Školska zvona

U Kupjaku samo jedan đak prvak: »Nije me strah, imam sve knjige i bilježnice«

Marinko Krmpotić

Alex Medved jedini je polaznik prvog razreda u Područnoj školi Kupjak / Foto M. KRMPOTIĆ

Alex Medved jedini je polaznik prvog razreda u Područnoj školi Kupjak / Foto M. KRMPOTIĆ

Čak jedanaestero prvašića će osnovnu školu polaziti u Skradu, a dvanaesti pripadnik te generacije, Alex Medved, u Kupjaku gdje i živi



SKRAD  Kad bi sve goranske sredine bilježile rast prvašića kakav je ove školske godine zabilježen u Skradu, vrlo brzo bi prestale priče o depopulaciji Gorskog kotara. Naime, prvi razred OŠ Skrad prošle je godine upisalo pet, a ove čak dvanaest prvašića, što je povećanje od 140 posto koje, naravno, raduje sve Skrađane i zbog kojeg je jučer u maloj lijepoj skradskoj osnovnoj školi bilo vrlo svečano, posebno za prvašiće koji su u pratnji svojih roditelja prvi put sjeli u školske klupe. Istina, većina njih u istu je zgradu polazila dječji vrtić pa im je puno toga već poznato, ali ipak ovo je sada nešto drugo jer, zna se, vrtić je vrtić, a škola je škola!


Čuveni prvi dan


A da im ne bude preteško i da sve prođe u redu, pobrinuli su se mame i tate koji su dopratili svoje klince i klinceze na čuveni prvi dan u školi gdje ih je najprije dočekao i pozdravio, sa željom da im bude lijepo i da puno nauče, ravnatelj OŠ Skrad Vjekoslav Pintar, a potom ih je u razred uvela njihova razrednica i jedna od nastavnica Sara Ružić koja ih je upoznala s prostorom koji će biti njihova učionica te ih zatim zamolila da se predstave kako bi se svi malo bolje upoznali. Svoje ime i prezime spremno su rekli svi, oni koji imaju braću i sestre spomenuli su i njih, nabrojeni su i imenovani kućni ljubimci, od kojih su posebno brojne mačkice (najoriginalnije ime je – Gringo!), a pri navođenju imena roditelja bilo je i malo čuđenja jer – tata je tata, pa njemu ne treba neko posebno ime!



Marijana Šporer već deset godina radi u PŠ-u Kupjak, a prije toga je radila u delničkoj školi, inače najvećoj u Gorskom kotaru. »Prve godine kad sam počela raditi imala sam razred od 29 učenika, a od kada radim ovdje, svake ih je godine svega nekoliko, što mi je bilo neobično vrlo kratko vrijeme, a onda sam se priviknula i sada vidim da takav oblik rada ima puno svojih prednosti, mada često traži i detaljnije pripreme te kombinaciju različitih oblika rada«, rekla nam je Marijana Šporer uz koju u PŠ-u Kupjak rade još i Nataša Delak Kufner koja predaje engleski te vjeroučiteljica Katarina Bertović.





Nastavnica Sara detaljno im je pojasnila što i kako će se raditi, kad treba dolaziti u školu i kako se treba ponašati, a puno korisnih stvari potom je rekla i roditeljima koji su i sami imali niz pitanja. Uslijedila je potom podjela knjiga koje su odmah spremljene u torbu, a taj prvi sat upoznavanja kraju je priveden tako da su u pratnji nastavnice Sare svi prvoškolci obišli školu i upoznali se s rasporedom prostorija i svim ostalim što je bitno za svakodnevni život u školi. Da će biti dobri učenici, vidjelo se već po tom prvom satu jer su svi pažljivo slušali, a tako će se, vjerujemo, ponašati i idućih osam godina svi skradski prvoškolci generacije 2015./16. – Antea Abramović, Karlo Abramović, Petra Arbanas, Christine Götzman, Damjan Jerbić, David Grgurić, Patricija Jurković, Paula Jurković, Matija Marković, Borna Naglić i Josip Štimac. 


Uz knjige straha nema


Njih jedanaestero osnovnu će školu polaziti u Skradu, a dvanaesti pripadnik te generacije, Alex Medved, u Kupjaku gdje i živi. Štoviše, Alex je jedan jedini polaznik prvog razreda Područne škole u Kupjaku pa smo posjetili i tu školu kako bismo vidjeli kako je on doživio prvi dan škole. »Pa nije baš dobro«, iskreno nam je priznao, rekavši kako je do sada išao u vrtić u Skradu i bilo mu je super, a sad mu je sve novo i tek će vidjeti kako će mu tu biti. »Nije me strah, imam sve knjige i bilježnice«, rekao je hrabro Alex, a da će se uskoro priviknuti, vidjelo se po veselim licima i izjavama Petre Grgurić i Antea Čote koji pohađaju već drugi razred. Petra nam je rekla kako joj se čini da joj neće biti onako lijepo kako je bilo prošle godine jer su njene dvije prijateljice završile treći razred i otišle u Skrad. »E, sad ćeš vidjeti kako je bilo meni!«, rekao je na tu Petrinu »žalbu« Anteo koji je prošle godine bio jedini dečko s tri cure pa će mu ove godine, nada se, ipak biti zanimljivije! Oboje kažu kako im je u školi lijepo i da su učiteljice jako dobre. Petra najviše voli vjeronauk, a matematika joj nije baš tako draga, a Anteu se najviše sviđa glazbeni i planira početi svirati gitaru. Ljeto su, kažu, proveli dobro. Petra bi voljela da je malo češće išla na more, ali se zato puno kupala u Kupi, a Anteo je iskoristio činjenicu da je tata pravi Dalmatinac pa je velik dio ljeta proveo u Trilju i na Hvaru.