeku brine o devetero korisnika usluga, a uz sve to one su uspješno sudjelovale i završile program za njegovateljicu svladavši na riječkom Narodnom učilištu 500 sati predavanja i prakse i to u Domskoj vili »Vinka« u Delnicama te riječkim domovima na Kozali i Turniću.


Dragocjen razgovor


S potvrdom o završetku tog dodatnog školovanja svaka od tih žena ima mogućnost samostalnog zapošljavanja što će vjerojatno neke od njih i iskoristiti, mada bi svi voljeli da se program nastavi jer je nakon godinu i pol rada svima jasno da je riječ o, za područje Gorskog kotara, a rekla bih i za sve ruralne sredine u Hrvatskoj, nužnom obliku brige za starije osobe, govori Romana Mance dodajući da su temeljni zadaci svake zaposlene žene vezani uz olakšavanje života korisnicima programa.




– To znači da ih posjećuju redovno, brinu o kućanstvu, pomažu pri nabavi namirnica i lijekova, plaćanju računa i vode brigu o svim ostalim pojedinostima i aktivnostima vezanim uz život starijih ljudi koji, nažalost, često žive sami. Upravo stoga primijetili smo da je iznimno važan i taj psihološko-sociološki moment, odnosno većini naših korisnika često je najpotrebnija ljudska riječ, razgovor i druženje, ističe Romana Mance.


Očekuje se nastavak


Prosječna dob korisnika s područja Općine Ravna Gora kreće se oko 75 godina, a najstarija korisnica ima 94 godine. O njima brinu Mirjana Jurković, Mirjana Svetličić, Davorka Zrilić, Vedrana Čadež, Štefica Jakovac, Andrea Pilepić, Sanja Pilepić, Vladinka Dadić, Bojana Mihajla Margetić i Kristina Solomon Kiš te voditeljica Romana Mance i administratorica Kristina Mrle. Svi spomenuti ovaj će posao sigurno raditi do 25. listopada ove godine, a nakon toga, kaže Romana Mance, neizvjesno je što će biti dalje.


– Ljudima koji su naviknuti na njihove posjete sigurno će biti teško, a naravno, svi se mi nadamo da se država angažirati i naći mogućnost nastavka ovog programa koji se sufinancira sredstvima iz EU fondova. Vjerujem da će na kraju program u nekom obliku biti nastavljen, jer je starijim ljudima pomoć potrebna, rekla je Romana Mance.