Obljetnica prvog napada

Tradicionalni susret hrvatskih i slovenskih partizana u Tatinskoj dragi

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

O dramatičnim prvim ustaničkim danima 1942. godine govorio je Slavko Malnar podsjetivši i na osvetu talijanskih okupatora koji su dva dana nakon poraza, 20. travnja 1942. godine, streljali deset mještana ovog kraja, a cvijeće uz spomenik tim žrtvama položili su Miro Turk te Ivana Lakota, dogradonačelnica Čabra



ČABAR Pred 77 godina zajedničkom akcijom partizanskih boraca iz Prezida te slovenskih iz Rakovske čete izvršen je prvi napad na snage talijanske fašističke vojske, a taj je događaj označio i početak organiziranog suprotstavljanja hrvatskog i slovenskog naroda talijanskom okupatoru.


Tim povodom danas je uz spomen obilježje u Tatinskoj dragi održan tradicionalan susret hrvatskih i slovenskih partizana koji su kroz zajedničko druženje osvježili sjećanje na početak borbe protiv fašizma na ovom graničnom dijelu Hrvatske i Slovenije.


Nazočne je u ime domaćina pozdravio predsjebnik UABA Čabar Miro Turk, dok je u ime slovenskih boraca to učinio Miro Mlinar, predsjednik Zveze borcev Cerknica, podsjetivši ne samo na prošlost, već spomenuvši i najnivije talijanske pretenzije prema teritoriju Hrvatske i Slovenije.




O dramatičnim prvim ustaničkim danima 1942. godine govorio je Slavko Malnar podsjetivši i na osvetu talijanskih okupatora koji su dva dana nakon poraza, 20. travnja 1942. godine, streljali deset mještana ovog kraja, a cvijeće uz spomenik tim žrtvama položili su Miro Turk te Ivana Lakota, dogradonačelnica Čabra.


Sjećanje na dramatična zbivanja proljeća 1942. godine upotpunjena su i recitacijama te nastupom zbora Binklarji, a druženje je potom kraju privedeno uz partizanskin ručak.