Odlaganje otpada

U iščekivanju sanacije: Veća naselja u Vrbovskom dobit će mobilna reciklažna dvorišta

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko Krmpotić

Snimio Marinko Krmpotić

U ta se reciklažna dvorišta otpad odlaže odvojeno a potom ga naš Komunalac odvozi pri čemu nastojimo zaraditi na onom tzv. korisnom otpadu (staklo, željezo, lim) koji prodajemo Metisu i ostalim kupcima kako bismo i time umanjili troškove. Prva dva mobilna reciklažna dvorišta već su postavljena u Vrbovskom, jedno kod stambene jedinice Niz gdje je šezdesetak stanova, a drugo u Dobri.



VRBOVSKO – Ove i naredne godine znatan dio poslova na području Grada Vrbovsko bit će vezan uz problematiku otpada. Do pojačanog okretanja tom dijelu uređenja komunalne infrastrukture dolazi zbog hrvatskih i EU zakona koji traže uređenje odlagališta otpada kakvo je vrbovšćansko u Cetinu, odnosno prijevoz otpada prema velikom županijskom deponiju u Marišćini. Kakvo je trenutačno stanje i što se sve sprema i planira pojasnio nam je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.


»Kad je riječ o najvećem zahvatu, a to je sanacija odlagališta otpada Cetin, u tijeku je izrada projektne dokumentacije. Glavni projekt je pri kraju, čeka se ocjena elaborata zaštite okoliša tog deponija i prema tom elaboratu će se korigirati glavni projekt. Nakon toga ide se na dobivanje građevinske dozvole koju se nadamo dobiti do početka jeseni nakon čega slijedi kandidiranje na EU fondove koje će, vjerujem, biti uspješno i ako tako bude tijekom 2018. godine trebala bi početi sanacija tog odlagališta, a već krajem ove, ili u proljeće naredne godine, otpad s područja Grada Vrbovsko trebao bi se početi zbrinjavati na velikom županijskom odlagalištu u Marišćini.


Pomoć ministarstva


No, dok se u to ne krene osmišljen je novi način i pristup prikupljanju otpada. Riječ je o takozvanim mobilnim reciklažnim dvorištima kojih će biti deset i bit će postavljeni u većim naseljima našeg područja. U ta se reciklažna dvorišta otpad odlaže odvojeno a potom ga naš Komunalac odvozi pri čemu nastojimo zaraditi na onom tzv. korisnom otpadu (staklo, željezo, lim) koji prodajemo Metisu i ostalim kupcima kako bismo i time umanjili troškove. Prva dva mobilna reciklažna dvorišta već su postavljena u Vrbovskom, jedno kod stambene jedinice Niz gdje je šezdesetak stanova, a drugo u Dobri.





»Cjelokupni projekt sanacije odlagališta otpada Cetin procijenjen je na oko 3 milijuna kuna od čega 85 posto finacira EU, a ostalo, nadamo se, Fond za zaštitu okoliša. Kad krenu radovi su u okviru jedne godine najvjerojatnije gotovi pa mislim da je realno očekivati da ćemo 2018. godine imati uređeno odlagalište otpada u Cetinu. Svakako će cijena odlaganja otpada po završetku uređenja tog deponija biti veća, a kroz djelatnosti koje postoje u okviru »Komunalca« kao što su građevinarstvo i turizam nastojat ćemo zaraditi što više kako bismo i tim sredstvima osigurali što povoljniju cijenu za krajnjeg korsinika«, rekao je Mufić.



Nakon toga slijede postavljanja tih mobilnih reciklažnih dvorišta u Moravicama, Gomirju, Lukovdolu i Severinu na Kupi te potom još četiri u manjim mjestima. Jedno takvo mobilno reciklažno dvorište košta oko 120.000 kuna, a za nabavu prva dva pomoglo nam je sa sredstvima od 100.000 kuna Ministarstvo graditeljstva. Dalje ćemo pratiti natječaje, reagirati na vrijeme te uz ulaganja iz vlastitog proračuna nastojati što prije s deset takvih reciklažnih dvorišta pokriti cjelokupan prostor, posebno u većim naseljima gdje je potreba za odlaganjem otpada veća.


Kompostane


Uz to će se kod stambenih objekata s većim brojem stanovnika postavljati i kompostane koje će razgrađivati organski otpad pa će manje ostajati za prijevoz, odvoz obradu čime će se štedjeti i troškovi će biti manji. Postavljanje ovih mobilnih reciklažnih dvorišta ne znači da nam i dalje neće trebati stacionirano reciklažno odlagalište koje trenutačno zamjenjuje Cetin koji je zatvoren. Trenutačno mi to reciklažno dvorište imamo u Jarku. No, budući da je taj prostor prodan DIP-u Ogulin koje će uskoro tu početi sa svojim aktivnostima, mi ćemo uskoro reciklažno dvorište preseliti u prostor južnog dijela Poslovne zone Grada Vrbovsko i tamo će raditi dok Cetin ne bude saniran«, rekao je gradonačelnik Mufić.