Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Počeli radovi

U Staroj Sušici počela gradnja Centra o velikim zvjerima, otvorenje u rujnu 2020.

Foto:  Marinko Krmpotić
Foto: Marinko Krmpotić
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2019. u 10:33 2019-07-10T10:33:49+02:00

Centar za posjetitelje će nuditi upoznavanje s velikim europskim zvijerima (medvjed, vuk, ris), a uz njega će, u blizini dvorca, biti izgrađen i objekt za preradu voća i punionicu meda

Tijekom nekoliko posljednjih godina prostor nekadašnjeg Centra za krumpir u Staroj Sušici, smješten neposredno uz poznati starosušički dvorac, prepun je raznovrsnih aktivnosti s potpisom Primorsko-goranske županije, a u godinama što dolaze bit će ih još i više, jasno je nakon što su jučer predstavnici zeleno-plave županije na čelu sa županom Zlatkom Komadinom obišli radove na Centru za posjetitelje o velikim zvijerima te objekta za preradu voća i punionicu meda. Ti će novi objekti upotpuniti i obogatiti prostor koji je već nekoliko godina u vlasništvu Županije i u kojem vrlo uspješno djeluje Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu PGŽ-a.

O Centru za posjetitelje koji će nuditi upoznavanje s velikim europskim zvijerima (medvjed, vuk, ris) detaljnije je govorila Irena Jurić, nova ravnateljica Javne ustanove Priroda, koja vodi projekt izgradnje, napomenuvši da su prve aktivnosti počele još 2014. godine, kad su JU Priroda i PGŽ krenuli u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

– Uslijedila je izrada projektne dokumentacije te osmišljavanje projekta koji je kandidiran na strukturne EU fondove iz kojih će, kao i iz Ministarstva regionalnog razvoja, u konačnoj svoti od 8,1 milijun kuna biti iskorišteno oko 6 milijuna kuna, a ostalo će osigurati Županija. Centar će na suvremen način interpretirati stanište i život tih zvijeri koji žive na relativno malom području kakav je Gorski kotar. Izložbeni i edukativni prostori bit će smješteni na dva kata na kojima će biti multifunkcionalna dvorana, prostor za suvenirnicu i niz sadržaja kojima će se medvjed, vuk i ris predstaviti posjetiteljima – rekla je Jurić.

Montažni dijelovi

Predviđeni rok otvaranja Centra je rujan iduće godine, a izvođač je poduzeće Izgradnja Popovački iz Duge Rese.
– Ovdje će dnevno raditi deset do petnaest radnika, a sam objekt izgradit ćemo u montažnim dijelovima u našim radionicama i dovesti ga gotovog do objekta te tu montirati. Ovi početni zemljani radovi trajat će oko dva tjedna i nakon njih slijedi postavljanje temeljne ploče i postavljanje objekta te montaža i ostali završni radovi – rekao je vlasnik tvrtke izvođača radova Mijo Popovački, a Marko Franković, arhitekt koji je osmislio budući Centar, istaknuo je da ga je radio poštujući tradicionalnu gradnju goranskog podneblja pa će po mnogočemu biti tipično goranska te izgrađena, naravno, od drva.

Načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka izrazio je zadovoljstvo i čast što se ovako značajan projekt ostvaruje na području Općine Ravna Gora.
– Budući Centar za posjetitelje sigurno će pomoći razvoju turizma, a svakako će pomoći i nastojanjima vezanim uz zaštitu tih životinja i očuvanje prirode općenito – rekao je Šćuka, a župan Zlatko Komadina je progovorio i o cijelom kompleksu županijskih prostora u Staroj Sušici, istaknuvši da je cilj bio na jednome mjestu stvoriti priču o biljnom i životinjskom svijetu Gorskog kotara.

– Tu već djeluje Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj, a novim sadržajima – Centrom za posjetitelje te objektom za preradu voća i punionicu meda – dodatno ćemo naglasiti autohtonost Gorskog kotara i pridonijeti njenom održavanju i razvoju, ali i otvoriti očima mnogima da shvate kakvu ljepotu imaju na goranskim prostorima. Modernim turistima sve je bitniji motiv dolaska, a ovaj Centar baš to nudi jer vjerujem da će priča o medvjedu, vuku i risu zaista privući posjetitelje, a na prostoru tik do Centra ponudit ćemo im još niz goranskih specifičnosti vezanih uz poljoprivredu i voćarstvo tako da će se na jednom mjestu zaista moći osjetiti Gorski kotar – rekao je Komadina.

Edukativno središte

Budući objekt za preradu voća i punionicu meda predstavila je Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za za turizam, poduzetništvo i razvoj, napomenuvši da se taj objekt počelo uređivati prošle godine kad je saniran krov, a sad su u tijeku radovi vezani uz uređenje oborinske odvodnje i procesa proizvodnje te postavljanje vanjske stolarije.

– U planu je iduće godine dovršiti zgradu te krenuti u unutašnje uređenje i nabavu opreme, pri čemu se računa i na sudjelovanje svih općina i gradova koji su osnivači Centra za poljopivredu i ruralni razvoj. Zajedno s opremom, vrijednost ove investicije je oko 4 milijuna kuna, a uz temeljnu funkciju, ovaj prostor može biti i svojevrsno edukativno središte za voćarstvo i poljoprivredu – rekla je Raukar.

Dodatne informacije ponudio je Goran Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj, rekavši da je riječ o prostoru od 360 čevornih metara, u kojem se može preraditi po 100 tona voća i meda.

– Broj proizvođača, bobičastog, jagodičastog i klasičnog voća te meda je sve jači, a ovakav prostor itekako može pomoći svima koji se time bave jer umjesto ulaganja u svoje prostore, takve vrste mogu poslove prerade obavljati ovdje – rekao je Šoštarić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.