Turističko-poučna staza

U čabarskom kraju otvoren vrijedan turistički sadržaj: Matijas prvi prošao Gerovčicom

Marinko Krmpotić

Foto: Ž. LOKNAR

Foto: Ž. LOKNAR

Prvih kilometar i pol turističko-poučne staze otvoreno je prigodnim druženjem tridesetak članova riječkog Planinarskog društva Tuhobić, a prvi ju je savladao četverogodišnji Matijas Loknar Josić



ZAMOST – Četverogodišnji Matijas Loknar Josić prvi je krenuo Turističko-poučnom stazom Gerovčica te je, naravno, prvi i savladao, otvorivši time još jedan pažnje vrijedan turistički sadržaj čabarskog kraja. Riječ je o stazi koja će u cijelosti ponuditi mogućnost pješačenja prirodom na 2,8 kilometara dugoj šetnici-stazi, a prvih kilometar i pol otvoreno je prigodnim druženjem tridesetak članova riječkog Planinarskog društva Tuhobić koje je i najzaslužnije za osmišljavanje i uređenje ove lijepe planinarske poučne staze.


Naime, obitelj Gašparac koja živi u Rijeci, a podrijetlom je iz Zamosta, dala je PD-u Tuhobić u Zamostu na korištenje obiteljsku kuću koju riječki planinari koriste kao planinarski dom. Oko kuće su, uz pomoć Primorsko-goranske županije, Hrvatskog planinarskog saveza i dobrovoljnog rada, već uredili planinarsku stazu koja vodi do Svete Gore, a proše su godine krenuli u projekt uređenja Turističko-poučne staze Gerovčica koja ide od kuće u Zamostu do izvora Gerovčice, pojašnjava nam čelni čovjek Tuhobića Damir Konestra i dodaje:


Iz Fažonci u Zamost


– Projekt se realizira u suradnji s Turističkom zajednicom grada Čabra, a u tim prvim koracima puno nam je pomogla Primorsko-gorasnska županija od koje smo dobili 25.000 kuna s kojima smo uredili prvu fazu, odnosno uredili stazu do naselja Fažonci u kojem više, na žalost, nema nikoga. Staza je, u stvari, put kojim su nekada mještani tog naselja iz Fažonci dolazili u Zamost i donedavno je bila gotovo u potpunosti zarasla, gotovo nevidljiva. U njenom otkrivanju pomogao nam je Josip Gašparac Črček, a stazu smo uređivali ponajviše dobrovoljnim radom. Ti poslovi nisu bili nimalo jednostavni, ne samo zbog činjenice da je taj stari put bio zarastao i sakriven, već i zbog toga što je zbog ledoloma iz 2014. godine te jakih udara vjetra prije dvije godine cijelo područje bilo puno srušenih drva – govori Konestra koji posebno ističe da nije riječ o običnoj planinarskoj stazi.




– Da bi staza bila još zanimljivija, odlučili smo uz nju postaviti 15 edukacijskih tabli koje će natpisima i slikama svjedočiti o karakteristikama života ovog kraja. Postavili smo već tri table kojima smo predstavili životinje ovog područja, a slijedi ih još 12 s pričama o biljkama, zanimljivim lokacijama, starim zanatima i nizu drugih pojedinosti tipičnih za život ovog područja. Do kraja lipnja postavit ćemo ih još četiri, a u drugoj fazi, od srpnja pa do listopada, postavit ćemo i ostalih osam i time ćemo planinarsku stazu pretvoriti u turističko-planinarsku stazu kojoj smo odlučili dati ime Gerovčica. Kad svi poslovi budu gotovi cijela će staza biti dugačka 2.800 metara u jednom smjeru, a prvi njen dio koji je otvoren prigodnim druženjem tridesetak članova PD-a Tuhobić dug je 1,5 kilometara – rekao je Konestra.



Gerovo: – Gornji Okrug, Donji Okrug, Razloški Okrug i Biljevina od 9.00 do 11.00; Ravna Gora: – Suhi vrh 2-22 od 8.00 do 14.00; Razloge: od 11.00 do 14.00



Obogaćena ponuda


Vrlo zadovoljan otvaranjem, ali i cijelom idejom uređenja turističko-planinarske staze Gerovčica je i direktor TZG Čabar Željko Loknar koji naglašava da je otvaranjem te staze dodatno obogaćena ponuda ovog dijela čabarskog područja.


– S ove se lokacije najlakše i najbrže dolazi do izvora Kupe i Svete Gore. U Zamostu je stari atraktivni mlin na vodi uređen za turiste, tu je i pilana na vodi, a u susjednim Plešcima je etno kuća Palčava šiša te Poučna staza »Tragom okusa i mirisa moje bake«, kao i šetnica. Turisti ovdje mogu uživati i u pogledu s vidikovca Sveta Gora kao i mogućnost catch and release ribolova na Kupi i Gerovčici. Drugim riječima, Plešce i Zamost pružaju zaista niz zanimljivih sadržaja koji turistima omogućavaju da ovdje provedu ne nekoliko sati, već ako žele uživati baš kako treba i dva-tri dana – govori direktor TZG-a Čabar.