Petar Hrg

Turizam Gorskog kotara sve je zanimljiviji. Evo što se trenutno priprema

Marinko Krmpotić

Petar Hrg

Petar Hrg

Ovog tjedna u Crnom Lugu počinju radovi prve faze uređenja Interpretacijskog centra, a NP Risnjak kreće u uređenje Volonterskog centra s 43 ležaja. Projekt »Delnice Bike&Hike« ide u završnu fazu. Želimo i punionice za električne bicikle i auta...



DELNICE Uoči početka nove turističke sezone na području Grada Delnica događa se mini ciklus manjih i srednjih investicija u turizmu, koji šalje dobar signal o Delnicama kao gradu u kojem se isplati promišljati i ulagati u turizam, ističe Petar Hrg, direktor TZG Delnice.


Crni Lug


– Primjerice, ovog tjedna u Crnom Lugu kreću radovi na prvoj fazi uređenja Interpretacijskog centra. Radovi su sufinancirani sredstvima Ministarstva turizma i Primorsko-goranske županije.


Riječ je o uređenju prostora u samom središtu naselja, a cilj je dobiti sadržaje koji će pokazati povijest ovog područja te istodobno posjetiteljima pružiti sve potrebne informacije o turističkim sadržajima i značajnim lokacijama ne samo Crnog Luga, nego i ostalih mjesta Gorskog kotara.




Prva faza uređenja je građevinski dio u koji se kreće kroz obnovu krovišta, fasade i prozora te uređenje interijera. Druga faza je postav multimedijalnih sadržaja i opreme. Ako svemu ovome dodamo i činjenicu da nedaleko od te lokacije, točnije u nekadašnjoj tvornici igračaka, NP »Risnjak« kreće u radove na uređenju Volonterskog centra (43 nova ležaja), onda je jasno da se u Crnom Lugu u ovoj godini počinje s dvije značajne investicije direktno vezane za razvoj smještajnih kapaciteta i turističkih sadržaja.



– Izuzetno je važno reći da je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo stopostotno financiranje izrade Strategije razvoja turizma tako da ćemo u ovoj godini izraditi i taj, za nas izuzetno važan dokument. Dokumentom ćemo, iskreno se nadam, definirati kratkoročne i dugoročne ciljeve, staviti Grad kao destinaciju u realne okvire, prepoznati njegove prednosti, ali i nedostatke i temeljem toga odrediti korake za budućnost, kaže Hrg.



Delnice Bike&Hike


Nadalje, projekt »Delnice Bike&Hike«, sufinanciran od strane Hrvatske turističke zajednice, ide u završnu fazu. Određena je mreža od nekoliko stotina kilometra biciklističkih i planinarskih staza, napravljena je internet stranica, mobilna aplikacija, turistička karta grada, a u sljedećem tjednu slijedi postavljanje oznaka uz staze te postavljanje tzv. vizuala u ugostiteljskim objektima na području grada.


Uz sufinanciranje Primorsko-goranske županije i Hrvatske turističke zajednice ovog će se ljeta pristupiti i ulaganjima u uređenje izletišta Potok, a namjera nam je i otvaranje puta prema Delničkom slapu za kojeg mnogi nažalost ne znaju, iako je visok oko 40 metara, govori Hrg naglašavajući da je uz ove već dogovorene aktivnosti, prijavljen niz drugih projekata i poslova.


– Pri Ministarstvu turizma prijavljen je projekt punionica za električne bicikle i ako taj zahtjev bude odobren, one će biti postavljene u Delnicama, Brodu na Kupi i Crnom Lugu. U planu je, u dogovoru s HEP-om, i uređenje punionica za električne automobile ispred Hotela »Risnjak«. Pri Hrvatskoj turističkoj zajednici prijavljeni su manji projekti uređenja vidikovca Žingrlet, uređenje šetnice uz Veliku i Malu Bjelicu i nastavak postavljanja smeđe turističke signalizacije na području grada (do kraja svibnja očekujemo rezultate).



Direktor TZG Delnice Petar Hrg posebno ističe veliku ulogu Grada Delnica u prijavljivanju i realizaciji brojnih projekata.– Mi kao Turistička zajednica nemamo dovoljno snage, a ponekad i čisto formalni uvjeti natječaja ne dozvoljavaju da sami prijavimo neke projekte. Zato Grad Delnice tu obavlja ogroman posao i zahvaljujući njima uspijevamo pokrenuti niz projekata.


Plaža Pritiske


Nadalje, krećemo i u proglašenje lokacije Pritiske plažom, napravljen je idejni projekt uređenja te plaže i čekaju se suglasnosti Hrvatskih voda, nakon čega će se ići u uređenje prilaza i postolja za kabine za presvlačenje, uređenje sanitarnog čvora te zone ugostiteljstva.


Sve što radimo vezano je uz želju da Delnice predstavimo kao destinaciju aktivnog turizma pri čemu nam je cilj ravnomjerni razvoj zimskog i ljetnog turizma te svih mjesta koje čine područje Grada Delnica, baš kao što smo to učinili povezivanjem tzv. delničkog trolista (Delnice-Crni Lug-Brod na Kupi) biciklističkim i planinarskim stazama, rekao je direktor TZG Delnice Petar Hrg.