Donacija

Trosjed i hladnjak božićni dar 83-godišnjakinji iz Liča

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Djelatnici fužinskog komunalnog poduzeća dovezli su i namjestili trosjed i hladnjak u skromnu Antonijinu kućicu koja je uz riječi zahvale posebno pohvalila svoju njegovateljicu Kosu Radošević



Prekrasan predbožićni dar ovih je dana dobila Antonija Starčević, 83-godišnja starica koja sama živi u Liču, a uključena je u projekt »Zaželi«. Baš zahvaljujući Kosi Radošević, ženi koja u okviru tog projekta vodi brigu o Antoniji, došlo je do vrijedne donacije trosjeda i hladnjaka koji će bitno pripomoći gospođi Antoniji. Djelatnici fužinskog komunalnog poduzeća dovezli su i namjestili trosjed i frižider u skromnu Antonijinu kućicu, a uz riječi zahvale Antonija je posebno pohvalila »svoju« Kosu:


– Dobra mi je i za čistu je peticu. Dođe svaki drugi dan, donese mi što treba, opere, donese drva, skuha kad što treba i baš se lipo popričamo. Jako mi puno pomogne i puno mi je lakše s njom, a puno hvala i ljudima koji su mi omogućili da dobijem trosjed i frižider – rekla je Antonija Starčević koja se, s obzirom na svoje godine, još itekako dobro drži, a solidno je služi i zdravlje.


Antonija Starčević samo je jedan primjer koliko je projekt »Zaželi« vezan uz brigu o starim i nemoćnim ljudima zaživio na području Općine Fužine te koliko je nužno portreban. Svjedoče nam to i brojke o kojima govori Marina Tomić, voditeljica projekta »Zaželi« na području Općine Fužine.


Udvostručen broj




– U nepunih pola godine, koliko projekt postoji na ovom području, broj korisnika se udvostručio. Krenuli smo s 32, sad ih je točno 65! Kroz zimu najvjerojatnije će taj broj porasti, vrlo lako moguće i do brojke od stotinjak korisnika, što će značiti trostruko povećanje. Od 65 korisnika, njih 12 je invalida, a dva su stopostotna. Prosječna dob korisnika je 76 godina, a najstariji, njih dvoje, imaju po 95 godina. Najveći broj korisnika i dalje je u Liču, a najmanje ih je u Vratima. Od osam žena uključenih u rad na terenu, njih sedam provodi tečaj za njegovateljicu na Narodnom sveučilištu u Rijeci i to uz pomoć Općine Fužine koja nam osigurava službeni automobil. Tečaj bi trebao biti gotov u veljači i nakon toga one će biti još osposobljenije za rad te steći zvanje koje će im omogućiti veću mogućnost zapošljavanja. No, kako stvari sada stoje, nužno će biti povećati broj zaposlenica za bar još dvije žene jer već sada teško izdržavamo brigu o dvostruko većem broju ljudi no što ih je bilo na početku. Naravno, vidjet ćemo s nadležim ministarstvom može li se štogod učiniti, a već smo se obratili i Općini Fužine gdje se razmišlja o tome da se kroz sustav javnih radova u brigu oko korisnika programa »Zaželi« uključe bar još dvije osobe – rekla je voditeljica Marina Tomić, naglasivši da najveći dio posla sve uposlenice očekuje ove zime jer se zna da su zimski uvjeti daleko složeniji i zahtjevniji.


Tako će, primjerice, ako padne snijeg (a teško da neće) prilično zahtjevan zadatak biti doći do 84-godišnje Stanke Grubešić koja živi sama u seocu Slavica, a brigu o njoj vodi Nada Kovačević koja navraća svaka dva-tri dana. Prvi dan kad je Nada došla, priča nam Stanka, bilo je i malo neizvjesnosti.


Ne dan Nadu nikomu!


– A bilo me’j i malo strah, aš nisan znala kakova će bit. Ali brzo san videla da je Nada jako dobra pa ju sad ne dan nikomu. Se ča mi triba, ona mi pomore. Ma i kuhinju mi je pobilila! Ja još neč moren pa znan proć’ na Fužinu pješke i nazad. Još si i sama moren skuhat, sama neki put i peren robu, samo ča to delan po starinsku – robu stavin va kantu vrele vode pa onda malo praha i zamišan – govori Stanka Grubešić, dodajući da su joj jedini problem u zadnje vrijeme izbjeglice, ali se i s njima može pa je s nekolicinom već i popila kavu u svojoj kuhinji.Nada Kovačević također hvali svoju korisnicu.

– Slažemo se, idemo zajedno u trgovinu, na poštu, groblje, trgovinu… Ni kuću nije teško održavati, samo što, budući da je najstarija kuća u selu, nema odvoda i to bi možda trebalo srediti jer je šteta da u 21. stoljeću ova kuća nema priključak na vodovod i kanalizaciju – govori Nada Kovačević koja brine o čak 13 korisnika, od kojih su dvoje stopostotni invalidi i njima treba zaista puno pažnje.


– S ostalima je ipak lakše, vole kad dođem i često im nedostaje baš to, da malo razgovaraju – rekla je Nada Kovačević.


Ekipa programa »Zaželi« odradila posao za peticu


Uz Kosu Radošević i Nadu Kovačević, ekipu koja brine o trenutačno 65 korisnika programa »Zaželi« na području Općine Fužine čine još i Suzana Šubat, Dubravka Mihaljević, Helena Polić, Radmila Kaloper, Milica Blašković Mihaljević i Goranka Kovačević, a tu su još i administratorica Iva Bolf te voditeljica Marina Tomić. Sve su one prvih šest mjeseci odradile za čistu peticu, a s obzirom na rast broja korisnika, zaista bi trebalo pojačati njihov broj.