Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Udruga Vida

U Fužinama se otvara stambena zajednica za liječene ovisnike

Fužine / Snimio Marinko Jakovljević
Fužine / Snimio Marinko Jakovljević
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2016. u 11:51 2016-04-28T11:51:14+02:00

Fužine su odabrane kao idealno područje jer je praktički zaštićeno od ovisnosti o drogama, te kao malo mjesto u kojem je lakša socijalizacija, rekla je dr. Kordić 

Udruga za pomoć ovisnicima »Vida« uskoro će kao pomoć u liječenju i resocijalizaciji ovisnika o opojnim drogama formirati stambenu zajednicu za tri do pet korisnika koja će se nalaziti u Fužinama.

Kako je  kazala dr. Ljiljana Kordić iz Vide Fužine su odabrane kao idealno područje jer je praktički zaštićeno od ovisnosti o drogama, kao malo mjesto u kojem je lakša socijalizacija te moguć razvoj malog poduzetništva. Na konferenciji za novinare organiziranoj povodom predstavljanja postignutih rezultata u projektu »Cjelovit pristup liječenju te socijalnoj i ekonomskoj reintegraciji ovisnika o drogama – CLOUD« sudjelovali su još dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Tomislav Rukavina i dr. Darko Roviš iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Osamdeset posto manje ovisnika

– Formirali smo resocijalizacijski centar koji je otvoren svakodnevno, a stručni rad temelji se na tri programa. Obratili smo pažnju na aspekte koji su vrlo važni u radu s ovisnicima, a programu pripreme korisnika za resocijalizaciju posvetili smo izuzetnu pažnju jer korisnici često nisu svjesni koliko nisu prilagođeni današnjem tržištu rada. Pomaže im se i kod zaposlenja, a oko trećine ovisnika ima maloljetnu djecu pa dobivaju pomoć u roditeljstvu, a tu je i pomoć u odjeći i raznim potrepštinama obitelji ovisnika, dodala je Kordić.

Analizirajući stanje javnozdravstvenog sustava prevencije, liječenja i resocijalizacije ovisnika, Roviš je istaknuo da zahvaljujući suradnji javnog i nevladinog sektora u odnosu na razdoblje prije deset godina danas u sustav ulazi osamdeset posto manje ovisnika.

– Osim toga, imamo jednu od najnižih stopa HIV-a i hepatitisa kod ovisnika u Europi, istaknuo je Roviš.

Vrijednost projekta 4,5 mil. kuna

Projekt IPA-Cloud započeo je u srpnju prošle godine i trajat će do lipnja ove godine. Povezao je više znanstveno-istraživačkih institucija u Sloveniji i Hrvatskoj te nevladine organizacije koje se bave ovisnicima.

Vrijednost projekta je 4,5 milijuna, u čemu Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a sudjeluje s 850 tisuća kuna, a riječki Medicinski fakultet s milijun kuna.

Nastavni zavod osim monitoringa metabolita droga u otpadnim vodama, radi i na projektima uspostave metode kvantificiranja metabolita droge u urinu te provedbu istraživanja osjetljivosti serotoninskog sustava neurotransmitera u post-adolescentnoj dobi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.